Βρυξέλλες, Βερολίνο, Αγ.Πετρούπολη. Παρασκηνιακές μάχες και «μηνύματα» σε όλα τα επίπεδα εν όψει της Συνόδου

Βρυξέλλες, Βερολίνο, Αγ.Πετρούπολη. Παρασκηνιακές μάχες και «μηνύματα» σε όλα τα επίπεδα εν όψει της Συνόδου
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives for a session of the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF 2015) in St. Petersburg on June 19, 2015. AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA (Photo credit should read OLGA MALTSEVA/AFP/Getty Images)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives for a session of the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF 2015) in St. Petersburg on June 19, 2015. AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA (Photo credit should read OLGA MALTSEVA/AFP/Getty Images)
OLGA MALTSEVA via Getty Images

Διεργασίες, συνομιλίες παρασκηνιακές, στο προσκήνιο και σε όλα τα επίπεδα αλλά και αναρίθμητες δηλώσεις...και φυσικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Κάπως έτσι κύλησε το πρώτο 24ωρο μετά την ανακοίνωση πως το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δηλαδή σε αυτό της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα. Νωρίτερα, την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί και έκτακτο Eurogroup ενώ έχει προγραμματιστεί και συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Τα μηνύματα Τσίπρα από την Αγ.Πετρούπολη

Στο χορό αυτό των δηλώσεων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έστειλε τα δικά του μηνύματα από την Αγ.Πετρούπολη και το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο οποίο μετείχε. Τουλάχιστον έτσι ερμηνεύτηκαν οι αναφορές του στις αναδυόμενες οικονομίες όπως οι BRICS, με τον ίδιο να τονίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται «στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη σε καινούργιες θάλασσες, προκειμένου να φτάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια». Ο δε Ρώσος πρόεδρος Βλεαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο ο κ.Τσίπρας είχε συνάντηση στο περιθώριο του Φόρουμ, δήλωνε πως στην περίπτωση της Ελλάδας, το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές και όχι η Αθήνα.

Ξεχωριστή δε αξία και σε κάθε περίπτωση όχι αποκομμένη από το ελληνικό ζήτημα και τις εκκρεμότητες της με τους δανειστές είχε και η υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Τουρκία και θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος. Ο αγωγός που θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 47 δισ κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο βάζει την Ελλάδα στο ενεργειακό χάρτη με ό,τι αυτό σημαίνει για την ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης η οποία είναι ούτως ή άλλως ισχυρή ως η μόνη δύναμη ειρήνης και σταθερότητας σε μια ταραχώδη Μέση Ανατολή.

...και τα μηνύματα Βρυξελλών- Βερολίνου

Τα μηνύματα από Βρυξέλλες και Βερολίνο συγκλίνουν στην προειδοποίηση πως αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτό άλλωστε φέρεται να κατέστησε σαφές και ο Ντ.Τούσκ κατά τις συνομιλίες που είχε με Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ για το θέμα της Ελλάδας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές θα παρουσιάσουν μια νέα πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει εξάμηνη παράταση της παρούσας δανειακής σύμβασης και με κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέχρι τον Δεκέμβριο.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση θα προηγηθούν οι διαβουλεύσεις στο Eurogroup και στην έκβαση αυτών θα βασιστεί και η «γνωμοδότησή» τους προς τη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει. Βέβαια, σύμφωνα με αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείεται στη συνεδρίαση αυτή των υπουργών οικονομικών της ζώνης του Ευρώ και εφόσον δεν κατατεθούν νέες προτάσεις -συμβιβαστικές και με ελπίδα να υπάρξει συμφωνία- τότε θα πρέπει να συζητηθεί και το ενδεχόμενο προετοιμασίας μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Νέα παρέμβαση Λευκού Οίκου: Επείγον Ελλάδα και εταίροι να πετύχουν έναν συμβιβασμό

Μέσα σε αυτό το κλίμα αδιεξόδου, ήρθε νέα παρέμβαση από τον Λευκό Οίκο, που με κάθε ευκαιρία τελευταία δείχνει πόσο ανησυχεί για τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Έρικ Σουλτς, σε δήλωσή του το βράδυ της Παρασκευής τόνισε ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς εταίροι της πρέπει να επιτύχουν επειγόντως έναν συμβιβασμό προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η χώρα να μη μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της.

«Οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν με ταχείς ρυθμούς με στόχο την οριστικοποίηση ενός προγράμματος αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων το οποίο θα μπορέσει να θέσει τα θεμέλια για μία σταθερή ανάπτυξη στην ευρωζώνη» υπογράμμισε.

Διαρκείς επαφές και δηλώσεις

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικοινώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mαρκ Ρούτε ενώ αναμένεται εντός του Σαββατοκύριακου να έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πάντα στο πλαίσιο της διερεύνησης των προθέσεων των δύο πλευρών και προετοιμασίας της Συνόδου.

Οι δε Μέρκελ και Ολάντ είχαν και απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν πως θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη μιας συμφωνίας, παρά το γεγονός βέβαια πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζει να δηλώνει απαισιόδοξος και να εκτιμά πως είναι δύσκολο να υπάρξει λύση και συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα.

Βέβαια, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το όλο θέμα να παραπεμφθεί στην προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Ιουνίου.

Δημοφιλή