Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε να καλυφθεί στο σκοτάδι η χώρα. Μητσοτάκης: Δεν είστε κατήγορος, αλλά απολογούμενος

Τσίπρας: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν θα επιτρέψουμε να καλυφθεί στο σκοτάδι η χώρα. Μητσοτάκης: Δεν είστε κατήγορος, αλλά απολογούμενος

Οι τόνοι ανέβηκαν από νωρίς στην πρώτη εφ' όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και την συζήτηση για την Παιδεία.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για τη ρητορική για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών κάνοντας λόγο για προπαγάνδα και συκοφαντία του παλιού πολιτικού συστήματος επαναλαμβάνοντας δε ότι το συνολικό ποσό από τη δημοπρασία ήδη διοχετεύεται για τη στήριξη των αδυνάμων. Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση επεσήμανε ότι «ο κύκλος της πρώτης αξιολόγησης κλείνει οριστικά». Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος και στο θέμα της Παιδείας ξεκαθάρισε ότι οι ώρες των Θρησκευτικών δεν μειώνονται ενώ δεν γίνοντα ούτε μάθημα επιλογής. Επεσήμανε δε ότι τα ολοήμερα δεν καταργούνται και ότι με την Εκκκλησία γίνεται διάλογος σε πνεύμα διακριτών ρόλων. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, απάντησε εξαπολύοντας επίθεση. «Δεν είστε κατήγορος, αλλά απολογούμενος για θέματα διαπλοκής κ. Τσίπρα» είπε και συνέχισε: «Κύριε Τσίπρα ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα θέματα της Παιδείας και όχι πως θα ελέγξετε εσείς το τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης». Ενώ υποστήριξε: «Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να διχάσει ακόμη και στο θέμα της Παιδείας. Σκοπός δικός μας είναι να ενώσουμε» και κατέληξε λέγοντας ότι θα καταργήσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση εφαρμόσει ο κ. Τσίπρας στον τομέα της Παιδείας.

Οι υψηλοί τόνοι δεν έπεσαν ούτε στις δευτερολογίες με τον πρωθυπουργό να καταθέτει αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. «Δεν θα αποδράσετε, θα έρθετε να μιλήσετε εδώ με ονόματα και διευθύνσεις», είπε και συνέχισε αναφερόμενος στο θέμα της Παιδείας.

«Το πρόβλημά σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι υπερασπίζεστε την άποψη να υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, το πρόβλημά σας είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων εναντίον της δημόσιας Παιδείας», τόνισε κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Όταν λέτε, κ. Μητσοτάκη, ότι θα καταργήσετε ό,τι κάναμε εμείς στην Εκπαίδευση, εννοείτε ότι θα καταργήσετε το ότι τα παιδιά κάνουν Αγγλικά και Πληροφορική από την Α' Δημοτικού;» διερωτήθη ακι κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να «πει καθαρά στην ελληνική οικογένεια» ότι διαφωνεί με την κατάργηση του εξετασιοκεντρικού σχολείου.

Στην δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με τη σειρά του αίτημα του πρωθυπουργού για προ ημερησίας συζήτηση για τη διαφορά και την διαπλοκή, λέγοντας ότι χαίρεται που «επιστρέφετε στον τόπο του εγκλήματος», και προσθέτοντας ότι θα έχουν πολλά να συζητήσουν, όπως είναι οι υποθέσεις που αφορούν στον κ. Καλογρίτσα, την τράπεζα Αττικής και τις offshore της Αυγής. Όσον αφορά το θέμα της παιδείας, ο πρόεδρος της ΝΔ έφερε ως παράδειγμα το πρότυπο της Φινλανδίας και επανέλαβε την ανάγκη για αυτονομία, αξιολόγηση και αριστεία στις σχολικές μονάδες. Ακόμα, έκανε αναφορά στο θέμα των θρησκευτικών και στην δήλωση του κ. Καμμένου περί ακύρωσης όλων των προβλέψεων του κ. Φίλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει συγχρονισμός ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον υπουργό Αμύνης.

*****

Τσίπρας: Τελειώνουν τα επιχειρήματα σας για τις άδειες

«Δυστυχώς πλέον, το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών Μέσων που στηρίζει απειλεί να καλύψει τα πάντα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να απειλούν να καλύψουν την χώρα στο σκοτάδι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας .

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και το ζήτημα του χρέους είναι για πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επανέλαβε.

«Η ΝΔ είναι απέναντι στον αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής. Εδώ και ένα μήνα παίζεται από το παλιό πολιτικό σύστημα και τα συστημικά Μέσα που το στηρίζουν, το παιχνίδι της "αριστερής παρένθεσης"», τόνισε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει προστρέξει από πέρυσι να υποστηρίξει τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών.

«Μεταρρυθμίσεις για τη ΝΔ σημαίνουν απολύσεις, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους».

«Έχετε προστρέξει να στηρίξετε τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών», είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ για να υπογραμμίσει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα «μεταρρυθμίσεις» που θα φέρουν απολύσεις, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

«Εκεί είναι η διαφορά μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «ότι δηλαδή εμείς διεκδικούμε χαμηλότερα πλεονάσματα με την κοινωνία όρθια. Είστε για μια ακόμη φορά απέναντι στην προσπάθεια μας να ανακτήσουμε ευρωπαϊκά κεκτημένα, να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Είστε απέναντί μας και στην προσπάθεια μας να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής, υπογράμμισε και πρόσθεσε: Παίξατε τα ρέστα σας την περίοδο της πιστωτικής ασφυξίας, στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης, για να σημειώσει ότι η ΝΔ έπαιξε το ίδιο σενάριο και πέρυσι στην πρώτη αξιολόγηση αλλά και πάλι ηττήθηκε και τώρα επιχειρεί πάλι το ίδιο».

«Έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσία» συμπλήρωσε και τόνισε ότι παρόλα αυτά η ΝΔ τολμάει να κουνάει το δάχτυλο στην Αριστερά για το ηθικό πλεονέκτημα.

«Τολμούν να κουνούν το δάχτυλο τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποκλοπών, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της παράγκας του ποδοσφαίρου», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφερόμενος για τις τηλεοπτικές άδειες:

«Τώρα που βλέπετε ότι ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον απονομιμοποιήσετε».

«Σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι και πρώτα απ' όλα εσείς, ότι ο νόμος ισχύει για όλους» τόνισε. «Μας κατηγορούσατε ότι κάνουμε έναν στημένο διαγωνισμό για να μην πάρει άδεια ο Αλαφούζος και ο ΣΚΑΪ. Και ο ΣΚΑΪ πήρε πρώτος άδεια και μετά μας κατηγορούσατε ότι κάνουμε ένα στημένο διαγωνισμό για να μην πάρει άδεια ο Καλογρίτσας και όταν ο Καλογρίτσας ζήτησε διευκόλυσνη, έφυγε το επόμενο λεπτό και δεν πήρε άδεια. Ο νόμος ισχύει για όλους. Πάει λοιπόν και η καραμέλα αυτή. Τι έχετε να πείτε τώρα; Για ποιο λόγο έγινεο διαγωνισμός; Μήπως είναι ο Κυριακού ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως οι Σαββίδης και Μαρινάκης έγιναν ΣΥΡΙΖΑ κι αυτοι;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους:

«Έχετε το θράσος εσείς να μιλάτε για σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία. Ότι και να κάνετε οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν απο το ταμείο και θα πληρώσουν». Και συνέχισε αναφέροντας: «τα 255 εκατ. ευρώ (απο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Ήδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στους Παιδικούς Σταθμούς. Ήδη ξεκινά η στήριξη των Νοσοκομείων με 4000 νοσηλευτές, ήδη ξεκινά πρόγραμμα στήριξης νέων διδακτόρων».

«Δεν είστε με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης, είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που άσκησαν προηγουμένως κυβερνητική εξουσία κι έκανε επίσης λόγο για ιδιαίτερες σχέσεις σας με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους επέκρινε ότι ''είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων''».

«Όλα όσα εξαγγείλατε στη ΔΕΘ, και δεν το αποκρύπτετε, μάλλον προϋποθέτουν νέες περικοπές στην Παιδεία. Πείτε μας, ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε 1,8% του ΑΕΠ της για την Παιδεία και θα ήθελε να ονομάζεται ευρωπαϊκή;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολεία μας, μετά από 7 χρόνια. Πρώτη φορά άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγήτες» τόνισε για να προσθέσει πως πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος για προσλήψεις 9100 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.

«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα» επισήμανε στη συνέχεια, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στις μέρες μας, που στα σχολεία μας φοιτούν παιδιά που δεν ανήκουν σε ένα μόνο δόγμα, οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

Στον διάλογο που συνεχίζεται, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας, εξέφρασε τον σεβασμό προς την Εκκλησία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρόλοι στον διάλογο πρέπει να είνα διακριτοί.

Για τους αιώνιους φοιτητές είπε: «Το ζήτημα δεν είναι να τους κόψεις, το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να μη γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές».

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απάντησε σημείο προς σημείο στις κατηγορίες του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με τις θέσεις της κυβέρνησης για την Παιδεία, και τον κατηγόρησε για νεοφιλεύθερη οπτική που βρίσκει απήχηση μόνο σε μια μειοψηφία της κοινωνίας, αλλά και για υποκριτική επίκληση στην αναγκαιότητα συναίνεσης. Διευκρίνισε ότι το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι υπερασπίζεται την άποψη του για την ιδιωτική εκπαίδευση, «το πρόβλημά σας είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και σχολείων ενάντια στα δημόσια».

«Όσο σιωπηλός ήταν ο κ. Μητσοτάκης στα θέματα της διαπλοκής τόσο ξεκάθαρος ήταν στα ζητήματα που αφορούν στη δική του ιδεολογική τοποθέτηση», στα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση, όπου υπερασπίστηκε την «γνωστή νεοφιλελεύθερη ατζέντα του που είναι και ταξικά μεροληπτική, είναι ατζέντα ευκρινής αλλά έχει όρια σε ό,τι αφορά την απήχηση της στην κοινωνία, γιατί υπερασπίζεται δικαιώματα μιας μειοψηφίας, των ολίγων». Είπε ότι υπερασπίστηκε μια εκπαίδευση για τα δικαιώματα των ολίγων, όπως υπερασπίζεται σε άλλα ζητήματα την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις απολύσεις, τις περικοπές στο κοινωνικό κράτος. «Το βασικό χαρακτηριστικό της τοποθέτησης του για την παιδεία είναι ότι υπερασπίζεται μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μιας αριστοκρατίας, όχι μια εκπαίδευση των άριστων, αλλά των ελίτ», μια « κοινωνία πολλών ταχυτήτων, κατακερματισμένη, διχασμένη, ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι εναντίον όλων και πιστεύει ότι χάρη σε κάποια αόρατη πρόνοια της αγοράς μπορεί να προοδεύσει ο κόσμος». «Θέλει εκπαιδευτικό σύστημα κατ΄ εικόνα και καθ΄ ομοίωση της αγοράς», «εμείς κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να οικοδομήσουμε την παιδεία της ισότητας, της αγάπης για τη γνώση», τόνισε.

Κατά την τριτολογία του ο πρωθυπουργός αποτιμώντας τη συζήτηση στη Βουλή είπε ότι «εκφράστηκαν δύο διαφορετικές οπτικές για την Παιδεία, όπως έχουμε και για την οικονομία, αποτυπώθηκαν οι απόψεις και οι θέσεις από την πλευρά εκπροσώπησης δύο διαφορετικών κόσμων: Από τη μία ο δημόσιος χώρος και η υπεράσπισή του, από την άλλη ο κόσμος της αγοράς».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι παρότι κατατίθενται απόψεις με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, τα θέματα Παιδείας απαιτούν διεξοδικό διάλογο και προσπάθεια σύνθεσης. Όπως ανέφερε, προϋποθέσεις για τον διάλογο είναι, πρώτον, καθαρές θέσεις όχι διαστρέβλωση, δεύτερον, να μην αποχωρούμε από τον διάλογο και, τρίτον, να μη λειτουργούμε με μία λογική ότι θα κατεδαφίσουμε τα πάντα. «Σας αδικεί η λογική ότι θα τα γκρεμίσετε όλα», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

*****

Μητσοτάκης: Δεν είστε κατήγορος, αλλά απολογούμενος για θέματα διαπλοκής

Οξεία κριτική άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση στον τομέα της Παιδείας. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υλοποιεί «μια συστηματική στρατηγική διάβρωσης όλων των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πετάει στον κάλαθο των αχρήστων όσα είχαμε καταφέρει». Σχολιάζοντας τον λόγο του πρωθυπουργού, τόνισε ότι ότι ο κ. Τσίπρας έρχεται στο βήμα ως απολογούμενος και όχι ως κατήγορος.

«Από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει περισσότερες από 100 ρυθμίσεις που έχουν αποσαθρώσει το εκπαιδευτικό σύστημα» τόνισε, προσθέτοντας ότι το ελληνικό σχολείο έχει επιστρέψει στην προ 2010 περίοδο καταργώντας σειρά μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατήργησε όλες τις βαθμίδες Αριστείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καταργώντας τις εξετάσεις εισαγωγής για τα πρότυπα σχολεία.

«Πόσο αριστερό είναι να στερείτε από έναν μαθητή της φτωχής οικογένειας την ευκαιρία να πάει σε ένα εξαιρετικό σχολείο και να διακριθεί. Έχετε αλλεργία σε κάθε μορφή αξιολόγησης», δήλωσε, προσθέτοντας ακόμα ότι καταργήθηκαν οι πιο δημιουργικές ώρες του ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος.

«Οι ρυθμίσεις του κ. Φίλη έγιναν τρεις μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μετατρέπεται το Γυμνάσιο σε ένα σχολείο εύκολης προαγωγής. Καταργήσατε την τράπεζα θεμάτων που ήταν απαραίτητη για την ισότιμη αξιολόγηση των μαθητών και επαναφέρατε τη βάση του 9,5 για την προαγωγή στα Πανεπιστήμια», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχεισε λέγοντας πως η τρίτη μεγαλύτερη ζημιά ήταν η επαναφορά του κομματισμού και συνδικαλισμού στην επιλογή των διευθυντών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως τόνισε, με το να γίνεται κριτήριο επιλογής η ψηφορία στο σύνολο των διδασκόντων, προάγεται ο αρεστός και όχι ο καλύτερος.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψαλιδίζουν όλα τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αποκλείωντάς τα από το να έχουν ένα διευρυμένο πρόγραμμα.

Συνεχίζοντας, στάθηκε ενάντια στην κατάργηση της αξιολόγησης, των συμβουλίων ιδρυμάτων και την επαναφορά των αιώνιων φοιτητών.

«Καταργήσατε την αξιολόγηση. Η ρετσινιά της αριστείας δεν ήταν μια λεκτική υπερβολή. Όλοι και όλα αξιολογούνται γιατί έτσι βελτιώνονται. Αλλά προφανώς στην Ελλάδα της ελάχιστης προσπάθειας αυτό είναι περιττό», είπε.

«Επαναφέρατε τους αιώνιους φοιτητές. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Γιατί κάποιος που δεν ενδιαφέρεται να παραμένει εγεγραμμένος στα Πανεπιστήμια. Το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας που πληρώνεται από τον Έλληνα φορολογούμενο πρέπει να συμπληρώνεται από την υποχρέωση της ολοκλήρωσης των σπουδών σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι φοιτητές οι αιώνιοι είναι φοιτητές που κατά βάση δεν ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως τα συμβουλία ιδρύματος «είχαν συγκροτηθεί από καταξιωμένους καθηγητές διεθνούς φήμης και εσείς τα απαξιώνεται. Σας ενοχλούν οι ανεξάρτητες φωνές. Και σε μία εποχή που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να αποκτά διεθνείς επαφές τα κλείνετε στον δικό σας μικρόκοσμο».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο και για ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα που τέθηκε προς συζήτηση και υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

«Τα μεταπτυχιακά ήταν μια ιστορία επιτυχίας γιατί απελευθερώθηκε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από τον έλεγχο του κράτους. Την αξία ενός μεταπτυχιακού την κρίνει η αγορά και όχι εσείς. Εάν κάποιο μεταπτυχιακό κοστίζει πάρα πολλά απλά δεν θα επιβιώσει. Αρκετά με την κρατική παρέμβαση. Τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε;», δήλωσε, κάνοντας λόγο για ιδεοληπτικά απωθημένα.

Αναφορικά με το θέμα των Θρησκευτικών, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης του ίδιου του μαθήματος των Θρησκευτικών αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατόπιν μελέτης και όχι συγκρουσιακά», ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να σχολιάσει την 15σελιδη επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος που αναφέρει ότι έλαβε χώρα μία συνάντηση με το Υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ακόμα λόγο για ανιστόρητη επιθετικότητα από τον κ. Φίλη.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα παρουσιάσει σύντομα το πρόγραμμα της ΝΔ στον τομέα της Παιδείας που θα αντιμετωπίζει την Αριστεία ως μορφή κοινωνικής κινητικότητας και δημιουργικής ορμής προς τα πάνω.

Πρόσθεσε ακόμα πως «τα παιδιά που δεν πάνε παιδικό σταθμό έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μαθησιακά προβλήματα. Με κυβέρνηση ΝΔ κανένα παιδί δεν θα βρεθεί εκτός παιδικού σταθμού. Χρειαζόμαστε σχολεία με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία, με προγράμματα σπουδών που δεν θα παράγουν στείρα παπαγαλία», και είπε πως είναι υποχρέωση όλων των παρατάξεων να «τιμήσουμε την προσφορά του δασκάλου αλλά να αξιολογούμε και την δουλειά τους. Να επιβραβεύουμε τους καλούς και να επιμορφώνουμε τους λιγότερο καλούς». Προανήγγειλε ακόμα την επιστροφή των ολοήμερων σχολείων και των πειραματικών σχολείων ως «μηστήρες αριστείας».

Προανήγγειλε ακόμα τη δημιουργία πρότυπων επαγγελματικών σχολείων που θα συνεργάζονται με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα: «Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι στιγματισμένη, το καταφύγιο των λιγότερο καλών μαθητών».

«Η Ελλάδα δεν ήταν πάντα το μαύρο πρόβατο. Το νέο ελληνικό κράτος δεν ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει ένα κρατικό μονοπώλιο στον εκπαιδευτικό τομέα», τόνισε, προσθέτοντας ότι εκτός από από την αναθεώρηση του Συντάγματος υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν άμεσα, όπως η εσωτερική εποπτεία της διοίκησης.

«Η ποιότητα της Παιδείας θεσμοθετεί και τη ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να παραμένουμε ακίνητοι. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει επιτέλους η χώρα της πραγματικής αξιοκρατίας», κατέληξε, τονίζοντας ότι θα καταργήσει όποιον νόμο περάσει ο κ. Τσίπρας.

Στην δευτερολογία του, ανεβάζοντας τους τόνους και απαντώντας προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα είε: «Με κατηγορήσατε ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο. Είχα την δυνατότητα να σπουδάσω σε ένα κορυφαίο αμερικανικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Είμαι σίγουρος ότι και εσείς αν μπορούσατε το ίδιο θα κάνατε, σκληρή δουλειά χρειάζεται. Μη με κατηγορείτε όμως ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο, όταν εσείς στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο. Η δική σας στάση αναδεικνύει την υποκρισία σας».

Υπογράμμισε δε πως ο κ. Τσίπρας έφερε τον «εγκέλαδο» στον τομέα της Παιδείας, όπως ακριβώς ονομαζόταν ο φοιτητικός οργανισμός στον οποίο ανήκε. Ο πρόεδρος της ΝΔ έφερε ως παράδειγμα το πρότυπο της Φινλανδίας και επανέλαβε την ανάγκη για αυτονομία, αξιολόγηση και αριστεία στις σχολικές μονάδες.

Συνεχίζοντας για τα θέματα Παιδείας είπε: «Χρειαζόμαστε ή δεν χρειαζόμαστε πρότυπα-πειραματικά σχολεία. Το ερωτήματα είναι αν χρειαζόμαστε σχολεία της αριστείας όπου θα μπορεί ένας φτωχός μαθητής να πάει και να φοιτήσει;». Επέμεινε δε ότι πρέπει το πανεπιστήμιο να συνδέεται με την αγορά εργασίας.

Επανήλθε στο θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών σημειώνοντας: «Η απαραίτητη αναμόρφωση, τονίζω απαραίτητη αναμόρφωση, του μαθήματος των Θρησκευτικών πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος;».

Αναφερόμενος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ήδη ζήτησε ο πρωθυπουργός για την διαφθορά και την διαπλοκή, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τον Μάρτιο του 2016 είχατε ζητήσει συζήτηση για τη διαφθορά και την διαπλοκή. Η συζήτηση αυτή έγινε, και κατά γενική ομολογία υποστήκατε πανωλεθρία. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016 τα δεδομένα έχουν αλλάξει, γιατί τότε δεν υπήρχε Καλογρίτσας, τράπεζα Αττικής, offshore της Αυγής. Χαίρομαι λοιπόν που κάνατε δεκτή την πρότασή μου για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Δημοφιλή