Πολιτικές εξελίξεις φέρνει η ψήφιση του νομοσχεδίου. Μεγαλώνει το ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικές εξελίξεις φέρνει η ψήφιση του νομοσχεδίου. Μεγαλώνει το ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

Πολιτικές εξελίξεις αναμένεται φέρει η ψήφιση του νομοσχεδίου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας.

Οι συνθήκες ρήξης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη προδιαγραφεί και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σήμερα Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή ότι θα υπάρξουν παραιτήσεις οι οποίες θα έχουν προαναγγελθεί από τις ομιλίες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων η οποία διεξήχθη σε ένα ιδιαίτερο τεταμένο κλίμα με σοβαρές κατηγορίες εις βάρος της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και σοβαρότερη αυτή του κ. Νίκου Φίλη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης.

Είχε προηγηθεί η άρνηση της Προέδρου της Βουλής να συμμορφωθεί σε αυτό που ζητούσε ο Πρωθυπουργός με επιστολή του και δεν ήταν άλλο από την επίσπευση των διαδικασιών .

Μάλιστα η κ. Κωνσταντοπούλου, εκτός από την κωλυσιεργία πρότεινε η διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για τη διεξοδική συζήτηση του, δείχνοντας έτσι και τη στάση που θα τηρήσει σήμερα Πέμπτη στη Βουλή.

Ενδεικτικό της δυσφορίας στο Μαξίμου είναι και οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα την Τετάρτη ο οποίος έκανε λόγο για «τρικλοποδιές», που επιχειρούν κάποιοι, ακόμα και στο «και πέντε», να βάλουν στο δρόμο της χώρας προς την ανάπτυξη.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις υπάρχει και η ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που συγκροτεί το «μέτωπο του όχι» και προσανατολίζεται ανοιχτά πλέον στη δημιουργία νέου κόμματος. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα τον ακολουθήσουν και οι 30 – 40 που θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου.

Μέχρι στιγμής στην Αριστερή Πλατφόρμα έχει επικρατήσει η σκληρή γραμμή που υποστηρίζεται από τους Νταβανέλο, Λεουτσάκο, Παπαδογιάννη και Ήσυχο. Μάλιστα ο Κώστας Ήσυχος προανήγγειλε το άμεσο διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την δημιουργία κόμματος από τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Όμως ένα άλλο κομμάτι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι στρατηγική επιλογή θεωρείται η συμπόρευση με Αλαβάνο και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Πανελλαδικό Κίνημα εξήγγειλε ο Λαφαζάνης.

Εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων το πρωί της Πέμπτης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξήγγειλε τη Πανελλαδικό Κίνημα κατά του νέου μνημονίου.

«Ο αγώνας ενάντια στο νέο Μνημόνιο αρχίζει τώρα, με την κινητοποίηση του λαού σε κάθε γωνιά της χώρας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση με τίτλο «Όχι στο νέο μνημόνιο – κάλεσμα αγώνα και λαϊκής κινητοποίησης σε όλη τη χώρα» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Το κάλεσμα το υπογράφουν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αλέκος Βερναρδάκης, Νίκος Γαλάνης, Δημήτρης Κάβουρας, Δημήτρης Καλτσώνης, Παναγιώτης Μαντάς, Αντώνης Νταβανέλος, Ανδρέας Παγιάτσος, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Δημήτρης Σαραφιανός, Μαρία Σουάνη, Θέμης Τζήμας, Λάμπρος Χήτας.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Κώστα Ήσυχου που είπε: «Με την ψήφιση αυτού του τρίτου μνημονίου προδιαγράφεται δυστυχώς ένα άμεσο διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο. Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες πολιτικές εξελίξεις, όπου το μέτωπο του όχι θα λάβει σάρκα και οστά», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ.

«Η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή στις 25 Ιανουαρίου για να φέρει ένα νέο μνημόνιο. Δεν θα είμαι ξανά υποψήφια με ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα στοιχιζόμουν δίπλα στον Λαφαζάνη», υπογράμμισε η Ραχήλ Μακρή την Τετάρτη σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα.

Αντιδράσεις όμως στην ψήφιση του νέου μνημονίου εκφράζει και ο Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του βήματος είπε ότι ανάλογο πρόγραμμα δεν θα έφερνε ούτε φιλελεύθερη κυβέρνηση και εκτίμησε πως αυτό το μνημόνιο είναι σκληρότερο από τα δύο προηγούμενα και ότι η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί όχι στην ψήφιση, αλλά στην υλοποίηση του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μετατραπεί σε ένα μνημονιακό κόμμα δήλωσε ο Κώστας Λαπαβίτσας στην ΕΡΑ.

Πυρά εναντίον της κυβέρνησης και από τον Κώστα Λαπαβίτσα ο οποίος δήλωσε ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ένα μνημονιακό κόμμα. “Εάν αυτό το πράγμα περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μπει για τα καλά στο δρόμο της μετατροπής σε μνημονιακό κόμμα. Αυτός ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή”, δήλωσε στην ΕΡΑ.

Εν τω μεταξύ, βάσει αυτών των εξελίξεων, δεν αποκλείεται οι διαφωνούντες να αυξηθούν. Στο πλαίσιο αυτό Νίκος Βούτσης χθες Τετάρτη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση λόγω πολέμου εκ των έσω και υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να αλλάξουν θέση τα στελέχη του αριστερού ρεύματος και να αποφευχθεί η ρήξη.

Και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι έστειλε ένα έμμεσο μήνυμα λέγοντας πως στις εκλογές του Γενάρη «ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια σκληρή προσπάθεια διαπραγμάτευσης, δεν του είπε να βγει από την Ευρώπη».

«Ξέρουμε και είναι γνωστό ότι κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσουν απόψε» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στο Mega η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Αναφορικά με τα σενάρια εκλογών, η ίδια τόνισε ότι ενδέχεται το επόμενο διάστημα να δρομολογηθούν διαδικασίες προσφυγής στη λαϊκή εντολή.

«Μας στεναχωρεί και μας προβληματίζει το τι μας συμβαίνει σήμερα με το να φύγει ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας στεναχωρεί τι θα μας συμβεί στις εκλογές. Εάν και εφόσον η αριστερή πλατφόρμα διαχωριστεί και αποσπαστεί θα πάρει κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει μετατοπιστεί και μέρος άλλων ψηφοφόρων στο ΣΥΡΙΖΑ» είπε και επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει μακρύ δρόμο και θα κρίνεται σκληρά και καθημερινά».

Με αυτά τα δεδομένα είναι κατανοητό πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις όποιες πολιτικές εξελίξεις είναι αν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο λιγότεροι από 120 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν πέσουμε από τους 120 βουλευτές είναι λογικό ότι δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση θα αναγκαστούμε μέσα από σύντομες διαδικασίες να λύσουμε αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στο Σκάι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και διευκρίνισε ότι είναι πιο δύσκολες οι εκλογές το Σεπτέμβριο καθώς πρέπει να τοποθετηθούν και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από κάποιες λειτουργίες.

Ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ακόμη ότι «σε συνέδριο θα πάμε με μια προϋπόθεση: δημοκρατικές διαδικασίες, λειτουργίες, αλλά ό,τι αποφασιστεί θα το αποφασίσουμε όλοι μαζί, δεν θα πάμε σε συνέδριο όπου ο καθένας θα πάει να τα πει, ‘εγώ δεν εφαρμόζω’. Δεν γίνεται... Εγώ δεσμεύομαι να υλοποιήσω τις αποφάσεις ενός συνεδρίου». «Οι σύντροφοι και συντρόφισσες της Αριστερής Πλατφόρμας δυστυχώς έχουν διαφορετική αντίληψη» πρόσθεσε.

Είναι βέβαιο πως ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του θα πει για ακόμη μια φορά πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να πατούν σε δύο βάρκες και θα τους θέσει προ των ευθυνών τους με το επιχείρημα πως «μια κυβέρνηση της αριστεράς πέφτει από βουλευτές της αριστεράς».

Δημοφιλή