ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/07/2017 07:29 EEST | Updated 11/07/2017 13:24 EEST

Τσίπρας: Βιώσιμη λύση για το Κυπριακό συνεπάγεται κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων

Eurokinissi

«Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το Κυπριακό.

«Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται με δυο λόγια κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Μια επανενωμένη Κύπρος υπό καθεστώς εγγυήσεων, δεν θα μπορούσε ποτέ να εκφραστεί με ανεξάρτητη φωνή σε κοινοτικό επίπεδο. Η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στην επανενωμένη Κύπρο, θα υπονόμευαν οποιαδήποτε προσπάθεια για ειρήνη και συμφιλίωση στο νησί» είπε και πρόσθεσε: «Εδώ και ένα χρόνο, καταθέσαμε σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων η σύναψη Τριμερούς Συμφώνου Φιλίας και η δημιουργία Μηχανισμού ελέγχου ΟΗΕ. Εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν και ότι η ασφάλεια μίας κοινότητας δεν θα οικοδομηθεί εις βάρος της άλλης. Η συνεργασία Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί κρίσιμο άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτή αφορά ασφαλώς και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

«Το μήνυμά μας προς την Τουρκία, το οποίο αναδείχθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, πρέπει να παραμείνει σταθερό, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας, έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό. Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Η δευτερολογία

Σύμπτωση απόψεων σε βασικά σημεία του Κυπριακού διαμορφώνεται από όλα τα κόμματα, με βάση τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του.

Συνοψίζοντας τη συζήτηση ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τέσσερα συμπεράσματα, τα οποία είναι τα εξής:

1. Υπάρχει μια ευρύτατη συναντίληψη των πολιτικών κομμάτων στη διαρκή προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών.

2. Υπάρχει ευρύτατη συναντίληψη να στηριχθούν οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εκλεγμένου προέδρου της κ. Αναστασιάδη που θα πάρουν και τις τελικές αποφάσεις.

3. Η ανάγκη αξιοποίησης και εμβάθυνσης των ερεισμάτων διεθνώς και στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά το ρόλο της Κύπρου, διότι το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

4. Η υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας του αναφαίρετου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο θέμα που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης για το «ονοματολογικό» στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «με την ιδια υπευθυνότητα που η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίστηκε το κρίσιμο θέμα της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, θα διαχειριστούμε όταν έρθει η ώρα και το ονοματολογικό. Στη γειτονική χώρα έχει αλλάξει η κυβέρνηση, είναι προφανές ότι επίκειται ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης και όταν ξεκινήσει θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων και θα ήθελα να επισημάνω, ότι όταν έρθει η ώρα να πάρουμε αποφάσεις, το μέλημά μας θα είναι να επιτύχουμε μία ευρεία σύμπτωση απόψεων για τη στάση της χώρας στο θέμα αυτό. Τα θέματα που αφορουν το μέλλον της χώρας δεν ενδείκνυνται για αντιπαραθέσεις που αφορούν το παρόν».

«Αισθάνομαι την ανάγκη να υπενθυμίσω ότι η ιστορία της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό δεν ξεκινά το 2008, και να σας θυμίσω ότι κάποτε είχαμε καταλήξει και σε ένα σχέδιο, το οποίο είχε απορρίψει ο κυπριακός λαός», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. «Το σχέδιο Ανάν δεν προέβλεπε την κατάργηση των εγγυήσεων και του παρεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας. Το σχέδιο Ανάν, άκουσα και την κ, Γεννηματά που μάλλον δεν θα είναι καλά ενημερωμένη, προέβλεπε την κατάργηση των εγγυήσεων, όταν η Τουρκία θα έμπαινε στην ΕΕ. Δηλαδή του Αγίου Ποτέ. Εύχομαι, βέβαια, να γίνει, και η Ελλάδα θα πρέπει ενεργά να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ως μοχλό για τον εκδημοκρατισμό στη γείτονα χώρα. Το ζήτημα των εγγυήσεων ετέθη για πρώτη φορά σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό ζήτημα, χωρίς να υποτιμούμε τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής, για τα οποία ενθαρύνουμε και τις δύο κοινότητες», τόνισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

«Σε μία επανενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕE, δεν μπορεί να ισχύει η ασφυκτική επιτήρηση και η παρουσία ξένων στρατευμάτων. Η Άγκυρα δεν θέλησε να δει το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Εγκλωβίστηκε στο παρελθόν. Έχει την ευθύνη της αποτυχίας» είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, plan B, plan C καθώς και ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Είναι εκτός συζήτησης».

«Στη ΝΔ εργαζόμαστε για λύση δίκαιη, λειτουργική & βιώσιμη. Λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο,τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» συνέχισε και επεσήμανε πως ο κ. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει αναβολή στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ». Συμφωνούμε και τον στηρίζουμε. Το μήνυμά μας είναι καθαρό. Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή.Καμία ενέργεια παρεμπόδισης άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή».

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «σε όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα έχουμε αναλάβει και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στήριξης των εθνικών συμφερόντων».

«Σε Ελλάδα και Κύπρο είμαστε στοιχισμένοι σε μία συμπαγή εθνική γραμμή ευθύνης ενάντια στις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» δήλωσε στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Νίκος Κοτζιάς, μεταξύ άλλων είπε πως «Πήγαμε στην Ελβετία για να λύσουμε το Κυπριακό, είχαμε προτάσεις για όλα τα ζητήματα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Νίκος Κοτζιάς και τόνισε πως μετά τις διαπραγματεύσεις, είναι πλέον κεκτημένο ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος.

Σημείωσε δε, ότι η συνεργασία με την Κύπρο είναι ισχυρή και σταθερή.

Καμμένος: Ήλθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου

«Ήλθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου οι οποίοι υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν. Είναι ξεκάθαρο ότι η εντολή του πρωθυπουργόυ να δοθούν διά του προέδρου της Βουλής όλα τα αρχεία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Σημείωσε ότι η πρόσβαση στο αρχείο του Φακέλου της Κύπρου είναι «ένα αίτημα των Ελληνοκυπρίων για πάρα πολλά χρόνια το οποίο δεν είχαμε ικανοποιήσει» και ενημέρωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού γίνεται σημαντική δουλειά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δίνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποδείξουν τι συνέβη το 1974.

«Από τη μεριά τη δική μας θα αποδοθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στρατιωτικές πληροφορίες για την περίοδο του πραξικοπήματος αλλά και την περίοδο της εισβολής και της κατοχής» υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος.

Επιφύλαξη από Κυριάκο Μητσοτάκη για το εάν είναι ο κατάλληλος χρόνος για το Φάκελο της Κύπρου

Επιφύλαξη για το χρόνο ανάληψης της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το Φάκελο της Κύπρου, και όχι για την ουσία του θέματος όπως διευκρίνισε, διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του. Επιφύλαξη που έχει να κάνει, όπως επιχειρηματολόγησε σχετικά, με το εάν ο χρόνος είναι ο καταλληλότερος για αυτό καθαυτό το Κυπριακό.

Τσίπρας: Το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου θα γίνει όταν και οι δύο πλευρές κρίνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή

«Το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου θα γίνει όταν και οι δύο πλευρές κρίνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για το Κυπριακό.

Θα δοθεί όλη η αλήθεια στο φως, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως ήταν υποχρέωση να δοθούν στη Βουλή της Κύπρου τα ντοκουμέντα από την Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής την περίοδο 1986-1988 για τον Φάκελο της Κύπρου.

Γεννηματά: Λύση με καθεστώς κατοχής και τείχος διαίρεσης δεν μπορεί να υπάρχει

«Το ναυάγιο των συνομιλιών - με ευθύνη της Τουρκίας - ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των ανεπιτυχών προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού» δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η κ. Φώφη Γεννηματά.

Ωστόσο επεσήμανε πως πρόκειται για ένα σταθμό και όχι το τέλος της διαδρομής.

«Γιατί τέλος διαδρομής και λύση με καθεστώς κατοχής και τείχος διαίρεσης δεν μπορεί να υπάρχει» υπογράμμισε και συνέχισε: «Με ψυχραιμία, σύνεση, εθνική συνεννόηση, Κυπριακή Δημοκρατία & Ελλάδα οφείλουμε να δημιουργήσουμε νέα ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Δεν είναι η στιγμή να περιοριστούμε στο blame game. Δεν αρκεί. Αυτό βολεύει τους εθνικιστές κάθε απόχρωσης και πλευράς. Θέλουμε και στηρίζουμε για το Κυπριακό την εθνική γραμμή που υπάρχει και έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια. Βασική μας κατευθυντήρια γραμμή ήταν και παραμένει: «η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει».

«Το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη πρέπει επιτέλους να πέσει. 43 χρόνια μετά σίγουρα δεν ξεχνάμε. Επιμένουμε παλεύουμε διεκδικούμε λύση» κατέληξε.

Οι θέσεις του ΚΚΕ από τον Δημήτρη Κουτσούμπα

«Παρά την προσπάθεια, όλο το προηγούμενο διάστημα, διαμόρφωσης ενός τεχνητού κλίματος ευφορίας και καλλιέργειας προσδοκιών, που έχουν βέβαια διαψευστεί κατ’ επανάληψη, οι εξελίξεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα είναι πολύ ανησυχητικές και δείχνουν πως περνά σε νέα φάση όξυνσης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Στο βασικό ντοκουμέντο των διακοινοτικών συνομιλιών, την Κοινή Ανακοίνωση Αναστασιάδη - Έρογλου της 11ης Φλεβάρη 2014, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τον κ. Ακιντζή, το προωθούμενο «σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού», προβλέπει τη δημιουργία δύο «συνιστώντων» κρατών» είπε ο κ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας ότι η λύση αυτή είναι και διχοτομική και επικίνδυνη σημειώνοντας πως η διχοτόμηση περνάει μέσα από τη δήθεν, τη λεγόμενη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία.

«Οι υποστηρικτές αυτού του νέου σχεδίου, προκειμένου να χειραγωγήσουν τον κυπριακό λαό, χρησιμοποιούν διάφορα ψεύτικα διλήμματα και μεταξύ αυτών το κάλπικο ερώτημα: Διχοτόμηση ή Ομοσπονδία» είπε και πρόσθεσε:

Για το ΚΚΕ, Κύπρος Ενιαία σημαίνει:

- Ενιαία Κρατική Συγκρότηση: Ένα κράτος και όχι δύο κράτη.

- Δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και διαμονή λαϊκών οικογενειών, σε όλες τις περιοχές του νησιού, χωρίς όρους και δεσμεύσεις.

Εξασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό στο δικαίωμα να μιλούν τη γλώσσα τους, να μορφώνονται τα παιδιά τους, με σεβασμό στις θρησκευτικές επιλογές και πολιτιστικές παραδόσεις.

Στη βάση αυτή, η θέση του ΚΚΕ για Κύπρο Ενιαία αντιπαλεύει τον εθνικισμό και τη γκετοποίηση, που προκαλεί η λεγόμενη «διζωνικότητα» και τα δύο συνιστώντα κράτη και εκφράζει την αναγκαιότητα της ενιαίας οργάνωσης, της κοινής πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, την εκμεταλλεύτρια αστική τάξη, ενάντια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Είναι ξεκάθαρο ότι το ΚΚΕ κάθε άλλο παρά αγνοεί τον συσχετισμό δυνάμεων ή το ποιοι σήμερα κάθονται στο ίδιο τραπέζι για την «λύση», υποτίθεται, του Κυπριακού.

Όμως το ΚΚΕ, δεν έχει κανένα δικαίωμα να γίνει και αυτό «ομοτράπεζο» κόμμα με όλους αυτούς που διαμορφώνουν σήμερα, ένα ακόμα πιο αρνητικό, σε βάρος των λαών, συσχετισμό.

Σταύρος Θεοδωράκης: Να επιμείνουν Αναστασιάδης και Ακιντζί

«Το πιο εύκολο είναι να σταθούμε μόνο στις τουρκικές ευθύνες, αδιαφορώντας στην ουσία για το μέλλον της Κύπρου. Το δύσκολο είναι να επιχειρήσουμε μια ψύχραιμη αποτίμηση, διερευνώντας όλες τις παραμέτρους που οδήγησαν στο αδιέξοδο» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

 

«Το Ποτάμι στήριξε χωρίς αστερίσκους την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγετών της Κύπρου για να βρεθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα που η διαιώνισή του δεν είναι υπέρ ούτε των πολιτών της Κύπρου ούτε της ηρεμίας στην περιοχή. Θέλαμε να δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας για τις δύο κοινότητες, και ιδιαίτερα για τους Ελληνοκύπριους που έχουν ζήσει τόσα χρόνια κατοχή. Η αποτυχία στην Ελβετία, αποτελεί για το λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, μια κακή εξέλιξη».

 

Εξέφρασε δεν την ελπίδα οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τους λόγους κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων να συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε. «Γιατί το θέμα δεν είναι να φεύγουμε από τις διαπραγματεύσεις αλώβητοι επικοινωνιακά. Το θέμα είναι να μην φεύγουμε άπραγοι» είπε.

 

«Αν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας, ακούγοντας τον κ. Κοτζιά, δεν συμπίπτουν με τις ερμηνείες ΟΗΕ και ΕΕ, τότε τα ερωτήματα θα είναι πολλά. Θα είναι άλλη μια ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις, είτε στα οικονομικά, είτε στα εθνικά, δεν είναι το ισχυρό χαρτί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

 

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε πως «το κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ίσως οι τελευταίοι ηγέτες που έχουν μνήμες της Κύπρου πριν από την εισβολή. Και είναι στενάχωρο πως δεν υπήρξε ούτε αυτή τη φορά μια πρόταση -μια συμφωνία κυπριακής ιδιοκτησίας. Τους καλούμε να επιμείνουν -και τον Αναστασιάδη και τον Ακιντζί, να διαψεύσουν την ιστορία που θέλει συζητήσεις και ποτέ λύσεις» είπε και προειδοποίησε πως «εάν δεν τα καταφέρουμε, τότε, όλοι μαζί Ελλάδα και Κύπρος, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις στην περιοχή. Όμως πριν από αυτό πρέπει να επιμείνουμε για να μη γράψει η ιστορία ότι τόσα χρόνια δε χάσαμε καμία ευκαιρία να χάνουμε κάθε ευκαιρία».

Σημειώνεται ότι ενώ φουντώνει ξανά η προκλητική ρητορική της Τουρκίας, μετά από το «ναυάγιο» για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας, είχε χθες Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις, χωρίς να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Λεβέντης: Θα πρέπει να συζητήσουμε το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το ναυάγιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία μπορεί να υποχωρήσει από την αδιάλλακτη στάση της.

«Η Τουρκία πάντα θα τα τινάζει όλα στον αέρα. Κάθε φορά που γίνονται διμερείς επαφές, οι Τούρκοι θέτουν όλες τους τις αξιώσεις και τις αξιοποιούν για την προσθήκη στην ατζέντα των διεκδικήσεων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπραικό στη Βουλή, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για το ναυάγιο. Αλλά πίστευε κανείς ότι μπορούσε να υποχωρήσει; Πάντα παίζει τον ρόλο τής γάτας με το ποντίκι. Ο μόνος διάδρομος να γίνει λογική η Τουρκία είναι να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρυνθεί», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Λεβέντης τόνισε την ανάγκη να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για το ενδεχόμενο απειλής ενός θερμού επεισοδίου που θα ξεκινήσει η Τουρκία, όπως είπε, με αφορμή την συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου για την ελληνική ΑΟΖ. «Αύριο το πρωί που είναι η ημερομηνία προσέλευσης του πλοίου για την ΑΟΖ να είστε έτοιμοι για κρίση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει την Ελλάδα και την Κύπρο να κάνουν κάτι για να εκμεταλλευτούν την ΑΟΖ. Υπάρχουν συγκεκριμένες τουρκικές απειλές και οι αρχηγοί θα πρέπει να είμαστε σε μία αίθουσα και να συζητάμε το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Η Τουρκία χωρίς κανέναν ενδοιασμό έριξε ένα αεροπλάνο ρωσικό», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Αναστασιάδης εξηγεί πως φτάσαμε στο αδιέξοδο για το Κυπριακό: «Ευθύνεται απόλυτα η Τουρκία»

Η πρόοδος σε ασφάλεια και εγγυήσεις το ζητούμενο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό, λέει ο Γκουτιέρες

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post