ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/05/2015 21:59 EEST | Updated 14/05/2015 22:06 EEST

Ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη συμφωνία. Κριτική σε Δραγασάκη από Κωνσταντοπούλου και Αριστερή Πλατφόρμα

eurokinissi

Μαραθώνια ήταν η συνεδρία της πολιτικής γραμματείας και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη (14/5), όπου τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ενημερώθηκαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Στην εσωκομματική διαδιακασία, επικράτησε ένταση, καθώς τόσο οι εκπρόσωποι της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όσο και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου όσο και ο αντιπρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος, άσκησαν σκληρή κριτική, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετα τις 5:30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ. Τα μέλη της Αριστερής , ζήτησαν επιτακτικά να συγκληθεί η κεντρική επιτροπή του κόμματος το συντομότερο δυνατό... Τελικά επικράτησε η άποψη να μην συγκληθεί κεντρική επιτροπή μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς όπως υποστήριξαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού «δεν έχει νόημα να συγκληθεί αν δεν έχουμε τη συμφωνία στα χέρια»

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ζήτησαν η κεντρική επιτροπή όταν συγκληθεί να δώσει απαντήσεις και προς την ΚΟ και προς το υπουργικό συμβούλιο, καθώς όπως υποστήριξαν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι άλλα τα κέντρα αποφάσεων. Οι συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ζήτησαν η διαπραγμάτευση να αποκτήσει πολιτικό επίπεδο, καθώς , όπως είπαν χαρακτηριστικά: «Όσο συνεχίζουμε τρεις στο λάδι δυο στο ξύδι, πέφτουμε σε παγίδα. Δεν πρέπει να παίξουμε στο γήπεδο τους . Να μη γίνει συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ. Βάζουμε από το παράθυρο πολιτικές ύφεσης. Πρέπει να υπάρχει μια γραμμή στη βάση της στήριξης του κορμού της εργασίας.

Σκληρή κριτική άσκησε και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία απευθυνόμενη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη του έκανε πολλές ερωτήσεις και μίλησε για εγκατάλειψη των θέσεων της Θεσσαλονίκης...

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Αλέξης Μητρόπουλος, άσκησε κριτική για την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και όσα αυτή έφερε.

Ο κ. Δραγασάκης φέρεται να τους ενημέρωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνία μέχρι τις 19 Μαΐου, αλλά υπό αυτό το δυσμενέστατο κλίμα περιορίστηκε σε αυτό και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, η οποία ωστόσο συνεχίστηκε.

Eκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας

Εκφράζοντας την προσήλωσή της στις κόκκινες γραμμές, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πεντάωρη συνεδρίαση ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας και των ευρωπαϊκών λαών για τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί «σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας».

Η Πολιτική Γραμματεία επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, κατέστη σαφές- τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας- ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΠΓ τονίζει ότι «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας. Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου».

Η ΠΓ επικρίνει την «επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη». Προσθέτει, ότι η στάση αυτή εκφράζει «την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» και προσθέτει ότι «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων». Επίσης, «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και από τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας».

Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης, υπογραμμίζει η ΠΓ, δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των 8, αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι συμπρωταγωνιστές σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα όλων μας στην κλίμακα της Ευρώπης και του κόσμου.