ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για debate: Ζητούμενο η αλλαγή των όρων για να γίνει πιο ελκυστικό

Διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ώστε να γίνει το debate πιο ελκυστικό
sooc

Έντονες είναι οι διεργασίες στα κομματικά επιτελεία τόσο της Συγγρού όσο και της Κουμουνδούρου, ώστε να γίνει το debate της Δευτέρας, μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη πιο ελκυστικό και να αποφευχθεί μία επανάληψη των όσων παρακολούθησε ο ελληνικός λαός στην τηλεμαχία της Τετάρτης. Μία άχρωμη, βαρετή και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα τηλεμαχία που λίγο πολύ όλοι βγαίνουν κερδισμένοι την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο πλευρές διάκεινται θετικά στην μερική αλλαγή των όρων ώστε να είναι σαφώς πιο ζωντανό και ουσιαστικό και όχι κάτι ανάλογο με αυτό που παρακολούθησαν το βράδυ της Τετάρτης εκατομμύρια πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων συναντήθηκαν στη Βουλή προκειμένου να συζητήσουν την αλλαγή των όρων. Αυτό που έπεσε στο τραπέζι και φέρονται να συμφωνούν και οι δύο πλευρές είναι να γίνουν δύο ενδιάμεσα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, όπως επίσης και να φαίνονται και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Επίσης αυτό που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί είναι το κατά πόσο οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα είναι όρθιοι ή καθιστοί.

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι επιτελείς βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο οι δύο αρχηγοί να έχουν διάλογο μεταξύ τους. Υπό την προϋπόθεση όμως να έχει έναν προκαθορισμένο αριθμό ερωτήσεων και απαντήσεων και συγκεκριμένη θεματολογία που θα έχει καθοριστεί από πριν.

Επίσης θα υπάρχει χρονικό όριο το οποίο όμως ίσως και να είναι μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυε στην αναμέτρηση της Τετάρτης. Δηλαδή, 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα στην πρώτη απάντηση και 30 δευτερόλεπτα στην δεύτερη. Το ζήτημα ωστόσο που μένει να καθοριστεί είναι το κατά πόσο στη διάρκεια των ερωτήσεων θα μπορεί να παρεμβαίνει ο κάθε πολιτικός αρχηγός ή ο κάθε συντονιστής.

Θετικοί σε αλλαγές είναι όμως και στη Συγγρού, αν και σε γενικές γραμμές η παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία της Τετάρτης κρίθηκε ως επιτυχημένη, με αποτέλεσμα να μην «καίγονται» και ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως και αυτή η τηλεμαχία θα κινηθεί πάνω στο πλαίσιο που έχουμε δει μέχρι τώρα και μένει να δούμε το πόσο ουσιαστικό μπορεί όντως να γίνει.

Ουδείς σοφότερος

Σε γενικές γραμμές πάντως η τηλεμαχία της Tετάρτης κρίθηκε ως μία βαρετή και γενικά άοσμη τηλεμαχία που δεν πρόσφερε πολλά σε τηλεθεατές και ψηφοφόρους. Άλλωστε πως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα όταν πρόκειται για μια διαδικασία που τους όρους τους θέτουν οι πολιτικοί, και οι δημοσιογράφοι συναινούν με την παρουσία τους.

Το αποτέλεσμα; Οι πολιτικοί αρχηγοί να απευθύνονται ουσιαστικά στα στενά κομματικά τους ακροατήρια και όλοι να προσπαθούν να αποφύγουν το στραβοπάτημα που ίσως τους κοστίσει σε ψήφους. Ωστόσο, η όλη διαδικασία ξεφεύγει κατά πολύ από τον σκοπό που θα έπρεπε κανονικά να εξυπηρετεί ένα debate: Την πληρέστερη ενημέρωση και κατανόηση των πολιτών για το ποιόν και τις προθέσεις του ηγέτη που θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες του τα επόμενα χρόνια. Ένα debate που την επομένη τελικά όλοι βγαίνουν νικητές, όπως και στις φοιτητικές εκλογές.

Παρακολούθησαν το debate 2.780.000 θεατές

Σε ότι την αφορά την μέση τηλεθέαση της τηλεμαχίας στα επτά τηλεοπτικά κανάλια, κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της εταιρείας Nielsen.

Συνολικά στους 7 τηλεοπτικούς σταθμούς το τρίωρο debate παρακολούθησαν 2.780.000 θεατές με μέσο όρο τηλεθέασης 27,4%.

Όπως σημειώνει η Nielsen, για ένα λεπτό της ώρας την «τηλεμαχία» παρακολούθησε το 49,3% του πληθυσμού.

Δημοφιλή