Ποιοι θα συνοδεύσουν τον Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο. Οι στόχοι και οι προσδοκίες για συνεργασία με την Κίνα

Ποιοι θα συνοδεύσουν τον Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο. Οι στόχοι και οι προσδοκίες για συνεργασία με την Κίνα
eurokinissi

Με μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, αλλά και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα αναχωρήσει για το Πεκίνο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το απόγευμα της Παρασκευής (1/7) .

Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από την ελληνική πλευρά για το δεδομένο ενδιαφέρον των Κινέζων για τα λιμάνια (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη) αλλά και σιδηροδρομικές μεταφορές.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο , το ενδιαφέρον θα είναι σε τομείς όπως: Ο τουρισμος, το real estate , τεχνολογίες, αγροτοδιατροφής (εταιρίες που εξειδικεύονται στο κρασί και τα φρούτα), ναυτιλιακά και υγεία.

Στην πρωθυπουργική αποστολή θα συμμετέχουν 40 εταιρίες και θεσμικοί φορείς (επιμελητήρια, σύλλογος βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας κ.α). Μάλιστα έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν οικονομικά φόρουμ και επιχειρηματικές συναντήσεις , όπου θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες επιχειρηματικότητας.

Το πρωθυπουργό θα συνοδεύουν επίσης οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υφυπουργός Δημήτρης Μάρδας, ο υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η αναπληρώτρια υπουργός παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Στην αποστολή θα συμμετάσχει ακόμη, η περιφερειάρχης Αττικής ΡέναΔούρου, γενικοί γραμματείς υπουργείων, πρόεδρος του Ελληνικού ανοιχτού πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

«Η Ελλάδα ακολουθεί μία πολύπλευρη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ένα από τα βασικά συστατικά αυτής της πολιτικής είναι οι σχέσεις Ελλάδος-Κίνας. Από την αρχή που γίναμε κυβέρνηση επιδιώκουμε και υλοποιούμε πολιτικές συνεργασίας στον πολιτισμό, στην οικονομία, όσον αφορά στα μορφωτικά και την ιστορική εμπειρία με έναν μεγάλο πολιτισμό της Κίνας» δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Να καταστεί η Αττική πολυσήμαντος κόμβος μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο στόχος της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου διότι, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ, με αφορμή την επίσκεψης στην Ασιατική υπερδύναμη, «η Αττική διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εταίρο, σε όλα τα επίπεδα».

Η κυρία Δούρου επισημαίνει ότι με την επίσκεψή της θα διευρυνθεί αλλά και θα επικυρωθεί η συνεργασία που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι η Περιφέρεια Αττικής με κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς αξιωματούχους, αλλά και μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικά για την τουριστική προβολή της. Σημειώνει ότι το άνοιγμα του Πεκίνου σε νέες αγορές, ευνοεί τη συνεργασία με την χώρα, μια συνεργασία η οποία «θρέφεται από το κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο» και προάγει τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης.

Στο ελληνικό ενδιαφέρον για την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων, στα μεθοδικά βήματα που πρέπει να γίνουν για να ανοίξει η κινεζική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα και στη δυναμική των διμερών σχέσεων, αναφέρεται σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Τσίπρας, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Γ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «η οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως μετατοπίζεται προς την ανατολή και την περιφέρεια και τα βήματα τα οποία γίνονται είναι εξαιρετικά σημαντικά» και προσθέτει ότι η επένδυση της COSCO ανοίγει τον δρόμο για την διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Τις πρώτες δυο μέρες το πρόγραμμα είναι πιο ανεπίσημο και περιλαμβάνει την Κυριακή (3/7) επίσκεψη σε τεχνολογικό πάρκο και στο Σινικό τείχος

Τη Δευτέρα (4/7) θα έχουμε συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ και τον τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ζάνγκ Ντετζιάνγκ.

Την Τρίτη (5/7) ο πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στην απαγορευμένη πόλη, ενώ το απόγευμα της θα καταθέσει στεφάνι στην πλατεία Τιεν Αν Μεν και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση μμε τον Πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ξι Γινπίνγκ. Στις επίσημες συναντήσεις του πρωθυπουργού θα υπογραφεί κοινή δήλωση για τη συνολική στρατηγική σχέση των δυο χωρών.

Επίσης θα υπογραφούν πολλές διμερείς συμφωνίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις εξ αυτών θα αφορούν τον πολιτισμό, την παιδεία και τις εισαγωγές - επενδύσεις

Την Τετάρτη (6/7), ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με στελέχη και επιχειρηματίες από εταιρίες τεχνολογιών και χάι τεκ αλλά και Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη Σαγκάη, καθώς και τον πρόεδρο της Cosco, ενώ το βράδυ θα αναχωρήσει για Αθήνα.

«Αξιόπιστος εταίρος της Κίνας η Ελλάδα»

Η συμφωνία της COSCO με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς είναι πολύ επωφελής για το ελληνικό λιμάνι, είπε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Ζοού Ξιαόλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Το έργο είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ελληνο-κινεζικής συνεργασίας, η σημασία της οποίας έχει ξεπεράσει την οικονομική συνεργασία και το διμερές πεδίο και έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και ανάπτυξης», είπε ο πρέσβης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε την έκπληξή του για τους τελευταίους χειρισμούς της υπόθεσης του λιμανιού από την COSCO.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Ζοού Ξιαόλι είπε «ότι είναι γεμάτος προσδοκίες, αυτοπεποίθηση και πάθος» για την επικείμενη άφιξη του πρωθυπουργού Τσίπρα στην Κίνα.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο πάνω στην ζώνη "Belt and Road" και το έργο COSCO στον Πειραιά έχει καταστήσει την Ελλάδα ένα βασικό συνδετικό κρίκο μεταξύ του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού και του Δρόμου του Μεταξιού στην Ξηρά,» είπε ο πρέσβης αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική της Κίνας.

Ο Ζοού Ξιαόλι ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και πως οι γειτονικές περιοχές έχουν πληγεί από παράγοντες που προκαλούν αστάθεια, όπως ο πόλεμος, οι πρόσφυγες, και η τρομοκρατία.

«Αυτό έχει ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδα ως άγκυρα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο,» είπε, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής επιθυμούν να συνεχίσει η Ελλάδα να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ αυτών και της ΕΕ.

«Η ίδια η Ελλάδα υπήρξε πολύ δραστήρια στη διπλωματία και η κρίση χρέους δεν έχει υπονομεύσει το σημαντικό της ρόλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε.

Ο πρέσβης παράλληλα εξήρε την ικανότητα της Ελλάδας να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. «Μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα, θα θέλανε να συνεχίσει η Ελλάδα να αποτελεί γέφυρα μεταξύ των Δυτικών και Ανατολικών πολιτισμών», τόνισε. «Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα έχει παγκόσμια σημασία και αξία».

Δημοφιλή