ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/04/2015 09:16 EEST | Updated 23/04/2015 10:13 EEST

Συνάντηση Τσίπρα και με τον Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής

MARTIN BUREAU via Getty Images
French president Francois Hollande (R) and Greece's Prime Minister Alexis Tsipras are seen during a press conference at the Elysee presidential palace, on February 4, 2015 in Paris. AFP PHOTO MARTIN BUREAU (Photo credit should read MARTIN BUREAU/AFP/Getty Images)

Λύση πολιτική και σε ανώτατο επίπεδο αναζητά για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο ενώ στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες- με αντικείμενο το μεταναστευτικό-, ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες και με τον Φρανσουά Ολάντ. Ο κ.Τσίπρας συναντάται το μεσημέρι της Πέμπτης αρχικά με την Άνγκελα Μέρκελ και ακολούθως με τον γάλλο πρόεδρο.

Αν και το Βερολίνο προσπαθεί εμφανώς να υποβαθμίσει τις προσδοκίες από το νέο τετ α τετ Μέρκελ-Τσίπρα, η ελληνική πλευρά φαίνεται να στοχεύει σε μια άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών, εξαιτίας του «χάσματος» που υπάρχει σε μια σειρά από ζητήματα, όπως εργασιακά, ασφαλιστικό και αποκρατικοποιήσεις.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο κ.Τσίπρας θα ζητήσει από την κ. Μέρκελ τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup ώστε να ληφθεί άμεσα μια απόφαση για εκταμίευση της δόσης που οφείλεται στην Ελλάδα βάσει της τρέχουσας δανειακής σύμβασης. Αυτό καθώς στο Eurogroup της Παρασκευής αναμένεται να συζητηθούν εκκρεμότητες που υπάρχουν- μετά τις διαπραγματεύσεις εκπροσώπων των δανειστών με την εθνική αντιπροσωπεία- με αποτέλεσμα εάν δεν υπάρξει έκτακτο Eurogroup, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση να υπάρχει ακόμη οξύτερο πρόβλημα ρευστότητας.

Δημοσιεύματα και πληροφορίες ωστόσο που αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα θέσει τελεσίγραφο στη Γερμανίδα ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους, διαψεύδονται από το Μέγαρο Μαξίμου και τονίζεται «Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στη συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ.Τσίπρας θα εκθέσει στην καγκελάριο την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διαπραγμάτευση αλλά θα αναφερθεί επίσης τόσο στα θέματα στα οποία είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσει.

Στο Βερολίνο πάντως, αν και ήταν η Καγκελαρία που ζήτησε τη συνάντηση, δεν έχουν διαρρεύσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσεις της Α.Μέρκελ ενώ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς, θέλοντας να αποφύγει τις ερωτήσεις για το περιεχόμενο της συνάντησης δήλωσε ότι «διάβασε την είδηση για τη συνάντηση στις εφημερίδες» και πρόσθεσε πως αν και αυτό δεν σημαίνει πως η συνάντηση δεν θα γίνει, εκείνη δεν μπορεί να δώσει σχετικές πληροφορίες.

Sponsored Post