Προσπαθεί να κλείσει μέτωπα ο Πρωθυπουργός

Προσπαθεί να κλείσει μέτωπα ο Πρωθυπουργός
Eurokinissi

Αλλαγή των πολιτικών δεδομένων με τρεις κινήσεις (ορισμένες από τις οποίες προκάλεσαν εκνευρισμό στη ΝΔ) πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε δύο μέρες. Την ώρα που κρίνεται στην Ουάσιγκτον με το μπρα ντε φερ ανάμεσα σε ΔΝΤ-ΗΠΑ και Σόιμπλε η τύχη της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός κλείνει μέτωπα:

-συναντά τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

-ανακοινώνει την Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση

-συναντά την ηγεσία της Δικαιοσύνης ανακοινώνοντας τις προθέσεις του για τα ειδικά μισθολόγια.

Από την σύνοδο του ΔΝΤ η Αθήνα στην πραγματικότητα έχει μόνο να κερδίσει. Αυτό που επιδιώκεται δεν είναι να συμφωνηθεί ότι θα υπάρξουν μέτρα για το χρέος, διότι αυτό είναι ήδη καταγεγραμμένο στην απόφαση του Eurogroup του Μαΐου. Ούτε να βρεθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – αυτά ήδη τα συζητά ο Ρέγκλινγκ και θα προκύψουν μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Το ζητούμενο είναι να γίνει τώρα ένα βήμα μπρος και να ανακοινωθούν ποια θα είναι τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Και στον συσχετισμό δύναμης με την ελληνική επιδίωξη είναι και το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ, ενώ απέναντι είναι η εμμονή του Σόιμπλε και της Γερμανίας.

Στη σύγκρουση αυτή το ΔΝΤ πιέζει Μέρκελ και Σόιμπλε με την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν ένας από τους όρους για να εγκρίνει η γερμανική Βουλή την συμφωνία του 2015.

Στην εσωτερική επικαιρότητα το Μαξίμου πέτυχε να αποκαλύψει την εύθραυστη ισορροπία που υπάρχει στη ΝΔ με την ανακοίνωση της Επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση και την συνάντηση με τους προέδρους των Ανωτ΄’ατων Δικαστηρίων.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί «θεσμική εκτροπή» την συνάντηση πρωθυπουργού και ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ενώ φέρεται να πιέζει τα στελέχη της ΝΔ (Κ. Μίχαλο, Κ. Αγοραστό) να αποχωρήσουν από τον διάλογο για το Σύνταγμα και τα απειλεί με διαγραφή.

«Η επιτροπή διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη. Ε, και;», λένε χαρακτηριστικά στο Μαξίμου. Σημειώνεται ότι στη ΝΔ ανοίγει και νέο εσωκομματικό μέτωπο καθώς τα πυρά της ηγεσίας της Μητσοτάκη στρέφονται και κατά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ενώ πρόσφατα ο Κώστας Μίχαλος συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή.

Οι επιθέσεις της αντιπολίτευσης έχουν στραφεί πια κατά των μελών της Επιτροπής. Το Ποτάμι και ο Χ. Θεοχάρης, που βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από τη ΝΔ, υποστηρίζουν ότι μέλος της Επιτροπής (ο κ. Παραράς) ήταν συνεργάτης της χούντας!

«Αν ήταν έτσι, θα είχε οριστεί ο συγκεκριμένος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος επί τιμή του Συμβουλίου της Επικρατείας Πρόεδρος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής επί των κυβερνήσεων Καραμανλή; Η ΝΔ θα τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης απόπειρας κανιβαλισμού;», απαντά το Μαξίμου.

Αυτός ο κανιβαλισμός, όπως τον περιγράφει η κυβέρνηση, εμφανίζεται και με τη μορφή σχολίων για την συμμετοχή του Γιώργου Κιμούλη.

Η κυβέρνηση επισημαίνει πως στόχος είναι «η συγκρότηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής επιτροπής διαλόγου, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της επιστήμης, της τέχνης, της αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων όλων των πολιτικών τάσεων» και ότι η αντιπολίτευση αντέδρασε «με το συνήθη σπασμωδικό και μηδενιστικό τρόπο».

Αυτό που θα διασφαλίσει η Επιτροπή είναι την συμμετοχή του πολίτη στην αναθεώρηση του Συντάγματος (συγκεντρώσεις σε 13 πόλεις, λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας, συγκέντρωση προτάσεων κ.α.). Στη συνέχεια, εκεί γύρω στην άνοιξη του 2017, η διαδικασία της αναθεώρησης θα εισέλθει στη Βουλή για να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος.

«Η αναθεώρηση δεν αφορά μόνον τους ειδικούς ή τους πολιτικούς, αλλά όλους τους πολίτες. Τα κρίσιμα ζητήματα, οι συγκλίσεις αλλά και τα διλήμματα θα πρέπει να αναδειχθούν από τη συζήτηση που θα οργανώσει η Επιτροπή. Τα πορίσματα της θα δοθούν στα κόμματα και, ενδεχομένως, σε μια Επιστημονική Επιτροπή που θα αναλάβει να τα τυποποιήσει ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Δημοφιλή