Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης μετά τις 20 Αυγούστου. Ψήφος εμπιστοσύνης και τάχιστα σε πρόωρη κάλπη

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης μετά τις 20 Αυγούστου. Ψήφος εμπιστοσύνης και τάχιστα σε πρόωρη κάλπη

" data-caption="

" data-credit="SOOC">

Κάτι παρά πάνω από προχωρημένες είναι όπως φαίνεται στο Μαξίμου η σκέψη πως η κυβέρνηση θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές αφού πλέον ήδη συζητούνται, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι δύο προσφορότερες ημερομηνίες με τις Κυριακές της 20ης ή της 27ης Σεπτεμβρίου να έχουν το πρόκριμα.

Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση φαίνεται, να επιθυμεί όχι απλά να πάει σε εκλογές, αφού θα έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της Βουλής όπως αναμένει να συμβεί κατά την ψηφοφορία που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, αλλά φαίνεται να επιθυμεί σε αυτή την περίπτση οι κάλπες να στηθούν το συντομότερο δυνατό.

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τα δεδομένα που υπάρχουν την παρούσα στιγμή και τις διαρροές από κυβερνητικά στελέχη καθώς την Κυριακή τόνιζαν πως μέχρι και την Πέμπτη οπότε αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των 26δισ ευρώ ο πρωθυπουργός δε θα προχωρήσει σε καμία κίνηση που να αφορά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο «Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο και από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις».

Ουσιαστικά ακόμη και μέσα σε 25 με 30 ημέρες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να «πάει» σε ψήφο εμπιστοσύνης, να προκηρύξει εκλογές και να στήσει τις κάλπες για τη διεξαγωγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης μέσα σε οκτώ μήνες.

Εφόσον τελικά η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές αυτές θα διεξαχθούν υπό την ευθύνη υπηρεσιακής κυβέρνησης και πληροφορίες αναφέρουν πως τα καθήκοντα πρωθυπουργού σε θα αναλάβει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα δοθούν διερευνητικές εντολές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την απώλεια εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησης αλλά θα τηρηθεί η τελευταία φάση της όλης διαδικασίας που προβλέπει το Σύνταγμα, με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου από αυτή να προκύψει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Οπωσδήποτε εκλογές...

Στο μεταξύ με δηλώσεις τους στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε πως πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν εκλογές καθώς όπως είπε η σημερινή πραγματικότητα έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο διάστημα και δεν πρέπει να παίζουμε με τη Δημοκρατία. «Πρέπει να καταστρώσουμε σχέδιο ανασυγκρότησης πέρα από το μνημόνιο». Ειδικότερα για το θέμα των εκλογών υποστήριξε ότι χρειάζεται δημοκρατική νομιμοποίηση από την κοινωνία καθώς οι κινήσεις της κυβέρνησης πρέπει να εγκριθούν από τον λαό. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η αυτοδυναμία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Περάσαμε τρεις εβδομάδες με απανωτά χτυπήματα στην λειτουργία της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι το σοκ που έχουν υποστεί ψηφοφόροι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζω το δικαίωμα στους διαφωνούντες να εκφραστούν με μια ψήφο», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε αναφορικά με τις διαφωνίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ενοποίησής του και ότι αν πάμε σε εκλογές θα δούμε πως θα διαμορφωθούν και οι λίστες.

«Αν πάμε σε εκλογές σύντομα, σε 3 ή 4 εβδομάδες δηλαδή, ένα συνέδριο του κόμματος προφανώς δεν θα καρποφορήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης δήλωσε: «Θεωρώ ότι μια τέτοια κίνηση είναι αυτονόητη, μετά το χάσμα που προκλήθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ»

Παπημούλης: Πιθανόν εκλογές τις προσεχείς μήνες

«Προέχει να "κλειδώσει" η συμφωνία, να υπογραφεί η σύμβαση με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, να δοθεί η πρώτη δόση του δανείου και να αρχίσει η εφαρμογή αυτού του προγράμματος» δήλωσε επίσης στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι πρέπει «την ίδια ώρα η κυβέρνηση να αρχίσει να επιτυγχάνει αποτελέσματα στους τομείς προτεραιότητας που είχε θέσει πέρα απ' το μνημόνιο που είναι: διαφθορά, φοροδιαφυγή, γραφειοκρατία, επενδύσεις, στήριξη στο μέτρο του εφικτού των ασθενέστερων, προκειμένου αυτή η αναγκαστική επιλογή να συμπληρωθεί με επιλογές που μπορούν να ανακουφίσουν».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι για να επιτευχθούν αυτά «χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα και αυτή έχει κλονιστεί» και τόνισε: «Θεωρώ πιθανό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση -και το θεωρώ και λογικό- να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης -κάτι που θα υποχρεώσει τους πάντες να τοποθετηθούν με σαφήνεια, ευκρίνεια, αξιοπιστία και νομίζω ότι το σενάριο των εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες είναι εξαιρετικά πιθανό».

Εξάλλου, ο κ. Παπαδημούλης σε ερώτηση αν θεωρεί πιθανό να υπάρξει συμβιβασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να μην γίνουν αποχωρήσεις, απάντησε αρνητικά.

Επίσης, σημείωσε ότι «στην κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, αποτελούν τον μοναδικό πόλο πολιτικής σταθερότητας και η στήριξη που έχει στην κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και ακόμη περισσότερο ο Τσίπρας, είναι πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που υπάρχει στη Βουλή. Και αυτό εκτιμώ ότι σύντομα, μέσα στους επόμενους μήνες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα φανεί» είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Δημοφιλή