Τσίπρας: Δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Τσίπρας: Δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
German Chancellor Angela Merkel and
German Chancellor Angela Merkel and
Fabrizio Bensch / Reuters

Το Προσφυγικό, το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η ελληνική οικονομία τα κύρια θέματα συζήτησης της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ εξήγησε ότι η Γερμανία έχει κοινούς στόχους με την Ελλάδα στο θέμα του προσφυγικού, καθώς και οι δύο χώρες επιθυμούν την συνέχιση της συμφωνίας με την Τουρκία. Τόνισε πως «δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην μοίρα της», αναφερόμενη στους 400.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στην χώρα μας.

«Πιστεύουμε πως βήμα προς βήμα θα προχωρήσουμε καλά και πιστεύουμε πως η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι μια καλή διαδικασία για να μπορέσει κανείς να καταπολεμήσει τους δουλεμπόρους», είπε.

Για το Κυπριακό, η κ. Μέρκελ εξήγησε ότι είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας, όμως τόνισε πως η Γερμανία δεν είναι ο «τόπος που λαμβάνονται αποφάσεις». «Θα συζητήσουμε όμως να δούμε πως εκτιμά την κατάσταση ο Έλληνας πρωθυπουργός», τόνισε.

«Οι συζητήσεις μας δεν ήταν πάντα εύκολες, όμως στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται και σταθερές σχέσεις και θα ήθελα να πω ότι ευχαριστώ την Καγκελάριο», δήλωσε με την σειρά του Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία αντιμετώπισης του εθνικισμού.

«Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη. Μια περίοδος όμως που απαιτεί και ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης. Κοινός μας στόχος είναι να απεγκλωβιστούμε από τις πολλαπλές μας κρίσεις. Κοινή μας επιδίωξη μια ισχυρή Ευρώπη που θα συμβάλει στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, κοινή μας απειλή άνοδος ρατσιστικών φωνών στη Ευρώπη, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», τόνισε.

Η διόγκωση του εθνικισμού, όπως είπε, συνιστά πρόβλημα και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

«Δυναμική στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εξετάσουμε τρόπους καλύτερη εφαρμογή συμφωνίας. Έχω επαναλάβει τις αρνητικές επιπτώσεις της διόγκωσης του εθνικισμού και της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα διατηρεί τις θέσεις της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα στο οποίον θα δοκιμαστούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. «Η θέση μας σαφής, θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς κατοχικό στρατό», είπε.

«Στο Κυπριακό, η ΕΕ εχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση», τόνισε.

Για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ενός νέου σχέδιου δράσης επιστροφών και μετεγκατάστασης. Ενώ τέλος, αναφερόμενος στην πορεία του ελληνικού προγράμματος, τόνισε ότι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές για τον επόμενο χρόνο.

« Όραμά μας, η ανάπτυξη αυτή να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς», είπε και τόνισε ότι θα πρέπει να στείλουμε «σήμα στην επενδυτική κοινότητα ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο και η κρίση αποτελεί παρελθόν. Ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης».

Δημοφιλή