Τσίπρας: Εάν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος, θα βγούμε στις αγορές το 2017

Τσίπρας: Εάν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος, θα βγούμε στις αγορές το 2017
Greek Prime Minister Alexis Tsipras delivers a speech during an economic conference of the American-Hellenic Chamber of Commerce in Athens, Greece, December 1, 2015. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Greek Prime Minister Alexis Tsipras delivers a speech during an economic conference of the American-Hellenic Chamber of Commerce in Athens, Greece, December 1, 2015. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis / Reuters

Αγορές, χρέος, διαπραγμάτευση, «κόφτης», ανάπτυξη και στο βάθος... Βαρουφάκης στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα Real News.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος και η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή».

Και εξηγεί ότι «αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, (Αύγουστος 2018) θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια».

Σημειώνει δε ότι «μετά την αξιολόγηση, δημοσιονομικά μέτρα τέλος».

«Κόφτης»

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης διευκρινίζει μεν αρκετά αλλά την ίδια στιγμή τίποτα για το εάν θα περικόπτει και μισθούς και συντάξεις, αφού ρωτάται ειδικά και δεν απαντά.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «ο μηχανισμός σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο». Χαρακτηρίζει το μέτρο του μηχανισμού (που προτάθηκε ως εναλλακτική στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ που απαιτούσε το ΔΝΤ) ως μια «εξαιρετικά ευφυής κίνηση στην σκακιέρα της διαπραγμάτευσης». Και αυτό γιατί στην ουσία δεν προστίθεται κάτι περισσότερο από αυτό που προβλέπεται σε όλες τις συμφωνίες, ακόμη και σε χώρες εκτός μνημονίων. Ότι εάν δεν πιάσεις τους στόχους, είσαι υποχρεωμένος σε δημοσιονομικές διορθώσεις προκειμένου να το πετύχεις.

Για τον ίδιο τον πρωθυπουργό όμως είναι ένας μηχανισμός που «δεν θα ενεργοποιηθεί» σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και για το 2019, αφού «μέχρι τον Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει την οικονομία της κατά επτά περίπου μονάδες».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «μετά την αξιολόγηση, δημοσιονομικά μέτρα τέλος».

Χρέος

Όσον αφορά στο τι διεκδικεί η κυβέρνηση για τη μείωση του χρέους, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «υπάρχουν αρκετές τεχνικές λύσεις που οδηγούν σε ουσιαστική απομείωση του χρέους και ακριβώς πάνω σε αυτές συζητάμε αυτή τη στιγμή με τους εταίρους μας».

Σημειώνει δε ότι η ρύθμιση του χρέους θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς την ελληνική οικονομία. Συνεπώς, δεν θα επιβραδύνει αλλά θα επιταχύνει την έξοδό μας από τα μνημόνια».

Δόση

Αναφορικά με το ύφος της δόσης (που οι Ευρωπαίοι υπολογίζουν ότι θα φτάσει τα 10 δισ. ευρώ) ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «είμαστε σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου η εκταμίευση να αφορά, εκτός από τα 5,7 δισ. ευρώ που ήταν προγραμματισμένα μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, και τη λήψη ενός σημαντικού ποσού για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Αντιλαμβάνεστε ότι αν κατορθώσουμε, όπως υπολογίζουμε, να λάβουμε 4-5 δισ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα τονωθεί σημαντικά η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, ενώ θα έχουμε και θετική επίδραση τόσο στους ρυθμούς ανάπτυξης όσο και στο σκέλος των εσόδων».

Ανασχηματισμός

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας τονίζει: «Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ένας νέος κύκλος και η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή. Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα» προσθέτει «σε συνθήκες ομαλότητας και σταθερότητας να κάνουμε τομές, να σπάσουμε κατεστημένα δεκαετιών και να βάλουμε τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαΐκή χώρα. Έχει έρθει η ώρα» σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «το σχέδιο μιας συνολικής αναμόρφωσης της χώρας να μπει σε ράγες υλοποίησης. Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη απέναντι στους πολίτες έχουν μεγάλη σημασία, αλλά ακόμη μεγαλύτερη, ο μηχανισμός υλοποίησης συντονισμού και ελέγχου της κυβερνητικής πολιτικής».

Σχετικά με το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων, ο κ. Τσίπρας εκφράζει καταρχάς τη βεβαιότητα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή και επαρκής. Τονίζει όμως ότι αν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας επιλέξουν να ανοίξουν έναν γόνιμο διάλογο, «θα καλωσορίζαμε το γεγονός». Ωστόσο, σημειώνει, «δείχνουν προσηλωμένοι στο άρμα του παλιού συστήματος» και επιλέγουν να είναι στήριγμα στον κ. Μητσοτάκη. Όσο συνεχίζουν αυτό τον δρόμο, αναφέρει ο κ. Τσίπρας, συνειδητά υπονομεύουν τα περιθώρια για συγκλίσεις. Για τον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «διάλεξε να πολιτευθεί με τρόπο τυχοδιωκτικό, πόνταρε τα πάντα στην αποτυχία της αξιολόγησης. Πόνταρε δηλαδή τα πάντα στη διαιώνιση της αβεβαιότητας και της αστάθειας στη χώρα. Ευτυχώς για τον τόπο, δεν του βγήκε».

Για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «ο χώρος μας έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τις διευρύνσεις, αρκεί να γίνονται στη βάση μιας ειλικρινούς πολιτικής συμφωνίας». Υπάρχουν οι δίαυλοι προς τη σοσιαλδημοκρατία και προσθέτει ότι «το πώς θα προχωρήσει η σχέση μας, μένει να αποφασιστεί το επόμενο διάστημα, με βασικά κριτήρια την κοινή πολιτική και προγραμματική συμφωνία, την ανιδιοτέλεια και την εντιμότητα».

Capital controls

Ο κ. Τσίπρας κληθείς να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, απαντά: «Αυτό εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και στους καταθέτες. Νομίζω ότι μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. Βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών έχουν, όμως, ήδη γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».

Γα την Τουρκία δηλώνει: «Πρέπει να καταλάβει ότι η ένταση δεν συμφέρει ούτε εκείνη, αλλά ούτε και την ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός ασκεί επίσης κριτική στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, όχι μόνο δεν έθεσαν καμία αντιπρόταση στο τραπέζι, αλλά παρακαλούσαν τους πιστωτές να κρατήσουν σκληρή στάση και ταυτόχρονα ζητούσαν εκλογές». Αναφορικά ειδικότερα για τον κ. Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε ότι «επέλεξε να πατήσει πάνω στα πεπραγμένα και στον διχαστικό λόγο του κ. Σαμαρά, ίσως για να κολακέψει την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του».

Τέλος, ερωτηθείς για τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ότι σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα απειλούσε τη ΕΕ με Grexit, απαντά: «Φοβάμαι ότι μέχρι να δημοσιευθεί η συνέντευξή μας ο Γιάνη Βαρουφάκης θα έχει προλάβει να δηλώσει άλλα, διαφορετικά. Συνεπώς, δεν βρίσκω ιδιαίτερο νόημα να κάνω κάποιο σχόλιο».

ΝΔ: Ένας ψευδόμενος και επικίνδυνος πρωθυπουργός

«Ο κ. Τσίπρας παραμένει ένας ψευδόμενος και επικίνδυνος πρωθυπουργός» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας και πάλι πανηγυρίζει, μόλις λίγες ημέρες πριν ψηφίσει στη Βουλή μαζί με τον κ. Πάνο Καμμένο «τον νόμο του διαβόητου "κόφτη" και του τυφώνα των έμμεσων φόρων 1,8 δισ. ευρώ που θα ισοπεδώσουν ό,τι απέμεινε από το εισόδημα όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων».

Η Συγγρού αναφέρει χαρακτηριστικά για τον πρωθυπουργό ότι βλέπει οράματα εξόδου από τα μνημόνια, την ώρα που βάζει τη χώρα σε μνημόνιο «κόφτη» μακράς διάρκειας, χωρίς ορατό τέλος.

«Έχει το θράσος να κατηγορεί τη ΝΔ και τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ότι αρνούνται τη συναίνεση, όταν ήταν εκείνες που έδωσαν χέρι βοηθείας στην πατρίδα για να μην πέσει στο παρά ένα στον γκρεμό της χρεοκοπίας και του "grexit" όπου ο ίδιος ο κ. Τσίπρας την είχε σύρει μαζί με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη», συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προσθέτει επίσης ότι «ο άνθρωπος που κατά συρροή πυροβολεί την εθνική συνεννόηση με την άκρως διχαστική πολιτική του, τολμά να κατηγορεί άλλους» και επισημαίνει πως «με όλα αυτά ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι παραμένει απόλυτα εγκλωβισμένος στην αυταπάτη των ψεμάτων του».

Απάντηση Μαξίμου

«Στη Νέα Δημοκρατία αδυνατούν να κρύψουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η αξιολόγηση έκλεισε, και το σχέδιο αποσταθεροποίησης, στο οποίο τόσο πολύ είχαν επενδύσει, δεν καρποφόρησε», αναφέρουν σε σχόλιό τους κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «Τους παρακολουθούμε με κατανόηση».

Δημοφιλή