ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/05/2016 11:26 EEST | Updated 31/05/2016 17:33 EEST

Ενισχύεται η ρύθμιση για τις εξωχώριες - Δεν θα συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα σε εταιρείες του εξωτερικού

Michalis Karagiannis / Reuters
Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends a parliamentary session, before a vote on a new package of tax hikes and reforms in Athens, Greece, May 22, 2016. REUTERS/Michalis Karagiannis

Ενισχύεται η ρύθμιση για την συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες εκτός Ελλάδος, όπως αποφασίσθηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση μάλιστα θα προκαλέσει αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή και ονομαστική ψηφοφορία κατά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης θα απαγορεύεται στα πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εταιρείες του εξωτερικού.

Γεροβασίλη: Σηκώνουμε το γάντι - Η απαγόρευση θα είναι γενική και καθολική

«Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας. Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική», τόνισε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Υπογράμμισε δε, «η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο» σημειώνοντας ότι « προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».

«Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά», είπε η κ. Γεροβασίλη επισημαίνοντας «σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε επίσης δηλώσει νωρίτερα στις δηλώσεις της ότι «η κυβέρνηση με με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό» συμπληρώνοντας ότι «Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας».

«Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή», σημείωσε και συνέχισε: «Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί».

Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση σήμερα σηκώνει το γάντι λέγοντας: «Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικοί και εκδότες- κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό. Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ότι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι».

«Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς», είπε.