Πέρασε το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου. Υπερψηφίστηκε από 171 βουλευτές. Δεκτό με 148 ψήφους το άρθρο 3

Πέρασε το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου. Υπερψηφίστηκε από 171 βουλευτές. Δεκτό με 148 ψήφους το άρθρο 3
Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images
Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images

Με εντάσεις και διαφοροποιήσεις από βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων, πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή ταυτότητας φύλου.

Ειδικότερα, σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών:

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 171 βουλευτές έναντι 114 που καταψήφισαν.

Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3, που αφορά στο δικαίωμα αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15 ετών, τάχθηκαν 148 βουλευτές, ενώ 124 δήλωσαν όχι και 13 παρόν.

Τα άρθρα 1,2,4,5,6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν όχι και ένας παρόν.

Η τροπολογία που αφορά την Ένωση Τουρκικής Θράκης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.

ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι ψήφισαν «ναι» σε όλα. Υπήρξαν δύο διαφοροποιήσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, με τη βουλευτή Γεωργία Γενιά να ψηφίζει ναι επί της αρχής και «όχι» στο άρθρο 3, και την Νίνα Κασιμάτη που ψήφισε «όχι» στην τροπολογία για την τουρκική ένωση Ξάνθης.

Οι κκ Μπόλαρης και Μιχελογιαννάκης απουσίαζαν αδικαιολόγητα από την ψηφοφορίας όπως και ο κ. Κουράκης που ήταν άρρωστος. Οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων ψήφισαν όχι στο άρθρο 3 εκτός τον υφυπουργό παιδείας κ. Κώστα Ζουράρι ο οποίος ψήφισε στο σύνολο του το νομοσχέδιο.

Αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας να αποτελέσει βάση νομοθέτησης η πρόταση που είχε καταθέσει το κόμμα χθες. Υπερψήφισαν ωστόσο την τροπολογία για την τουρκική ένωση Ξάνθης, που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο. Αρνητική ήταν η ψήφος και από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων. «Παρών» στο άρθρο 3 ψήφισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ υπερψήφισε τα υπόλοιπα άρθρα,. Ωστόσο , διαφοροποιήθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ψηφίζοντας «ναι» στο άρθρο 3.

Αναλυτικά,

Κατά τη ψηφοφορία απουσίασαν:

Από το ΣΥΡΙΖΑ: Τάσος Κουράκης (ήταν ασθενής), Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης.

Από τη ΝΔ: Αντώνης Σαμαράς.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: Φώφη Γεννηματά (βρίσκεται σε περιοδεία στη Κρήτη), Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασόλης Κεγκέρογλου και Μιχάλης Τσελέπης.

Από την Ένωση Κεντρώων: Μάριος Γεωργιάδης, Αριστείδης Φωκάς, Γιάννης Κατσαντώνης και Τάσος Μεγαλομύστακας,

Κατά τη ψηφοφορία, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκαν από την γραμμή του κόμματος τους σε ότι αφορά τα άρθρα και την τροπολογία. Να σημειωθεί πάντως ότι όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ υπερψήφισαν επί της αρχής του το νομοσχέδιο.

Ειδικότερα:

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Γεωργία Γεννιά καταψήφισε το άρθρο 3 και η Νίνα Κασιμάτη καταψήφισε τη τροπολογία

Από τους ΑΝΕΛ:

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε «παρόν» στο άρθρο 3.

Ο Δημήτρης Καμμένος η Μαρία Κόλλια, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Γιώργος Λαζαρίδης καταψήφισαν τα άρθρα 1-7.

Ο Κώστας Κατσίκης υπερψήφισε μόνο τη τροπολογία.

Η Έλενα Κουντουρά καταψήφισε την τροπολογία.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές:

Ο Χάρης Θεοχάρης ψήφισε ναι σε όλα, πλην του άρθρου 3 . Ο Δημήτρης Καρράς δήλωσε ναι σε όλα παρόν στο άρθρο 3, ενώ Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολόπουλος ψήφισαν όχι σε όλα και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου καταψήφισε το άρθρο 3.

Από τους μουσουλμάνους βουλευτές, οι τρεις από το ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Ζεμπέκ, Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ καθώς και ο Αχμ. Ιλχάν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισαν την τροπολογία.

Δημοφιλή