ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/04/2016 16:57 EEST | Updated 13/04/2016 17:23 EEST

Ο Τσίπρας ζήτησε στήριξη από τον Ολάντ

ASSOCIATED PRESS
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, left, is welcomed by French President Francois Hollande at the Elysee Palace in Paris, France, Wednesday, April 13, 2016. Greek Prime Minister Alexis Tsipras meets French President Francois Hollande after talks between Greece and its bailout creditors over the country's next economic reforms efforts. (AP Photo/Michel Euler)

Στήριξη από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας μετέβη στο Παρίσι και αργά το απόγευμα πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Γάλλο πρόεδρο, στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα και ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός μετέφερε στο Γάλλο Πρόεδρο την εκτίμηση ότι η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό, διότι κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τόνισε επίσης ότι η αξιολόγηση θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, εάν οι διαφωνίες των θεσμών δεν είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις.

Κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και υποστηρίξει, ότι η Ελλάδα τα έχει τελικά πάει καλύτερα απ' ότι αναμενόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

Σχετικά με το ΔΝΤ η ελληνική πλευρά φέρεται να υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ εχθές ανακοίνωσε ύφεση 0,2%.

Η Ελλάδα διεκδικεί το δικαίωμα να αποφασίζει για το πως τα κατανέμει τα βάρη μέσω των νομοσχεδίων που ψηφίζει, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο.

Ο κ. Τσίπρα εκτός από το Παρίσι, θα ταξιδέψει και σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Η ανακοίνωση για τις εν λόγω επισκέψεις δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο πρωθυπουργός προετοίμαζε εδώ και περίπου 1,5 μήνα την επίσκεψη στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στο ίδρυμα Σπρίνγκερ, όπως και την επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενώ ήταν σε εκκρεμότητα η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο. Την Τρίτη ο Φ. Ολάντ ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα η συνάντησή τους να επισπευστεί για το απόγευμα της Τετάρτης.

Η επιτάχυνση των εξελίξεων έγινε με δεδομένη την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι «είμαστε πολύ κοντά στην συμφωνία» και ότι «μόνο το ΔΝΤ βάζει αντιρρήσεις».