Επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους ανακοίνωσε η Κωνσταντοπούλου

Επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους ανακοίνωσε η Κωνσταντοπούλου
Nick Paleologos / SOOC

Τη συγκρότηση επιτροπής του ελληνικού Κοινοβουλίου για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους ανακοίνωσε και επισήμως η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα και ο βέλγος, ειδικός επιστήμων για θέματα παράνομου και επονείδιστου χρέους, Ερίκ Τουσέν, επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου της Επιτροπής.

Η Πρόεδρος της Βουλής στην εισαγωγική ομιλία της υπογράμμισε ότι η συγκρότηση αυτής αποτελεί ελάχιστο χρέος προς την ελληνική κοινωνία και προς την ευρωπαϊκή κοινότητα για Δικαιοσύνη και Αλήθεια.

Η αποστολή της, όπως είπε, είναι:

- Να ελεγχθεί, να αποκωδικοποιηθεί και να αναλυθεί το δημόσιο χρέος που εδώ και πέντε χρόνια χρησιμοποιείται ως άλλοθι υπαναχώρησης από θεμελιώδεις αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου και από αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα και ελευθερίες αλλά και ως εργαλείο καταδυνάστευσης και εξανδραποδισμού του λαού.

-Να αναζητηθούν όλες οι παράμετροι και οι συμβάσεις που στοιχειοθετούν και συγκροτούν το χρέος. Να αντιστοιχηθούν τα δάνεια στους πραγματικούς σκοπούς για τους οποίους δαπανήθηκαν τα αντίστοιχα ποσά.

- Να διερευνηθεί ποιο μέρος των δανείων διασπαθίσθηκε σε συμβάσεις διαφθοράς, μίζας, διαπλοκής, ποιο μέρος καταβλήθηκε απευθείας στους δανειστές, ποιοι τόκοι έχουν πληρωθεί και πώς συμφωνήθηκαν.

«Η απλουστευτική αφήγηση “Η Ελλάδα χρωστάει” ή “Οι Έλληνες χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν”, τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, που μεταφράζεται σε καταναγκαστικές θυσίες χάριν της αποπληρωμής, παραγνωρίζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Ανθρωπιστικού Δικαίου», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο Ερίκ Τουσέν στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε:

«Αθέμιτο δημόσιο χρέος, είναι ένα χρέος το οποίο έχει αναληφθεί χωρίς το σεβασμό στο γενικό συμφέρον. Είναι ένα χρέος το οποίο έχει αναληφθεί για να ενθαρρύνει συγκεκριμένα συμφέροντα μίας προνομιούχου μειοψηφίας.

Ένα παράνομο χρέος, είναι ένα χρέος που έχει αναληφθεί χωρίς σεβασμό στο Συνταγματικό Δίκαιο ή στην ισχύουσα έννομη τάξη στη χώρα η οποία ανέλαβε αυτό το χρέος και στη ζώνη στην οποία δημιουργήθηκε αυτό το χρέος.

Ένα επονείδιστο χρέος, είναι είτε ένα χρέος το οποίο έχει αναληφθεί από ένα δεσποτικό, αυταρχικό καθεστώς, είτε ένα χρέος το οποίο έχει αναληφθεί με παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένα μη βιώσιμο χρέος, επαχθές, είναι ένα χρέος του οποίου η εξόφληση εμποδίζει τους πολίτες μίας χώρας να απολαύσουν και να απολαμβάνουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Ένα χρέος θεωρείται αθέμιτο, όταν αναλαμβάνεται προς όφελος του συμφέροντος μίας συγκεκριμένης μειοψηφίας και εις βάρος του γενικού συμφέροντος».

Αναφερόμενος στους στόχους της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους τόνισε: «Θα εξετάσουμε ποιους στόχους επιδίωκαν, όταν αναλήφθηκαν αυτά τα χρέη από την Ελλάδα, για να εξυπηρετήσουν το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού, αλλά και των λαών της Ευρωζώνης ή για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα και αν ναι, ποια; Για παράδειγμα, αυτά ορισμένων ιδιωτικών μεγάλων τραπεζών. Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε με αυστηρά επιστημονικό τρόπο και σε βάθος».

Δημοφιλή