ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/04/2016 12:35 EEST | Updated 13/04/2016 12:56 EEST

Μαξίμου: Στόχος η επίσπευση της αξιολόγησης με την κατάθεση νομοσχεδίων

THIERRY CHARLIER via Getty Images
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives for an European Union Summit at the EU headquaters in Brussels, on March 18, 2016.Leaders from six EU nations led by Britain were holding talks Friday on how to tackle migration from Libya at a Brussels summit focused on dealing with an unprecedented influx of people fleeing war in Syria. Around 330,000 have come to Italy via Libya since the start of 2014 while more than a million have reached Europe, landing in Greece via Turkey. / AFP / THIERRY CHARL

Την επίσπευση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης επιδιώκει η κυβέρνηση ανακοινώνοντας την κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει την διαπραγμάτευση και αναδεικνύει τις πολιτικές πτυχές της, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε μία κίνηση που δείχνει ότι σέβεται την συμφωνία του Ιουλίου – κάτι που ζήτησε και ο Σόιμπλε στις χθεσινές δηλώσεις του για την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους εταίρους. Παράλληλα το Μαξίμου διαπιστώνει αμηχανία στην αντιπολίτευση η οποία 24 ώρες μετά την «επιθετική πρωτοβουλία» του δεν έχει βρει πολιτική απάντηση (ούτε καν στο περιεχόμενο των νομοσχεδίων…) και ουσιαστικά θέλει να «τορπιλίσει» την αξιολόγηση.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι τα δύο νομοσχέδια που θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα

α) κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

β) είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από την δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

γ) προωθούνται προκειμένου να επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Όσον αφορά την στάση της ΝΔ από το Μαξίμου εκτιμούν ότι «πανικοβάλλεται με την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προσπαθεί να την τορπιλίσει επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας. Ενώ, παράλληλα, καταγγέλλει εκ προοιμίου τα μέτρα, τα οποία απορρέουν από μια συμφωνία, που η ίδια έχει ψηφίσει. Και, μάλιστα, όταν η ίδια είχε δεσμευτεί σε 20 δις περισσότερα». «Η ΝΔ δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η ΝΔ «αντί να παίζει κλεφτοπόλεμο εκ του ασφαλούς, επιδιώκοντας πολιτικό όφελος από κάθε εξέλιξη οφείλει να πει ευθέως στον ελληνικό λαό:

-αν επιθυμεί να κλείσει ή όχι η αξιολόγηση.

-αν θεωρεί ότι τα μέτρα που προωθούνται από την συμφωνία – και τα οποία διασφαλίζουν την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων – είναι άδικα και αν έχει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων να προτείνει.

-επειδή μιλάει για περικοπή δαπανών και καταγγέλλει νέους φόρους. Να εξηγήσει: για ποιες δαπάνες μιλάει; Μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος; Διαφωνεί με το ότι το νέο φορολογικό σύστημα επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα με κλιμακωτή αύξηση;