Τσίπρας: Ώριμη αλλαγή η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό

Τσίπρας: Ώριμη αλλαγή η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό
REUTERS/Jerzy Dudek
REUTERS/Jerzy Dudek
Jean-Marc Loos / Reuters

Ανοικτά υπέρ της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, από το λαό, τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Νομίζω ότι είναι ώριμο και το θέλει και ο ελληνικός λαός. Για τις αρμοδιότητες του το συζητάμε. Από την στιγμή που μπορεί να εκλέξει τον κάθε κοινοτάρχη γιατί όχι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας βασικός άξονας με ώριμες αλλαγές και έφερε ως παράδειγμα το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και να ενισχυθεί η λαϊκή επιλογή με δημοψηφίσματα και την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και διέψευσε το σενάριο δημοψηφίσματος με αντικείμενο τις αλλαγές στον συνταγματικό χάρτη, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογράμμισε ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά "δεύτερες και τρίτες σκέψεις", με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση και να ψηφιστεί από τώρα ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, ώστε τα κόμματα με δίκαια κατανομή βουλευτών, να ψηφίσει τις όποιες αλλαγές στο Σύνταγμα, στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

Σχετικά με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εκλογικό νόμο υπερασπίστηκε την πρόταση της κυβέρνησης και αποκρούοντας τα περί «συνταγής ακυβερνησίας» που του χρεώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε ότι ότι «η ακυβερνησία δεν είναι ένα σενάριο που με απασχολεί».

Αναφερόμενος στο Plan X του Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι ο ίδιος διερεύνησε το ενδεχόμενο να υπάρξει χρηματοδότηση από τη Ρωσία ή την Κίνα, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκε την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, δήλωσε αισιόδοξος, αν και δήλωσε ότι κατανοεί την καταπόνηση του ελληνικού λαού από τα φοροεισπρακτικά μέτρα των μνημονίων.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Τι έμαθε: «Είμαι ο πρωθυπουργός που πέρασε τις πιο δύσκολες στιγμές μετά τη δικτατορία», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι τον να είναι κανείς στην κυβέρνηση της χώρας έχει στην πράξη πολύ μεγάλη διαφορά από ότι νομίζει ότι μπορεί να σημαίνει. «Είχα την τύχη και την ατυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να περάσω τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας τουλάχιστον μετά την δικτατορία. Πέρασα όμως και στιγμές μεγάλης λαϊκής ανάτασης. Πέρασα συμπυκνωμένα στιγμές που ίσως να μην έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός στη νεώτερη ελληνική ιστορία. Ψάχνω λύσεις στα προβλήματα αλλά δεν έχω αλλάξει ως προς τις αξίες μου και τους στόχους μου» επεσήμανε. Αναγνώρισε δε ότι δεν είχε εμπειρία ενώ παραδέχτηκε ότι τώρα έχει καλύτερη επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα».

«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί»

«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί. Ίσως υπολογίζαμε διαφορετικά και με ρομαντισμό ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη. Οι προοδευτικές φωνές από την Ευρώπη δεν ήταν τόσο ισχυρές. Η Ευρώπη μοιάζει με υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό και κάποιος πρέπει να την αφυπνίσει.

Σήμερα μοιάζει να αφυπνίζεται κάπως, αλλά από την άκρα δεξιά».

«Η διαπραγμάτευση ωφέλησε τη χώρα 20 δισ. ευρώ»

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση ωφέλησε τη χώρα μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων και εξοικονομήσαμε πόρους 20 δισ. ευρώ. «Οι τωρινές προβλέψεις είναι ρεαλιστικές. Θα πέσουν στην οικονομία μας 10 δισ. ως το τέλος του 2016», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση επεσήμανε ότι περάσαμε τον δύσκολο κάβο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και πληγές που αναμφισβήτητα υπάρχουν και πρέπει να προβληματίσουν. «Σήμερα, όμως, υπάρχει πραγματική προοπτική και όχι σαν την εικονική του Σαμαρά, καθώς είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που δεν έβγαινε».

«Προφανώς είχαμε Plan Β»

Αναφορικά με το περιβόητο Plan Β, παραδέχτηκε ξανά ότι προφανώς είχαμε Plan Β. «Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης. Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του. Οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους αδύναμους. Όταν είδα την έκθεση επιπτώσεων αποφάσισα ότι πρέπει να μείνουμε στο ευρώ». Επεσήμανε επίσης ότι ποτέ δεν είχε σχέδιο να βγάλει τη χώρα εκτός ευρώ.

Πρόσθεσε επίσης: «Δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση Plan B. Αναφέρεστε σε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης».

Γιατί έκανε δημοψήφισμα

Όταν ρωτήθηκε γιατί έκανε δημοψήφισμα, απάντησε:

«Το έκανα γιατί η συμφωνία ήταν επώδυνη, χωρίς χρηματοδότηση. Τώρα καλύψαμε ανάγκες 3 ετών με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα». Καταφέραμε να πετύχουμε επίσης, συμπλήρωσε, κάποιους συμβιβασμούς, όπως η διατήρηση του ΕΚΑΣ για ένα χρόνο.

Capital controls

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φεβρουάριο, ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν ήταν αυτή η επιλογή, επιλογή ήταν η συμφωνία. Η αβεβαιότητα κράτησε μήνες. Στο δημοψήφισμα μας υποσχέθηκαν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί μια εβδομάδα για να αποφασίσει ο κόσμος χωρίς πίεση. Προχώρησαν σε ενέργειες που μας ανάγκασαν να οδηγηθούμε στα capital controls, συμπλήρωσε.

Το Grexit plan του Σόιμπλε και ο 8ετής τσακωμός του με τον Ομπάμα

Με τον Μπιλ Κλίντον, είπε, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κάποιες φορές αλλά όχι για να πάρει συμβουλές για τη διαπραγμάτευση. Επισήμανε το ενδιαφέρον που είχαν Ομπάμα και Τζακ Λιου, που δεν κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με τη λιτότητα και ανέφερε ότι στη Βαρσοβία ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται 8 χρόνια με τον Σόιμπλε. Ανέφερε ότι ο Β. Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική, εξευτελιστική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, και πως Γαλλία και Ιταλία συνέβαλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας είπε πως όταν ο Γ. Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε «να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ», συνειδητοποίησα πλήρως το σχέδιο του αντίπαλου. Η Καγκελάριος, είπε, δεν ήταν σ' αυτόν τον σχεδιασμό.

Cosco - Ιδιωτικοποιήσεις

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Cosco, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο και πως το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει έναν μήνα πριν. Επισήμανε ότι ο Θ. Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια βελτίωσης των όρων των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων που βρήκε. Είπε ότι στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, ωστόσο πέτυχε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ανέφερε ότι η συμφωνία για το Ελληνικό δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που βρήκε η κυβέρνηση.

Η Κίνα και ο Καραμανλής

Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής είχε ανοίξει ένα μονοπάτι και πως τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος, γιατί η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την ελληνική στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης.

«Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης», υπογράμμισε και τόνισε, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε εντός λίγων ημερών με Ομπάμα, Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».

Υπέρ απλής αναλογικής

«Η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς και χρειάζεται για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «έχει κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, με κόμματα του 40-45%». Εμφανιζόμενος να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά πρώτο κόμμα, σημείωσε ότι δεν ήταν εύκολη απόφαση η απλή αναλογική. «Η ενισχυμένη μας ενισχύει, λόγω “χαμένης” ψήφου... έχει κόστος, αλλά ο τόπος χρειάζεται αλλαγές, ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την ψήφιση του εκλογικού νόμου ως ιστορική πρόκληση, βάλλοντας κατά του ΠΑΣΟΚ: «Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πως σκεφτόταν η κα Γεννημάτα, αλλά τι έκανε. Η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τους δίνει ένα σημαντικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα».

ΠτΔ από τον λαό

Επέμεινε στη θέση υπέρ της άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Ο κ. Τσίπρας την χαρακτήρισε «ώριμη σκέψη», εκτιμώντας παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητές του Προέδρου. «Χρειάζονται αλλαγές σε ώριμα θέματα όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα», σχολίασε μην αποκλείοντας ακόμη και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με συμβουλευτικό ρόλο σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση. «Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά» σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι μία πολιτειακή δυαρχία (Προέδρου - Πρωθυπουργού) δεν είναι εποικοδομητική.

«Δεν θεωρώ πιθανό να αλλάξει το 3%»

Όσον αφορά τον στόχο των 200 ψήφων στη Βουλή, τόνισε: «Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε 200. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Αν δεν ψηφιστεί, θα πάρουμε τις 50 έδρες. Δεν κάνουμε μικοροϋπολογισμούς. Πάμε με τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που κάναμε με τα άλλα κόμματα. Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Συζητάμε και τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς. Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση στο θέμα του 3%. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Το όριο του 3% ήρθε αργότερα. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Δεν το αποκλείω, αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει», ανέφερε.

Σχολιάζοντας, τέλος, τη βαρύτητα της ψήφου της Χρυσής Αυγής, ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να αρνηθεί ότι η κυβέρνηση συνυπολογίζει τις ψήφους της Οργάνωσης. «Θέλουμε να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989», ανέφερε.

Τηλεοπτικές άδειες

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Όπως είπε το «τέσσερις άδειες» προέκυψε από την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον. «Είπαμε ότι η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Ένα κανάλι για να μπορέσει να λειτουργεί και με τον αριθμό των εργαζομένων, κοστίζει γύρω στα 150 εκατομμύρια. Από εκεί βγήκε το "τέσσερα". Ένα μεγάλο κανάλι έχει μετόχους που δεν μπορούν να βάλουν ούτε ένα ευρώ. Μακριά από μας η κατηγορία ότι θέλουμε να φιμώσουμε ή να ελέγξουμε», τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει ποιοι θα πάρουν τις τηλεοπτικές άδειες, αρκεί να είναι νόμιμοι και να πληρώνουν. «Τις άδειες θα τις πάρουν αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερο, αρκεί να έχουν φορολογική και τραπεζική ενημερότητα και να τηρούν τους νόμους. Επιδιώκουμε να μην υπόκειται η άδεια ενός καναλιού στην διαπλοκή του με την εξουσία», σημείωσε.

Για το θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

«Πέρυσι δεν φθάσαμε κοντά σε νέα Ίμια, ήταν σοβαρό το γεγονός, αλλά δεν φθάσαμε κοντά σε νέο επεισόδιο, ήταν κάποιοι πρόσφυγες που έφθασαν σε νησί και εκατέρωθεν υπήρχαν σκάφη της ακτοφυλακής, ελληνικά και τουρκικά. Τελικά έπεσαν στην θάλασσα προς την ελληνική πλευρά και τους περισυλλέξαμε. Ήταν οι ώρες που ψηφίζαμε στην Βουλή την συμφωνία και νομίζοντας ότι θα υπήρχαν λίγες ώρες ανάπαυσης και σε μερικές ώρες ήμασταν πάλι στο πόδι».

Δεν έχω πλέον με τον κόσμο «ερωτική σχέση» αλλά δεν χωρίσαμε

«Η επαφή μου με τον κόσμο δεν έχει αλλάξει. Βεβαίως δεν είναι η "ερωτική σχέση" όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, αλλά η σχέση υπάρχει. Θα κερδίσουμε αυτόν τον κόσμο με τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, το φθινόπωρο του '19», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η χώρα περνάει δύσκολα, ο κόσμος δεν ανέχεται την αδικία».

«Η αντιπολίτευση έχει συνολική, χωρίς στρατηγική, αντίθεση»

Κριτική στη στάση της ΝΔ και της αντιπολίτευσης γενικότερα άσκησε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε «κόμμα διαμαρτυρίας» τη ΝΔ, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την διαμαρτυρία και ότι έχει συνολική αντίθεση χωρίς στρατηγική και πως από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, ζητούν εκλογές. Τόνισε πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά χρειάζεται και συναίσθηση ευθυνών. Απέκρουσε τις κατηγορίες για «βόλεμα» κομματικών, λέγοντας ότι «οι προηγούμενοι τις μοίραζαν εξόφθαλμα με το 4-4-2», ενώ π.χ. η κυβέρνηση έκανε διαγωνισμό για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων.

Η ανακοίνωση της ΝΔ για τη συνέντευξη Τσίπρας

«Η απολογία του αμετανόητου κ. Τσίπρα όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά προκαλεί την ελληνική κοινωνία.

Ο άνθρωπος που επέβαλε την υπερφορολόγηση, τα λουκέτα των επιχειρήσεων, που ζημίωσε με την πολιτική του τον ελληνικό λαό και τη χώρα με 100 δις ευρώ δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει 200 συνένοχους στο εκλογικό σύστημα που θα τον κρατήσει - όπως εκείνος πιστεύει - μέσα στις πολιτικές εξελίξεις.

Μηχανεύεται μεθοδεύσεις διχασμού των Ελλήνων για να διασώσει πολιτικά τον εαυτό του. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι δεν έχει να περιμένει τίποτε από αυτήν την Κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, καθώς πολύ σύντομα θα αποτελούν παρελθόν».

Δημοφιλή