Ο χάρτης των αντιδρώντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι 43 βουλευτές που θα κρίνουν αν θα πάμε ή όχι στις κάλπες

Ο χάρτης των αντιδρώντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι 43 βουλευτές που θα κρίνουν αν θα πάμε ή όχι στις κάλπες
eurokinissi

Η εκλογολογία καλά κρατεί και μάλιστα εντάθηκε λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής, για την επικύρωση της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός καθώς γνωρίζουν ότι την επομένη της ψηφοφορίας ο καθείς, θα πρέπει να πάρει το δρόμο του. Ήδη ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έθεσε ανοικτά το ζήτημα ότι κυβέρνηση με λιγότερους από 120 βουλευτές (αρθροιστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), δεν μπορεί να σταθεί. Από την πλευρά ο επικεφαλής της Αριστερής πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, εξήγγειλε πριν την ψηφοφορία πανελλαδικό κίνημα κατα του μνημονιού, φλερτάροντας ανοικτά με Αλέκο Αλαβάνο, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στο Μαξίμου αλλά και την Κουμουνδούρου, έχοντας δεδομένο ότι οι 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως και στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες , θα ψηφίσουν η προσοχή τους είναι στραμμένη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και μετρούν και ξαναμετρούν αυτούς που θα καταψηφίσουν ή θα δηλώσουν παρόντες.

Αν 30 ή περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσουν τότε, λογικά ο πρωθυπουργός άμεσα θα προκηρύξει εκλογές καθώς το όριο των 120 βουλευτών της συγκυβέρνησης θα έχει χαθεί, αν οι απώλειες περιοριστούν στους 29 ή ακόμα λιγότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το εκλογικό γαϊτανάκι θα συνεχιστεί κλαι η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, μάλλον θα μετατεθούν για το φθινόπωρο.

Με κοινή δήλωσή τους 19 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση να απορρίψει τη συμφωνία με τους δανειστές. Ζητούν, επίσης, το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιηθεί πριν από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.

Τα 19 αυτά μέλη προέρχονται κυρίως από την τάση 53+, γεγονός που ανακατεύει την τράπουλα στο κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επέλεξαν να μη ζητήσουν την υπογραφή του συγκεκριμένου κειμένου από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και βουλευτές υπό το βάρος των εξελίξεων στη Βουλή.

Ολόκληρη η δήλωση

«Από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, το 2010, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών και εργατικών αγώνων για την ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών της ακραίας λιτότητας, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της αποσάθρωσης της δημοκρατίας.

Ερμηνεύσαμε, ορθά, την παγκόσμια οικονομική κρίση ως δομική κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου και τη συνεχή διόγκωση του ελληνικού χρέους ως αποτέλεσμα των αδιέξοδων πολιτικών που υπαγορεύτηκαν από τη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία της ευρωζώνης και εφαρμόστηκαν από το σύνολο των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων.

Αποδείξαμε ως μόνη πραγματική εναλλακτική λύση την κατάργηση των μνημονίων, την ανακατανομή των οικονομικών βαρών με μέτρα αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων, την παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση ένα οικονομικό μοντέλο που θα αξιοποιούσε όλες τις πηγές του εγχώριου πλούτου και του κοινωνικού δυναμικού της χώρας. Καταφέραμε έτσι να συσπειρώσουμε σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που καταστρέφονταν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, φέρνοντας για πρώτη φορά την αριστερά στην κυβέρνηση.

Σήμερα, μετά από ένα πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αντιδημοκρατικό πραξικόπημα, που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση του ελληνικού λαού επιβλήθηκε στην κυβέρνηση ένα νέο μνημόνιο. Με την πρόταση υπογραφής της μνημονιακής συμφωνίας με το «κουαρτέτο» των «θεσμών», το κοινωνικό συμβόλαιο που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό αναιρείται. Η συμφωνία περιέχει μέτρα που όχι μόνο την καθιστούν οικονομικά μη βιώσιμη και πολιτικά μη διαχειρίσιμη, αλλά και ακυρώνουν κάθε έννοια δημοκρατικής λαϊκής κυριαρχίας.

Αναγνωρίζουμε ότι η συμφωνία επιβλήθηκε υπό το κράτος εκβιασμών και απειλών μιας άμεσης και άτακτης χρεωκοπίας. Όμως, με την υπογραφή της συμφωνίας ούτε το ενδεχόμενο αυτό αποσοβείται οριστικά, ούτε παρέχεται δυνατότητα εφαρμογής μιας εναλλακτικής πολιτικής για την οικονομική ανάκαμψη και ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων, καθώς η κυβέρνηση της χώρας θα τελεί υπό την διαρκή εποπτεία των θεσμών, ενώ τα «εργαλεία» για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα εκποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Δημιουργείται έτσι μια αδιέξοδη, ανακυκλούμενη υφεσιακή κατάσταση, η οποία και θα επιτείνει την κοινωνική εξαθλίωση, αλλά και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι ο δυσμενής συσχετισμός των δυνάμεων στην Ε.Ε. δεν επιτρέπει καμία άλλη εναλλακτική πέραν της υποταγής και της εφαρμογής των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Συνεπώς, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχθούμε αυτή τη συμφωνία, η οποία θα διαρρήξει τις κοινωνικές μας συμμαχίες και θα καταστήσει την αριστερά αναξιόπιστη. Και φυσικά, είναι αδιανόητη η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας από μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει το κόμμα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκπονήσει άμεσα ένα σοβαρό εναλλακτικό σχέδιο, ταχύτατου απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα -λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ταχύτατα συντελούμενη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της Ε.Ε. και της ευρωζώνης και την κυριαρχία των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων- αξιοποιώντας το κοινό πεδίο των αγώνων με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς και τα όποια ρήγματα που συντελέστηκαν στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο, αλλά, κυρίως, τον κινηματικό παράγοντα και το μεγαλόπρεπο ΟΧΙ του λαού μας στο δημοψήφισμα. Αυτό πρέπει να είναι και το βασικό αντικείμενο ενός καταστατικά έγκυρου Συνεδρίου που πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, και πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας.

Αγγελοπούλου Ελθίνα

Βασιλείου Αντώνης

Βωβός Παναγιώτης

Καραγεώργος Βαγγέλης

Καρίτζης Ανδρέας

Κερσανίδης Στράτος

Κιτσαντά Λίτσα

Κνήτου Κατερίνα

Λάσκος Χρήστος

Μαρματάκης Κώστας

Μπαρσέφσκι Μάνια

Μπίστης Αλέξανδρος

Νικολάου Νάγια

Νοτοπουλου Κατερίνα

Παπαδάτος – Αναγνωστόπουλος Δημοσθένης

Σαμανίδης Νίκος

Σαρρής Μανώλης

Τσιγώνιας Νίκος

Υδραίος Μιχάλης»

Πάντως το μεσημέρι οι πληροφορίες ότι ενδέχεται ο αριθμός των «αποστατών» να μεγαλώσει και να προσεγγίσει ακόμα και τους 40, προκάλεσε κόκκινο συναγερμό σε κυβερνητικά στελέχη, οδηγώντας ακόμα και σε εκτιμήσεις ότι η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών θα είναι η 20η Σεπτεμβρίου.

Επιχειρώντας να καταρτίσουμε τον βουλευτικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις 2 τελευταίες ψηφοφορίες καταλήγουμε στα εξής.

Στην πρώτη ψηφοφορία με τα προαπαιτούμενα, οι θετικές ψήφοι ήταν 229 και η κυβενρητική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, έπεσε από του 162 βουλευτές στους 123, καθώς 39 αριστεροί κυβερνητικοί βουλευτές δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο.

Στην δεύτερη ψηφοφορία, 230 βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ 36 αριστεροί κυβερνητικοί βουλευτές δεν το ψήφισαν , αφήνοντας τη κυβερνητική πλειοψηφία με 126 βουλευτές.

Αναλυτικά τα όχι βουλευτών στις 2 ψηφοφορίες)

- Αγλαΐα Κυρίτση

- Ζωή Κωνσταντοπούλου

- Νάντια Βαλαβάνη

- Δημήτρης Στρατούλης

- Κώστας Ήσυχος

- Δημήτρης Κοδέλλας

- Κώστας Ζαχαριάς

- Ελένη Σωτηρίου

- Βασίλης Χατζηλάμπρου

- Γιάννης Σταθάς

- Θανάσης Σκούμας

- Θωμάς Κώτσιας

- Κώστας Λαπαβίτσας

- Μιχάλης Κριτσωτάκης

- Δέσποινα Χαραλαμπίδου

- Ιωάννα Γαϊτάνη

- Λίτσα Αμανατίδου

- Ηλίας Ιωαννίδης

- Βαγγέλης Διαμαντόπουλος

- Στέφανος Σαμοϊλης

- Ραχήλ Μακρή

- Ευγενία Ουζουνίδου

- Γιάννης Ζερδελής

- Κώστας Δελημήτρος

- Θανάσης Πετράκος

- Ελένη Ψαρρέα

- Στάθης Λεουτσάκος

- Παναγιώτης Λαφαζάνης

- Ζήσης Ζάννας

- Βασίλης Κυριακάκης

Τα «παρών»

- Ηρώ Διώτη

- Βασιλική Λέβα

Από το «ΟΧΙ» στο «ΝΑΙ» μεταξύ 1ης και 2ης ψηφοφορίας

- Γιάννης Βαρουφάκης

Από το «ΝΑΙ» στο «ΠΑΡΩΝ» μεταξύ 1ης και 2ης ψηφοφορίας

- Δανάη Τζήκα

- Νίνα Κασιμάτη

Από το «ΠΑΡΩΝ» στο «ΝΑΙ» μεταξύ 1ης και 2ης ψηφοφορίας

- Δημήτρης Μπαξεβανάκης

- Νίκος Μιχαλάκης

Από το «ΟΧΙ» στο «ΠΑΡΩΝ» μεταξύ 1ης και 2ης ψηφοφορίας

- Κώστας Δερμιτζάκης

Από το «ΝΑΙ» στο «ΠΑΡΩΝ» (στις δυο προηγούμενες ψηφοφορίες)

- Βασιλική Κατριβάνου

Από «ΑΠΩΝ» στο «ΟΧΙ» (στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες)

- Αλεξάνδρα Τσανάκα

Δημοφιλή