Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο - Τεταμένο κλίμα, συγκρούσεις και σκληρές δηλώσεις κατά τη συνεδρίαση

Έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Greek Prime Minister Alexis Tsipras holds a bottle of water as he is surrounded by photographers during a meeting of ruling radical left Syriza party's central committee in Athens, on Thursday, July 30, 2015. Tsipras called for an extraordinary party congress in September, after Greece is expected to seal a new bailout deal with its international creditors, in a bid to end a rebellion by his hardline lawmakers that is threatening to topple his coalition government. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras holds a bottle of water as he is surrounded by photographers during a meeting of ruling radical left Syriza party's central committee in Athens, on Thursday, July 30, 2015. Tsipras called for an extraordinary party congress in September, after Greece is expected to seal a new bailout deal with its international creditors, in a bid to end a rebellion by his hardline lawmakers that is threatening to topple his coalition government. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
ASSOCIATED PRESS

Έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψηφοφορία έγινε δια ανατάσεως της χειρός. Αρχικά υπήρξε μία εκτίμηση ότι θα πρέπει να υπάρξει καταμέτρηση των ψήφων, ωστόσο αυτή δεν προχώρησε λόγω της διαφοράς, η οποία ήταν εμφανής.

Νωρίτερα υπήρξε και μία τρίτη πρόταση στο τραπέζι για έκτακτο συνέδριο υπό προϋποθέσεις, ωστόσο λίγο μετά διευκρινίστηκε ότι έγινε προσθετικά και απορρίφθηκε.

H κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης και το κλίμα κάθε άλλο παρά συντροφικό ήταν. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν τρεις

Η πρώτη - αυτή των «προεδρικών»,που πρόσκεινται δηλαδή στο στρατόπεδο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο.

Η δεύτερη ανήκε στην Αριστερή Πλατφόρμα, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σύμφωνα με αυτή ζητούνταν η διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου.

Η τρίτη πρόταση ήταν εκείνη την οποία προσέφερε ως εναλλακτική καταά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα με ημερομηνία διεξαγωγής την 9η Αυγούστου.Ήδη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αντέδρασε λέγοντας σε παρέμβασή του ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα και συγκέντρωσε το 63% των ψήφων, αναφερόμενος σε εκείνο της 5ης Ιουλίου.

Πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες ο Τσίπρας

Το χορό των ομιλιών άνοιξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφού εξήγησε ότι η επιλογή ήταν μεταξύ ενός δύσκολου συμβιβασμού και μιας άτακτης χρεοκοπίας, απηύθυνε σαφές μήνυμα στους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματός του και πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο.

«Λέμε καθαρά και ξάστερα: αυτό το πλαίσιο συμφωνίας μετά από σκληρή μάχη καταφέραμε να φέρουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας όποιους νομίζουν ότι μια άλλη κυβέρνηση και ένας άλλος πρωθυπουργός θα μπορούσαν να φέρουν καλύτερη συμφωνία να το πουν ανοιχτά- όπως και το αν πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι το χειρότερο μνημόνιο από τα τρία.

«Δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι υπάρχουν πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες που επιμένουν ότι πρέπει σήμερα να ληφθούν αποφάσεις για τη στρατηγική μας και θεωρεί ότι υπήρχε και υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και βιώσιμο με άμεση ακύρωση της συμφωνίας.

Θεμιτό να κατατεθεί το σχέδιο τους. Αν πράγματι υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει αποφάσεις που θα εμποδίσουν την επικύρωση της συμφωνίας και ότι ο εκβιασμός ήταν πλαστός και δεν έπρεπε να υπάρξει συμφωνία τότε αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει τον Σεπτέμβριο. Προτείνω αυτή η απόφαση για το άμεσο ζήτημα να μην την υποβαθμίσουμε να τη λάβουμε με συλλογικό τρόπο απευθυνόμενοι στη βάση του κόμματος διοργανώνοντας ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε τα περί «σουρεαλιστικής» στάσης αυτών που λένε ότι είναι κατά της συμφωνίας αλλά στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση μετά τον Β' ΠΠ είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές, επειδή κατά τη γνώμη τους έπαψε να είναι αριστερή» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αν ο στόχος δεν είναι κοινός, τότε δεν υπάρχει νόημα συνύπαρξης.

Επικριτικός κατά της συμφωνίας ο Λαφαζάνης

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εμφανίστηκε επικριτικός κατά της συμφωνίας που σύναψε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται την ενότητα για να πάει μπροστά η χώρα και για να κρατήσει ψηλά την σημαία η αριστερά, προσθέτοντας ότι γι' αυτό λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πέσει στον μνημονιακό βούρκο γιατί τότε διακυβεύεται η διάλυσή του.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι στην χώρα «έχει τελειώσει η δημοκρατία, το πολίτευμα της χώρας είναι δικτατορία του ευρώ».

«Αυτό που επικρατεί είναι ο ευρωμονόδρομος και κάποιοι εδώ, εκβιαζόμενοι δήθεν, τον αποδέχονται. Θα το αποδεχθούμε;» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Ανέφερε ότι εναλλακτική λύση υπήρχε και η δυνατότητά της υπάρχει ακόμα, θέτοντας στην συνέχεια το ερώτημα «δεν βλέπουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι θανατηφόρες;».

Επίθεση και από Κωνσταντοπούλου

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε όμως και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τη λαϊκή εντολή να αλυσοδέσει τη χώρα με Μνημόνιο.

Η ιστορία δεν τελείωσε στις 13 Ιουλίου, τα ερωτήματα είναι αδήριτα και οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν με απερίφραστο τρόπο εγκαίρως και όχι εκ των υστέρων ως επικήδειος, σημείωσε, επίσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκή εντολή, θεσμική νομιμοποίηση, το δημοκρατικό δικαίωμα να αλυσοδέσει τη χώρα με Μνημόνιο και πως δεν είναι δυνατό πρώτα να ψηφιστεί Μνημόνιο και μετά να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ρινάλντι: Η χώρα βαδίζει σε εθνική καταστροφή

Ευθύνες στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και κατά όσων ψήφισαν «ναι» στη Βουλή επέρριψε στην ομιλία του το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Ρούντι Ρινάλντι, καθώς όπως ανέφερε η χώρα οδεύει σε εθνική και κοινωνική καταστροφή.

Μιλώντας σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, ο κ. Ρινάλντι είπε ότι είναι η τελευταία φορά που μιλά στην ΚΕ, από μέλος της οποίας παραιτήθηκε, μετά το πέρας της ομιλίας του.

Ανέφερε επίσης ότι «άλλα είπαμε στον λαό», προσθέτοντας ότι «πληγώθηκε η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό».

Παραίτηση 17 μελών από την ΚΕ

Εκτός όμως από τον κ. Ρονάλντι την παραίτησή τους υπέβαλλαν ακόμη 16 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε επιστολή τους εξήγησαν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους παραιτούνται, ενώ είχαν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις για τη συμφωνία υπογράφοντας -και το κείμενο των 109 της ΚΕ την επόμενη της συμφωνίας.

Σχετικά Θέματα:

Δημοφιλή