Μετά το «μαύρο σενάριο» 72 ώρες σε τεντωμένο σκοινί. Ενώ η κλεψύδρα της Ευρώπης αδειάζει, ο Τσίπρας κυνηγά συμμάχους

Μετά το «μαύρο σενάριο» 72 ώρες σε τεντωμένο σκοινί. Ενώ η κλεψύδρα της Ευρώπης αδειάζει, ο Τσίπρας κυνηγά συμμάχους
(Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
(Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Christopher Furlong via Getty Images

Σε τεντωμένο σκοινί, με τις ισορροπίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, να είναι ιδιαίτερα εύθραυστες, οι ώρες μετρούν αντίστροφα και πλέον έχει ήδη τεθεί το χρονοδιάγραμμα στις απαραίτητες διεργασίες και επόμενες κινήσεις.

Στο κυβερνητικό μέτωπο, οι κινήσεις στο προσκήνιο για την Τετάρτη (8/7) είναι δεδομένες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέχρι το τέλος της ημέρας θα πρέπει να εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται μέχρι πότε θα παραταθεί η τραπεζική αργία (οι πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή,) και το είδος και το ύψος των τραπεζικών συναλλαγών που θα διενεργούνται.

Στην αντίπερα όχθη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την επιστροφή του από το Στρασβούργο και καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα συνεχίσει να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους και Αμερικάνους αξιωματούχους, στην προσπάθεια του να περάσουν οι ελληνικές θέσεις το crash test των ευρωπαϊκών οργάνων και αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αντιλαμβάνεται ότι το αρραγές εσωτερικό μέτωπο που είχε μέχρι πριν λίγες ώρες διαρρηγνύεται καθώς, βλέπει τον μεταβατικό πρόεδρο της Ν.Δ κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, να τορπιλίζει το δεύτερο πολιτικό συμβούλιο αρχηγών, ζητώντας προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Το Μαξίμου δεν κρύβει την ενόχληση του για αυτήν την τακτική.

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε κατ' ιδίαν συναντήση με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη ενώ αποφάσισε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά. Και οι δύο άλλωστε είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να έχουν ενημέρωση, πριν κατατεθεί η ελληνική πρόταση. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημερώσε για το ταξίδι του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζητάει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σήμερα, ενώ γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το Στρασβούργο αργά το βράδυ. Την ίδια στιγμή, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως σήμερα αναζητήσει τηλεφωνικά τον κ. Μεϊμαράκη για να τον ενημερώσει και να έχει συνάντηση μαζί του, ο τελευταίος δεν έχει αποκριθεί. Ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί να δέχτηκε κριτική στο εσωτερικό του κόμματός του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είναι όμως αδιανόητο να προβαίνει σε επικοινωνιακές πρωτοβουλίες στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης. Ας μην ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Σαμαρά».

H απάντηση της Συγγρού ήταν:

«Η ΝΔ δεν κάνει τακτικισμούς και επικοινωνιακές κινήσεις - απαντούν κύκλοι της Συγγρού σε προηγούμενη ανακοίνωση πηγών του ΣΥΡΙΖΑ. "Εμείς ζητήσαμε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σύμφωνα με το άρθρο 143 του κανονισμού της Βουλής. Την ευθύνη για την πραγματοποίησή της έχει ο πρωθυπουργός. Ζητάμε ενημέρωση του ελληνικού λαού σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Προς τι λοιπόν τα σχόλια;», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Επίσης λένε ότι όντως ο Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο τηλέφωνο "αλλά το non paper του Μαξίμου παραλείπει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναζήτησε πίσω τον πρωθυπουργό και δεν τον βρήκε".

Ο πρόεδρος της Ν.Δ, αφού συγκέντρωσε υπογραφές για να καταθέσει το αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, διευκρινίζει ότι μόνο αν συγκληθεί πολιτικό συμβούλιο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και κρατηθούν πρακτικά, θα συμμετάσχει. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε άλλωστε με τον ΠτΔ κατέστησε σαφές ότι εάν η χώρα βγει από το ευρώ η ευθύνη βαρύνει άπαντες καλλιεργώντας ακόμη και σενάρια αποσταθεροποίησης προτρέποντας τον κ. Παυλόπουλο σε μία τέτοια εξέλιξη ακόμη και να παραιτηθεί.

Την Πέμπτη πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Παυλόπουλο στις 10:30 έπειτα από αίτημα του ίδιου.

Την Πέμπτη (9/7) είναι η κρίσιμη ημέρα που θα πρέπει να κατατεθεί η ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση ή τουλάχιστον τα βασικά της σημεία, για το τριετές πρόγραμμα που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), που θα τύχει επεξεργασίας από τους τεχνοκράτες εκπροσώπους της Κομισιόν , της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο του EuroWorking Group την Παρασκευή (10/7) . Το βάρος της σύνταξης και της προετοιμασίας του ελληνικού πακέτου μέτρων, που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει σε προσδοκώμενα έσοδα τα 10 δισ. ευρώ, έχουν κληθεί να σηκώσουν ο αρμόδιο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ ενημέρωση έχουν και άλλοι κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιώργος Σταθάκης.

Πάντως εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη έχουν προκληθεί οι πρώτες αντιδράσεις με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη,να τάσσεται με άρθρο της στην ιστοσελίδα ISKRA, υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και κατά της συμφωνίας με την Ευρώπη.

H συζήτηση για το αν συντρέχει λόγος να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, θα εξεταστεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την έγκριση του επιτροπή της Κομισιόν (Γιούνκερ), της ΕΚΤ (Ντράγκι) και του ΔΝΤ (Λαγκάρντ) και ελληνική αντιπροσωπεία θα αξιολογήσουν του όρους δανειοδότησης καθώς και το ύψους του ποσού που απαιτείται.

Αν εγκριθεί το πακέτο στήριξης και αφού αυτό αφορά και προϋπολογισμούς μελών κρατών της Ε.Ε, το όλο θέμα θα παραπεμφθεί στο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί το Σάββατο (11/7) για να δοθεί το πράσινο φως. Η απόφαση θα επικυρωθεί θεσμικά από την πρόγραμματισμένη για την Κυριακή (12/7) Σύνοδο Κορυφής. Σε αυτό το θετικό σενάριο τα μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί θα έρθουν προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο, από την Δευτέρα (13/7).

Σε περίπτωση που ελληνική πρόταση δεν αξιολογηθεί θετικά τα χρονικά περιθώρια επεξεργασίας και συνδιαμόρφωσης της με τους Ευρωπαίους είναι ασφυκτικά στενά και ολοκληρώνονται με την έναρξη του Εurogroup του Σαββάτου(11/7). Αν και εκεί διαπιστωθεί αδιέξοδο τότε η πρώτη Σύνοδος κορυφής των 19 μελών της Ευρωζώνης, αποκτά διαδικαστικό χαρακτήρα και αναμένεται να συγκληθεί η διευρυμένη Σύνοδος των 28 χωρών της Ε.Ε, όπου θα συζητηθούν ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Εκεί θα συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα, από GREXIT, μέχρι την υιοθέτηση από την Ελλάδα, παράλληλου νομίσματος καθώς και η αποστολή βοήθειας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δημοφιλή