Διακήρυξη κατά του αντισημιτισμού υπέγραψε ο Βούτσης στο Ισραήλ

Διακήρυξη κατά του αντισημιτισμού υπέγραψε ο Βούτσης στο Ισραήλ
ATHENS, GREECE - 2016/04/01: President of the Greek Parliament Nikos Voutsis talks at the parliament. Greek legislators voted a new law in effect as a reaction in accordance with international law about the current refugee crisis. (Photo by George Panagakis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
ATHENS, GREECE - 2016/04/01: President of the Greek Parliament Nikos Voutsis talks at the parliament. Greek legislators voted a new law in effect as a reaction in accordance with international law about the current refugee crisis. (Photo by George Panagakis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
Pacific Press via Getty Images

Κοινή Διακήρυξη-Δήλωση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και άλλων εγκλημάτων μίσους, υπέγραψε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης στο ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνέσσετ) κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Στη Διακήρυξη οι πρόεδροι των δύο κοινοβουλίων εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση εκδηλώσεων αντισημιτισμού και εγκλημάτων μίσους, καταστούν σαφές ότι η αδιαφορία, η σιωπή και ο εφησυχασμός συντελούν σημαντικά στην όξυνση του φαινομένου και καλούν κοινοβούλια, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και κοινωνίες των πολιτών παγκοσμίως να υιοθετήσουν πολιτική μηδενικής ανοχής με γνώμονα το τρίπτυχο παιδεία, νομοθεσία και επιβολή του νόμου κατά των εγκλημάτων μίσους.

Παράλληλα, οι δύο άνδρες δεσμεύτηκαν να ενθαρρύνουν τη σύσταση μιας μικρής ομάδας εργασίας σε επίπεδο προέδρων κοινοβουλίων, που θα συνεδριάζει σε τακτική βάση για το μείζον αυτό ζήτημα, ώστε να καταρτίσει ένα συναινετικό χάρτη πορείας.

Η Κοινή Διακήρυξη-Δήλωση έχει ως εξής

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για την αύξηση των λεκτικών, ψηφιακών και φυσικών εκδηλώσεων αντισημιτισμού και εγκλημάτων μίσους, που σημειώνονται κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη και στρέφονται κατά των Εβραίων σε ατομικό επίπεδο, αλλά και κατά των εβραϊκών κοινοτήτων, θεσμών και θρησκευτικών φορέων.

Η ρητορική του αντισημιτισμού συχνά κατηγορεί τους Εβραίους για συνομωσίες κατά της ανθρωπότητας και τους θεωρεί υπαίτιους ‘‘για τα πράγματα που δεν εξελίσσονται καλά’’. Ο αντισημιτισμός βρίσκει έκφραση λεκτική, γραπτή, αλλά και με οπτικά μέσα, με χρήση των κοινωνικών δικτύων, όπως και με πραγματοποίηση διαδηλώσεων και δράσεων. Ο αντισημιτισμός χρησιμοποιεί στρεβλά στερεότυπα και αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Σύγχρονα παραδείγματα του αντισημιτισμού στο δημόσιο βίο περιλαμβάνουν τη διαστρέβλωση ή την πλήρη άρνηση του Ολοκαυτώματος με σκοπό τη βλάβη του εβραϊκού λαού και του Εβραϊκού Κράτους του Ισραήλ.

Πράγματι, πολλοί Εβραίοι αδυνατούν να εκφραστούν δημόσια ως Εβραίοι χωρίς το φόβο να υποστούν λεκτική ή φυσική βία. Οι εμπειρίες αυτές υποστηρίζονται από τα ευρήματα ερευνών, που πρόσφατα διεξήχθησαν από αξιόπιστες ΜΚΟ και διακοινοβουλευτικά όργανα, όπως ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA, 2013).

Ως Πρόεδροι Κοινοβουλίων επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές το ότι ο αντισημιτισμός, καθώς και άλλα εγκλήματα μίσους, αποτελούν προβλήματα για κάθε κοινωνία, όπου τους επιτρέπεται να εμφανίζονται. Η Ιστορία μας διδάσκει ότι για το θρίαμβο του κακού έναντι της αρετής είναι αρκετή η αδιαφορία, η σιωπή και ο εφησυχασμός των εντίμων, ενόσω οι ολίγοι ανήθικοι και απεχθείς αποκτούν εξουσία. Επιβάλλεται, συνεπώς, τα Κοινοβούλια, οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί και οι κοινωνίες των πολιτών ανά την υφήλιο να υιοθετήσουν μια πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι τέτοιων φαινομένων.

Πιστεύουμε ότι αυτό δύναται να επιτευχθεί με μια τριμερή προσέγγιση: παιδεία, νομοθεσία και επιβολή του νόμου κατά των εγκλημάτων μίσους.

Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των κοινοβουλίων στην καταπολέμηση αυτής της σύγχρονης μορφής αντισημιτισμού, δηλώνουμε τη βούλησή μας να ενθαρρύνουμε τη σύσταση μιας μικρής ομάδας εργασίας σε επίπεδο προέδρων Κοινοβουλίων, που θα συνεδριάζει σε τακτή βάση και θα διαβουλεύεται επί του θέματος, ώστε να καταρτίσει ένα συναινετικό χάρτη πορείας, καθώς και τα απαραίτητα κριτήρια και σημεία αναφοράς για την εφαρμογή του. Οι τρεις κύριοι άξονες στους οποίους θα επικεντρώνεται ο χάρτης είναι η νομοθεσία, η εφαρμογή της και η παιδεία».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή