Τσίπρας: Απαιτούμε απομείωση του χρέους με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν υπάρχει θα δούμε

Τσίπρας: Απαιτούμε απομείωση του χρέους με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν υπάρχει θα δούμε
eurokinissi

«Δουλεύουμε σκληρά σε έναν οδικό χάρτη ρεαλιστικό για την ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα πενταετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης. Την Ελλάδα του 2021» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του με την οποία ξεκίνησε και το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, προέβη σε μια αναδρομή για την πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης και έθεσε τους στόχους για την πορεία του από εδώ και στο εξής υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τους εταίρους και απαίτησε να κλείσουν άμεσα τα μέτρα για την απομείωση του χρέους.

«Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε ουσιαστικά το περασμένο Μάιο, έκλεισε προχθές και τυπικά.Η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής.Και όπως εμείς τη τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας.

Pacta sunt servanda.Όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Η αόριστη προτροπή : "Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε..." δε μπορεί να γίνει αποδεκτή.Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε.Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη.Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε.Ταυτόχρονα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε αυτό «το αυτονόητο αίτημα δε προσερχόμαστε ούτε ως επαίτες ούτε ως οι φτωχοί συγγενείς.

Προσερχόμαστε με το κεφάλι ψηλά και με την αξιοπρέπεια εκπροσώπησης ενός λαού που έχει υποστεί πολλά και έχει κάνει τις μεγαλύτερες θυσίες για να σταθεί όρθια η Ευρώπη.Και στη κρίση του χρέους και στη προσφυγική κρίση.Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, δεν αισθανόμαστε καθόλου απομονωμένοι σ αυτή μας τη προσπάθεια.Άλλοι θα πρέπει να αισθάνονται απομονωμένοι.Το αίτημά μας για υλοποίηση των συμφωνηθέντων για άμεσα μέτρα για το χρέος, το συμμερίζονται πλέον οι περισσότεροι εκ των συνομιλητών μας.Τόσο στη διεθνή κοινότητα όσο και στην Ευρωπαϊκή.

Ακόμη και εντός του ίδιου του Γερμανικού Κοινοβουλίου».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για σύγκλιση δυνάμεων στην Ευρώπη και σημείωσε πως η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξουν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη, ως πρωτοπόρα πολιτική δύναμη.

Τόσο στη συγκρότηση ενός μετώπου του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως είπε που θα θέσει με ένταση το θέμα της οικονομικής σύγκλισης και των περιφερειακών ανισοτήτων στην Ευρώπη, όσο και στην συγκρότηση ενός παράλληλου μετώπου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στο σύνολο της Ηπείρου μας.

Αυτό το μέτωπο είπε πρέπει να θέσει τους εξής στόχους:

Την αντιμετώπιση και την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας

Την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς

Την αποφυγή των εθνικών αναδιπλώσεων

Την αποφυγή της μετατροπής της Ευρώπης σε Ένωση-Φρούριο

Την επίλυση της προσφυγικής κρίσης με όρους αλληλεγγύης και φιλοξενίας

Την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής που έχει μετατραπεί σε πραγματική πυριτιδαποθήκη από τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και την άνοδο της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Οφείλουμε, συνέχισε, με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλίσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλίσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

«Το συνέδριο μας όμως πρέπει να θέσεις αυτά τα ερωτήματα, πρωτόγνωρα για την ριζοσπαστική αριστερά και να προσπαθήσει να ανιχνεύσει τις πρώτες και πάντοτε προσωρινές απαντήσεις».

Τα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν στο συνέδριο

«Το συνέδριό μας καλείται με αίσθημα της ιστορικής ευθύνης να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Πρώτα από όλα οφείλει να κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό από τα τρία αυτά χρόνια, από το 1ο στο 2ο Συνέδριο. Τα τρία χρόνια που άλλαξαν, σχεδόν, τα πάντα στην Ελλάδα, που επηρέασαν σχεδόν καταλυτικά τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Και ακολούθως οφείλει, ιδιαίτερα αποτιμώντας και τη πρόσφατη εμπειρία μας, να δώσει απαντήσεις σαφείς και εμπεριστατωμένες στα εξής ερωτήματα» είπε και εξήγησε:

Πρώτον : Αποτελεί εντέλει σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την ευρωζώνη ;

Δεύτερον : Έχει νόημα η αριστερά να επιλέγει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε μη ευνοϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας;

Τρίτον : Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ;

Τέταρτον : Με ποιούς θα πάμε ;

Υπάρχει τελικά περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλησης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης αριστεράς ;

Η αυτοκριτική

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πορεία της κυβέρνησης και τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει, τονίζοντας πως η χρηματοπιστωτική ασφυξία λειτούργησε ως ένας διαρκής εκβιασμός για να «μας αναγκάσει να υποταχτούμε στις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και στις επιταγές της πιο σκληρής και ανελέητης λιτότητας. Βρήκαμε απέναντί μας τότε όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρου του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το σύνολο σχεδόν των συστημικών μέσων ενημέρωσης».

Υπογράμμισε δε πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει βάση η κριτική που και εμείς ασκήσαμε στην απόφαση εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ. Η έξοδος, όμως, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του Εθνικού μας πλούτου με στόχο τη παραμονή στο ευρώ, θα σήμαινε επιπρόσθετη ισόποση λεηλασία και μάλιστα ακαριαία. Και ταυτόχρονα θα σήμαινε και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες, που δεν τις είχαν βγάλει στο εξωτερικό».

Τι έχουμε καταφέρει

«Μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής ερήμωσης έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε μια πολιτική ανακατανομής των βαρών υπέρ των εργαζόμενων τάξεων αλλά και μια πολιτική περιορισμού των ανισοτήτων είπε ο Πρωθυπουργός και διευκρίνισε:

Έχουμε ήδη ψηφίσει, υλοποιούμε και διευρύνουμε διαρκώς το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση το οποίο έχει περιορίσει τις επιπτώσεις της απόλυτης φτώχειας σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας

Υλοποιούμε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας που δίνει το κύριο βάρος στην τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας οχτάμηνης διάρκειας με αναδιανομή των πόρων υπέρ των ωφελούμενων και όχι των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης

Έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων νομοθετώντας την δωρεάν πρόσβαση τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Έχουμε αποκαταστήσει χιλιάδες αντισυνταγματικά απολυμένους του δημόσιου τομέα

Έχουμε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες επιτύχει το άνοιγμα όλων των σχολείων ομαλά και την διανομή όλων των βιβλίων στην ώρα τους

Έχουμε καταφέρει να υπερασπιστούμε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εξασφαλίζοντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του σε σύγκρουση με τις θέσεις τόσο των θεσμών όσο και της αντιπολίτευσης που ήθελαν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις αλλά και την μετατροπή του συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό.

Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε με όσα μέσα διαθέτουμε τις αδικίες που δημιούργησε η κατάργηση του ΕΚΑΣ που δεν καταφέραμε να αποσοβήσουμε.

Ψηφίσαμε την ρύθμιση για τις 100 δόσεις που έδωσε ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες που έδιναν καθημερινή μάχη υπό το βάρος των συσσωρευμένων χρεών

Και τέλος έχουμε αρχίσει να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της εκτεταμένης μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής γεγονός που γίνεται σαφές από την υπεραπόδοση των εσόδων τόσο το 2015 όσο και το 2016.

Που θα κριθούμε, τι θα κάνουμε

Βασικά πεδία από τα οποία θα κριθούμε δήλωσε ο πρωθυπουργός είναι τα εξής:

Πρώτον: Η στήριξη της εργασίας και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πεδίο το επόμενο διάστημα με την εκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κρίσιμο.

Και σε αυτή τη διαπραγμάτευση προσερχόμαστε με το ισχυρότερο και μη διαπραγματεύσιμο όπλο που είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Δεύτερον : Το πεδίο αυτό της κοινωνικής οικονομίας.

Εδώ στόχο έχουμε να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο και ανταγωνιστικό προς το κυρίαρχο σύστημα συνεργατικής παραγωγής και ανταλλαγής που δεν θα λειτουργεί με βασικό στόχο το κέρδος αλλά την εργασία.

Τρίτον : Η συνέχιση του αγώνα για την καταπολέμηση της μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής.

Μιας πληγής με μόνιμη αιμορραγία για την ελληνική οικονομία, που οδήγησε σε τεράστιες ανισότητες και έπαιξε κρισιμότατο ρόλο στην ένταση της κρίσης στη χώρας μας.

Και τέταρτος μεγάλος στόχος, είναι ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο κατά τα ετη 2010- 2014, κοινωνικού κράτους.

Και εδώ στόχος μας είναι τόσο η ενίσχυση και δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και της ερευνητικής υποδομής της χώρας αλλά και

•η ανοικοδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και

•Η για πρώτη φορά συγκρότηση ενός συστήματος Δημόσιας Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού και θα παρέχει καθολική πρόσβαση.

Και σε αυτό το πεδίο όμως τα πρώτα βήματα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Εντός του 2017 θα έχουν προσληφθεί 10000 γιατροί και νοσηλευτές στο ΕΣΥ, ενώ ήδη είναι έτοιμο και κατατίθεται άμεσα το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Επίσης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε τόσο στη Συνταγματική αναθεώρηση όσο και στις τηλεοπτικές άδειες για τις οποίες είπε:

«Ο διαγωνισμός για τις άδειες μετά από 27 χρόνια εσκεμμένης ασυδοσίας, είναι πια μια πραγματικότητα.Μια πραγματικότητα που αποτελεί μια μεγάλη τομή για το πολιτικό μας σύστημα.Γιατί για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής που βασάνισε το τόπο για πολλά χρόνια και αποτελεί και μια από τις αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας.Θέτει όμως τις προϋποθέσεις.Είναι η αναγκαία συνθήκη. Όχι η αναγκαία και ικανή συνθήκη. Γιατί η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Θα είναι διαρκής και καθημερινή προσπάθεια αγώνα.

Κομματική δεοντολογία και τη συμπεριφορά

Το κόμμα, είπε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μιας πολιτικής Γραμματείας που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο και θα λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης και με πολιτική αλληλεγγύη.

«Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του Κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να έχει υπουργική θέση.'Αλλωστε οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας.Ας το έχουμε καλά αυτό στο μυαλό μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας ανέφερε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια κόμμα που κυβερνά.Συνεπώς κρίνεται διαρκώς όχι μόνο για τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και για το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης. Εμείς πρέπει να επιβεβαιώνουμε σε κάθε βήμα σε κάθε στιγμή ότι διαθέτουμε άλλο ήθος. Ανιδιοτέλεια, διάθεση για προσφορά, όχι για θέσεις. Προτείνω λοιπόν πέραν της Κεντρικής Επιτροπής να εκλεγεί και επιτροπή Δεοντολογίας που θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι όπου χρειάζεται πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.Γιατί δε θα πρέπει να αφήνουμε ούτε χαραμάδα για τη προπαγάνδα του παλιού πολιτικού συστήματος που αφού δε μπορεί να υπερασπιστεί εαυτόν, προσπαθεί να διασπείρει την εντύπωση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τους μοιάζει».

Δράσεις

Επίθεση στη ΝΔ

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας καταφέρθηκε κατά της ΝΔ λέγοντας ό,τι από τη μια μεριά, είναι τόσο το Δ.Ν.Τ όσο και η ΝΔ που επαγγέλλονται μια γενικευμένη απορύθμιση ώστε δήθεν να δημιουργήσουν ευνοϊκό έδαφος για επενδύσεις και από την άλλη μια πολιτική με ορίζοντα την αναδιανομή που στηρίζει την αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων.

«Και είναι ακριβώς αυτός ο αγώνας που διεξάγεται καθημερινά όχι μόνο στους χώρους εργασίας αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Στο κοινοβούλιο, στο Eurogroup, στις συνόδους κορυφής αλλά και στις αίθουσες της διαπραγμάτευσης. Και αυτός ο αγώνας θα ενταθεί. Και θα πάρει τη μορφή μιας σύγκρουσης που θα αφορά το ίδιο το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας με δεδομένη την σταθεροποίηση της οικονομίας και την εκκίνηση ενός αναπτυξιακού κύκλου, που μόλις τώρα ξεκινά και πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.Διότι ακόμη οι δυνάμεις που θέλουν ένα παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην φτηνή και χωρίς δικαιώματα εργασία, χωρίς τήρηση των στοιχειωδών κανόνων και χωρίς δημόσιο έλεγχο των επιχειρήσεων, οι δυνάμεις δηλαδή της απόλυτης ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς έχουν ισχυρά ερείσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Π.Ρήγας: Βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο ανασχηματισμός της κοινωνίας και η αναδιανομή του πλούτου

Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο συνέδριο αριστερού κόμματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ενώ βρίσκεται στην εξουσία, επισήμανε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο.

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στη διαδρομή του κόμματος από τον Ιανουάριο του 2015, που κέρδισε τις πρώτες εκλογές, μέχρι σήμερα και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να χειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση, συγκρούστηκε για πρώτη φορά με τους δανειστές, διαπραγματεύθηκε με σθένος κι έκανε και τακτικές αναδιπλώσεις.

«Δεν μας ταιριάζουν η απογοήτευση και η μελαγχολία. Δεν μας ταιριάζει ούτε μας πρέπει η παραίτηση. Κάναμε δύσκολους συμβιβασμούς όμως ποτέ δεν υποχωρήσαμε από τις αρχές και τα προτάγματα της Αριστεράς», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο ανασχηματισμός της κοινωνίας και η αναδιανομή του πλούτου. Να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να διαμορφώνει και να υλοποιεί αριστερές πολιτικές, να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. «Οι αγώνες δεν θα πάνε χαμένοι, θα νικήσουμε».

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό ο κ. Ρήγας εξήρε το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης και στηλίτευσε τις ακροδεξιές, τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει να διαρραγεί από ακραίες φωνές το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τόνισε και παρατήρησε πως «όσοι φοβούνται ότι θα μολυνθούν από ασθένειες δεν είναι τίποτα λιγότερο από φασίστες». «Υπάρχει χώρος για να σπουδάσουν και να δουλέψουν όλοι μαζί», είπε.Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Ρήγας απότισε φόρο τιμής στην Εθνική αντίσταση μια μέρα μετά την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας, ενώ χαιρέτισε την παρουσία ξένων αντιπροσωπειών στο συνέδριο.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί αντιπρόσωποι από περίπου 80 χώρες (Ασία 16 χώρες, Αφρική 12 χώρες, Αμερική 16 χώρες, Ευρώπη 34 χώρες). Ανάμεσά τους είναι ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς ( ΚΕΑ) και του Κ.Κ. Γαλλίας Pierre Laurent, ο Gregor Gysi από το Die Linke της Γερμανίας, ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού, ο Francie Molloy από το Sinn Fein της Ιρλανδίας, Ferrero, Fassina, Fratoianni, Torelli και Revelli από την Ιταλία, Podemos, Ενωμένη Αριστερά και Κ.Κ. από την Ισπανία, οι Πράσινοι της Καταλωνίας, η Maria Rola από το Μπλόκο της Πορτογαλίας. Ακόμη προσκλήθηκαν περίπου 25 πρεσβείες και 30 προσωπικότητες.

Δημοφιλή