«Ναι» στον εκλογικό νόμο με απλή αναλογική είπε η Βουλή. Θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές

«Ναι» στον εκλογικό νόμο με απλή αναλογική είπε η Βουλή. Θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές
Alexandros Michailidis/ SOOC

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κορυφώθηκε σήμερα, Πέμπτη, η σύγκρουση στη Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο.

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Στην ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του σχεδίου νόμου που ακολούθησε, οι 281 βουλευτές που συμμετείχαν ψήφισαν ως εξής:

Το άρθρο 1 (ψήφος στα 17 έτη) πέρασε με 180 ναι, 81 όχι και 20 παρών.

Το άρθρο 2 ( κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών - απλή αναλογική) πέρασε με 179 ναι, 83 όχι και 19 παρών.

Το άρθρο 3 (πλαφόν 3%) 163 ναι, 101 όχι και 17 παρών.

Το άρθρο 4 (καταργούμενες διατάξεις) 179 ναι, 86 όχι, 16 παρών.

Το άρθρο 5 (ακροτελεύτιο άρθρο) 179 ναι, 86 όχι, 16 παρών.

Ο στόχος των 200 ψήφων είχε έτσι κι αλλιώς χαθεί από τη στιγμή που ανακοίνωσε η Χρυσή Αυγή ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, ωστόσο στόχος της κυβέρνηση ήταν να καταγγείλει την άρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να στηρίξει την απλή αναλογική, συμπράττοντας ουσιαστικά με τη ΝΔ. Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν συγκέντρωσε 200 ψήφους, δηλαδή την ψήφο των 2/3 των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου, σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, αλλά από τις μεθεπόμενες.

«Παρών» στο άρθρο 3 του εκλογικού νόμου για το 3% ψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δημαράς. Καταψήφισε επί της αρχής ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος χαρακτήρισε «αίτημα των καιρών» την απλή αναλογική. Με 4 διαφορετικούς τρόπους ψήφισε το Ποτάμι, καθώς οι Μαυρωτάς και Αμυράς είπαν «παρών» στο άρθρο 1, ενώ οι Ψαριανός, Λυκούδης και Δανέλης είπαν «παρών» στο άρθρο 2 για την κατάργηση του μπόνους και ο Αχμέτ Ιλχάν «παρών» στο άρθρο 1 και στο άρθρο 3. Η θέση του κόμματος ήταν«όχι» σε όλα. Το ΚΚΕ είπε «όχι» στο άρθρο 3 για το πλαφόν του 3%. «Παρών» ψήφισε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.

Τσίπρας: Αίτημα του λαού η απλή αναλογική

Ημέρα σημαντική για το ελληνικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε την ημέρα που ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς είναι η πρώτη φορά που εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά. Υπεραμύνθηκε δε των κυβερνητικών επιλογών, αντικρούοντας τις κατηγορίες ότι αναζήτησε τη στήριξη της Χρυσής Αυγής.

«Δεν απευθυνθήκαμε στη Χρυσή Αυγή. Δεν απευθυνθήκαμε στο κόμμα της ακροδεξιάς και των νεοναζί για τον εκλογικό νόμο» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «Μπαλτάκους» που συνδιαλέγονται με τη ΧΑ, για να κρατηθούν στην εξουσία. Απαντώντας δε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, τόνισε: «Γνωρίζετε από αποστασίες και εσείς κ. Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία».

Αναφερόμενος στην ψήφο στα 17, σημείωσε ότι αποτελεί κίνητρο για τους νέους και τις νέες να βγουν μπροστά παίρνοντας την ζωή τους στα χέρια τους. Παράλληλα τόνισε ότι παρά τα προσκόμματα και τις αντιδράσεις του κατεστημένου προχωρά η πρωτοβουλία για νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο, που θα γίνει παρά τις αντιδράσεις.

Μέρος της ακραίας συμπεριφοράς σας ίσως να οφείλεται στη μεγάλη νευρικότητα που δείχνουν αυτές τις μέρες αυτοί οι κύκλοι, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να έχει στόχο την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου.

Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα. Και πρόσθεσε: «Από έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος, μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας».

Μητσοτάκης: Χάνετε και θέλετε να «μαγειρέψετε» τον εκλογικό νόμο

Αυτό τον εκλογικό νόμο που φέρνετε δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία».

Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι φέρνει τον νόμο γιατί χάνει. «Οδεύετε προς βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και θέλετε να μαγειρέψετε τον εκλογικό νόμο», είπε χαρακτηριστικά.

«H απλή αναλογική δεν είναι απειλή για τη Νέα Δημοκρατία αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία», τόνισε επίσης. Απλή αναλογική, επεσήμανε, σημαίνει ακυβερνησία, σημαίνει πολιτική αστάθεια, σημαίνει αναταραχή.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο νόμος που θα ψηφιστεί απόψε δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, ενώ εκτίμησε ότι η επόμενη Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει έναν σύγχρονο εκλογικό νόμο.

Φραστικό επεισόδιο Βούτση-Μητσοτάκη: Ήμουν πολιτικός κρατούμενος έξι μηνών

Φραστικό επεισόδιο μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του προέδρου της Βουλής, κ. Βούτση, ακολούθησε της ομιλίας του πρώτου, με τον κ. Βούτση να κατεβαίνει από το προεδρείο για να τοποθετηθεί επί προσωπικού. Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε αναφορά του κ. Βούτση, βάσει της οποίας δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Τότε, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε πολιτική αθλιότητα τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι απηύθυνε πρόσκληση στην Χρυσή Αυγή η κυβέρνηση. Κάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής. «Η ίδια η συζήτηση στη Βουλή απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες», συμπλήρωσε, ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι η δική της ατζέντα έφερε στη Βουλή τη Χρυσή Αυγή.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε «αν στους 197 που διέρρεε το Μαξίμου ότι θα ψηφίσουν την απλή αναλογική, συμπεριλαμβάνονταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ή όχι». «Θα περίμενα να ασκείτε το αξίωμά σας με ψυχραιμία, όχι με συναισθηματική ένταση» είπε και αναρωτήθηκε: «Εάν συγκεντρώνατε 200 ψήφους, μαζί με ψήφους της Χρυσής Αυγής, δεν θα ίσχυε ο εκλογικός νόμος;». «Μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας δεν δέχεται η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι ο ίδιος ήταν πολιτικός κρατούμενος έξι μηνών και πέρασε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του στην εξορία.

Γεννηματά: Η απλή αναλογική είναι ο αριστερός φερετζές στη δεξιά πολιτική που εφαρμόζετε

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι η απλή αναλογική είναι ο αριστερός φερετζές στη δεξιά πολιτική που εφαρμόζει. Δήλωσε ότι είναι υπέρ της ψήφους στα 17 αλλά ζήτησε επίσης δικαίωμα ψήφου και στην ομογένεια και όσων ζουν στο εξωτερικό.

Κατηγόρησε τους Τσίπρα και Μητσοτάκη ότι λειτουργούν συμπληρωματικά, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι έγινε μεγάλη σπέκουλα για την ψήφο του ΠΑΣΟΚ. «Δεν μας τρομάζουν τα τρολαρίσματα».

«Ας μη κοιτούν προς τα εμάς όσοι ψάχνουν είτε άλλοθι και δεκανίκια είτε "πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους"», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Τι στηρίζει και τι καταψηφίζει το ΚΚΕ

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ χαρακτήρισε τον εκλογικό νόμο απόπειρα της κυβέρνησης να «χρυσώσει το χάπι» στους ψηφοφόρους της, επεσήμανε ότι θα υπερψηφίσει ορισμένα μόνο άρθρα, όπως την ψήφο στα 17. Αντίθετα θα καταψηφίζουμε το «πλαφόν του 3%».

Θεοδωράκης: Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τετάρτης και οι διορίες

«Το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ αναφέρθηκε και στο μήνυμα που έλαβαν το βράδυ της Τετάρτης -σχεδόν μεσάνυχτα- από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο τίτλος ήταν αμήχανος “ΣΗΜΕΙΩΜΑ εκλογικός νόμος” αλλά το περιεχόμενο είχε ενδιαφέρον. Ήταν ένα κάλεσμα να ανατρέψουμε το παλιό σύστημα για να μπορέσει - κάποια στιγμή η χώρα να πάει σε κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας μέσα από προγραμματικές συμφωνίες. Μας έδινε και διορία 24 ώρες να το σκεφθούμε και να απαντήσουμε. Η προθεσμία εκπνέει σε λίγο», περιέγραψε. Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε «παράξενο» το πως ένα «αριστερό κόμμα» που από την πρώτη μέρα κυβερνά σε συνεργασία με ένα «ακραίο συντηρητικό κόμμα» ανακάλυψε ξαφνικά, με 18 μήνες καθυστέρηση, την αξία των «κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας».

Αναφερόμενος στη μη εκχώρηση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, είπε: «Ρωτάω λοιπόν για μια τελευταία φορά τον κ.Τσίπρα. Γιατί "η πρώτη φορά αριστερά" δεν τους δίνει το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές; Τι φοβάται; Προφανώς φοβάστε ότι αυτοί που ξενιτεύτηκαν για μια καλύτερη ζωή δεν θα ψηφίσουν ένα κόμμα στο οποίο είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η καριέρα είναι χολέρα». Και συνέχισε: «Μετά από όλα αυτά κυρίες και κύριοι αντιλαμβάνεσθε γιατί το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης». Αναφορικά με την ψήφο στα 17, τη χαρακτήρισε «καλόπιασμα».

Τέλος ανέφερε ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα περάσει όχι λόγω της αποχής της ΧΑ αλλά χάρη στις σταθερές και προοδευτικές ιδέες του Ποταμιού. Το σχέδιό σας δε γκρεμίστηκε από τη Χρυσή Αυγή. «Γκρεμίστηκε από τη δική μας σταθερή στάση.Ακόμα κι αν δεν είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο του «ναι» η Χρυσή Αυγή, το αποτέλεσμα θα ήταν 197 ΝΑΙ- 103 ΟΧΙ. Ηττηθήκατε!» κατέληξε.

Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ζητά ο Καμμένος

«Δεν μπορεί να υπάρξει αξιοπιστία απέναντι στον ελληνικό λαό, αν δεν καταργήσουμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών», υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ενώ αναφερόμενος στην ψήφο από τα 17 είπε ότι «είναι η ώρα να δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα γενιά να πάρει στα χέρια της στο μέλλον». Παράλληλα, τόνισε ότι πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι να καταργηθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ δεν απέκλεισε να εξεταστεί στο μέλλον το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αναφερόμενος στη Συνταγματική Αναθεώρηση, τόνισε μεταξύ άλλων ότι μπορεί να συζητηθεί το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, αλλά και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λεβέντης: Είμαι στενοχωρημένος για την κ. Φώφη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, που έχει δηλώσει ότι το κόμμα του θα στηρίξει το νομοσχέδιο, δήλωσε από το βήμα της Βουλής στενοχωρημένος για την κ. Φώφη Γεννηματά. Προειδοποίησε δε το ΠΑΣΟΚ ότι όταν θα πανηγυρίζει η Δεξιά, δεν θα είναι στα έδρανα. Τιμωρεί ο λαός όταν προδίδονται θέσεις που είναι θεμελιακές για τη δημοκρατία, πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης, απευθυνόμενος προσωπικά στην κ. Φώφη Γεννηματά.

Κριτική άσκησε και στη ΝΔ, λέγοντας ότι δεδομένου ότι πρόκειται για μία παράταξη με βαριά κληρονομία, θα έπρεπε πλέον να δείχνει μεγαλύτερη ωριμότητα.

Καβγάς ξέσπασε μεταξύ Σκανδαλίδη και Λεβέντη, όταν ο πρώτος αποκάλεσε τον δεύτερο «γραφικό».

Γεροβασίλη: Από το βράδυ η απλή αναλογική θα είναι νόμος του κράτους

«Από σήμερα το βράδυ, η απλή αναλογική θα είναι νόμος του κράτους», τόνιζε νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM», αποκρούοντας αιτιάσεις περί «πύρρειου» νίκης της κυβέρνησης εφόσον δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι. Όπως επισήμανε, δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία της κυβέρνησης, ιδιαίτερα δε όταν γίνεται νόμος του κράτους με αυξημένη πλειοψηφία, περισσότερο από τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης.

«Βεβαίως, η πρόθεσή μας ήταν να ανοίξει ο δρόμος μιας προοδευτικής μεταρρύθμισης και είχαμε την εκτίμηση ότι αυτό ήταν εφικτό με δεδομένο τις θέσεις αρχής, τις οποίες είχαν προβάλει και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης», σημείωσε, αναφερόμενη κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι μιλούσε για bonus, διαφορετικό βεβαίως, αλλά bonus. Είπε ότι αυτό «είναι δραματική ήττα του κόσμου του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη την πάγια θέση που την εξέφρασε και η πρόεδρος, η κυρία Γεννηματά, η οποία είχε μιλήσει πρόσφατα για εκλογικό νόμο που θα στηρίζεται στην απλή αναλογική, χωρίς διχαστικά bonus, τα οποία δημιουργούν, παρά επιλύουν αδιέξοδα», ενώ επίσης πριν ένα χρόνο το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών.

Δημοφιλή