Συνάντηση Σταύρου Θεοδωράκη με τον γ.γ. των ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για Κυπριακό και οικονομία

Συνάντηση Σταύρου Θεοδωράκη με τον γ.γ. των ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για Κυπριακό και οικονομία
Ποτάμι

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού είχε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με τον οποίον συζήτησαν το Κυπριακό και θέματα οικονομίας.

Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για «μη εξελίξεις» γύρω από το Κυπριακό επισημαίνοντας ότι «έχουμε τονίσει την ανάγκη να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, με κάποιες όμως προϋποθέσεις». Αυτές είναι να μην γίνουν δεκτές οι τουρκικές απειλές, να μην υπάρξει διασύνδεση του ζητήματος του φυσικού αερίου με τη λύση στο Κυπριακό και οι όποιες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις να βασίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο, το οποίο παρέχεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «υπάρχουν κάποια μείζονα ζητήματα αναφορικά με τις πολιτικές που ακολουθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος και να συζητηθούν σοβαρά και διεξοδικά έτσι ώστε να λεχθεί και η διαφορετική άποψη για το πως θα πρέπει να προσαρμοστούν οι πολιτικές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαών και όχι των μεγάλων συμφερόντων, ιδιαίτερα των πολυεθνικών εταιρειών».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του επεσήμανε ότι μίλησαν «για την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν και οι Έλληνες και οι Κύπριοι για μια άλλη Ευρώπη, για μια πιο δίκαιη Ευρώπη» και τόνισε: «Είμαστε σύμφωνοι ότι οι Έλληνες και οι Κύπριοι πρέπει συνεχώς να διαπραγματεύονται σκληρά αλλά είμαστε επίσης σύμφωνοι ότι η μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης πρέπει να έχει και εμάς στους κόλπους της».

Σε ερώτηση πώς οι δύο αδύναμες οικονομικά χώρες μπορούν να τα βγάλουν πέρα σε ότι αφορά το Κυπριακό απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν είναι αποδυναμωμένος, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε: «Επιμένοντας σε αρχές και προτάσσοντας τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όμως, στον αντίποδα, εάν πούμε ότι είμαστε αποδυναμωμένοι και δεν πρέπει να συζητάμε το Κυπριακό θα παγιωθούν επί του εδάφους τετελεσμένα τα οποία θα μας φέρουν ολοένα και πιο κοντά στην διχοτόμηση, η οποία για μας είναι καταστροφή και δεν θεωρούμε ότι είναι επιλογή για την Κύπρο. Η Κύπρος πρέπει να απελευθερωθεί και να επανενωθεί».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του κ. Κυπριανού στην Αθήνα.

Δημοφιλή