Πολιτισμός, Πληροφορία και διά βίου Μάθηση: Ο Πολιτισμικός πυλώνας

Για μια άλλη Ελλάδα
George Pachantouris via Getty Images

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες, στους οποίος πρέπει να στηρίζεται μία κρατική οντότητα, ώστε να επιβιώσει και να ευημερήσει, είναι η Άμυνα, η Πολιτική, η Οικονομία και τέλος ο Πολιτισμικός πυλώνας. Επιπρόσθετα αυτοί οι πυλώνες πρέπει να αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους, ώστε να παραχθεί πλούτος και να υπάρχει ασφάλεια σε ένα κράτος, όπως η Ελλάδα. Πώς μπορεί όμως να ευημερήσει, και να έρθει σε πλήρη αρμονία, με τους άλλους πυλώνες ο Πολιτισμικός πυλώνας;

Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η αποσύνδεση του υπουργείου Πολιτισμού από το υφυπουργείο Αθλητισμού. Ακόμη τα πολιτιστικά προϊόντα από τις εφημερίδες, μέχρι τα βιβλία, τα περιοδικά, τους πίνακες ζωγραφικής, τις αφίσες, τα CD, τα DVD και όλα τα άλλα υλικά είδη, που αποτελούν προϊόντα πολιτισμού, πρέπει να φτάσουν ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας, και να κινηθούν με όρους βιομηχανίας.

Το πλεονέκτημα αυτών των προϊόντων, είναι ότι αναβαθμίζουν τους Έλληνες και τους κάνουν περισσότερο συνειδητοποιημένους. Αν αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό, ως ένα σύνολο προϊόντων, το οποίο ανήκει μόνο στις ελίτ, και όχι στον απλό λαό, ως ένα μέσο που τον διαπαιδαγωγεί, τότε δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ποτέ προσιτό τον πολιτισμό στις μάζες, όπως ήταν κάποτε το ρεμπέτικο και σήμερα δυστυχώς το έχουν ως μέσο ψυχαγωγίας, κυρίως οι μορφωμένοι Έλληνες και οι ξένοι, που αγαπούν ιδιαίτερα την μουσική παιδεία. Το μεγαλύτερο ίσως επίτευγμα του Μίκη Θεοδωράκη, είναι πως έβαλε με τα τραγούδια του, την σπουδαία ποίηση στο σπίτι του κάθε Έλληνα. Θα ήταν μεγάλη χαρά το παράδειγμα του να το ακολουθήσουν οι εν ζωή καλλιτέχνες.

Επίσης το κράτος θα έπρεπε να ενθαρρύνει την δημιουργία και την ανάπτυξη περιφερειακών ΜΜΕ, τα οποία με την ηλεκτρονική τους έκδοση θα φτάσουν σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός του ότι αναβαθμίζεται πολιτισμικά η επαρχία, παράλληλα διεθνοποιείται, και δίνεται η δυνατότατα προβολής τοπικών, πολιτισμικών φεστιβάλ, που τις περισσότερες φορές είναι και καλλιτεχνικά άρτια, τα οποία και θα έπρεπε να γίνονται σε συνεργασία με τα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Τέλος όσον αφορά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, περιφερειακά και εθνικής εμβέλειας είναι αναγκαίο να υπάρχει πλουραλισμός, σε πληροφορίες, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται σφαιρικά και να ψυχαγωγούνται. Επίσης θα ήταν αναγκαίο να υπάρχει σε κάθε σπίτι δορυφορική τηλεόραση και ηλεκτρονικός υπολογιστής –για αυτόν τον λόγο πρέπει να γίνουν σεμινάρια πληροφορικής σε όσους δεν την κατέχουν– ώστε οι πολίτες να έχουν ένα παράθυρο στον κόσμο, μέσα από την τηλεόραση τους και το διαδίκτυο. Το 5G είναι ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ένα ακόμη μέρος το οποίο θα μπορούσε να παρεισφρήσει η παιδεία, είναι η Άμυνα. Το μοντέλο το δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι στρατιώτες της καταρτίζονται στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ώστε να μην φύγουν αυτά τα χρόνια χωρίς εκπαιδευτική κατάρτιση. Επίσης η διά βίου μάθηση, μέσα από τα προγράμματα e-learning, τα ιδιωτικά κολέγια, τις σχολές Ι.Ε.Κ., καθώς και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αποτελούν μία ακόμη κατάκτηση της Ελληνικής παιδείας, που δεν πρέπει να παραγκωνιστεί.

Ένα άλλο μέτρο που θα έπρεπε να υπάρχει, θα ήταν η δυνατότητα εκμάθησης ξένων γλωσσών, από κρατικά φροντιστήρια, με χαμηλά δίδακτρα και εξ αποστάσεως μαθήματα, ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα εκμάθησης ξένων γλωσσών. Σε σχέση με το θέμα των ημερών, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν αποκλειστικά χώρος εκπαίδευσης και έρευνας.

Επίσης τα Ελληνικά Πανεπιστήμια πρέπει να δεχτούν, όπως το διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, φοιτητές από τα Βαλκάνια, την Αφρική και τις Ινδίες. Αυτές οι περιοχές ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την σχέση της Ελλάδας με τον πλανήτη, όπως και ο αραβικός κόσμος, που επίσης θα έπρεπε να τον προσεγγίσουμε στον τομέα της παιδείας.

Ήδη ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ορθώς για το μέλλον της Ελλάδας, κάνει πολιτικό άνοιγμα στην υποσαχάρια Αφρική, στα αραβικά κράτη και στην Ινδία, που λειτουργεί ως αντίβαρο στο δίπολο Τουρκίας – Πακιστάν. Αν κάποτε καταφέρουμε οι μελλοντικοί ελληνόφωνοι φοιτητές να στελεχώσουν τα προαναφερθέν κράτη, μέσα από τον πολιτισμό μας θα ασκούμε μεγάλη πολιτική επιρροή σε αυτές τις χώρες.

Δημοφιλή