ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/06/2016 12:29 EEST | Updated 17/06/2016 13:05 EEST

Τσίπρας: Ώριμες οι συνθήκες για αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων

Eurokinissi

Κρίσιμο βήμα στην κατεύθυνση της υιοθέτησης της απλής αναλογικής φαίνεται ότι έκανε σήμερα Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του, στην οποία συμμετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι η τρίτη φορά που ο πρωθυπουργός συμμετέχει τις τελευταίες εβδομάδες στην συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος, γεγονός που επιβεβαιώνει την στροφή του ενδιαφέροντός του στην κομματική πραγματικότητα.

Ο Αλ. Τσίπρας έστειλε ένα διπλό μήνυμα μετά την συνεδρίαση μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων που διαλύθηκαν τα πάντα. Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν», τόνισε.

Ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα υπάρξει νέος εκλογικός νόμος (αλλά και άλλες θεσμικές αλλαγές) και ότι στόχος του είναι η μέγιστη πολιτική συναίνεση με τα κόμματα. Η διαμόρφωση συναίνεσης αποτελεί και ένα από τα κριτήρια για την επιλογή του εκλογικού συστήματος, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η ενισχυμένη αναλογική με χαμηλότερο μπόνους 20 – 30 εδρών που είχε προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν επιτυγχάνει μεγάλη συναίνεση τόσο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ (όπου η πλειοψηφία πάντα ήθελε την απλή αναλογική) όσο και ανάμεσα στα κόμματα.

Στην ΠΓ οι περισσότεροι πρότειναν σήμερα απλή αναλογική, ενώ υπήρξε και η ιδέα να μειωθεί το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες για συγκρότηση κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ενόψει και της σύγκλισης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα έχει ως αντικείμενο:

α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης,

β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.

Υπογραμμίζεται ότι στην ΠΓ ο γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας επέκρινε τους «53» για την ανακοίνωσή τους με την οποία  διαφώνησαν με την έναρξη διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σημειώνεται, ότι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που συζήτησε την πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο διήρκεσε περίπου πέντε ώρες.

Εν τω μεταξύ έντονες διεργασίες, με επίκεντρο, κυρίως, τον εκλογικό νόμο, αναμένεται να σημειωθούν την επόμενη εβδομάδα και θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Ιουνίου, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στην ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού.

Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές.

Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην Κ.Ε.: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021».