Υπέρ εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης ο Σταύρος Θεωδωράκης

Υπέρ εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης ο Σταύρος Θεωδωράκης
eurokinissi

Το Ποτάμι ως υπερασπιστή της σύνεσης και της λογικής, που θα εγγυηθεί προοδευτικές λύσεις, ανάμεσα στο λάθος της Δεξιάς και της Αριστεράς, παρουσίασε σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης στη πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του Ποταμιού.

Με βασικές προτεραιότητες τη Δικαιοσύνη, την Εργασία και την Παιδεία και κοινό παρονομαστή την ισονομία, το Ποτάμι είναι εδώ για να συμβάλει στη διάσωση της χώρας συγκρουόμενο με τον λαϊκισμό, τα άνομα συμφέροντα, τις συντεχνίες και τους κομματικούς στρατούς, είπε ο επικεφαλής του, ασκώντας σκληρή κριτική τόσο στα δύο κυβερνητικά κόμματα όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενόψει του Φεβρουαρίου και των επιταγών που επιφέρει, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε την ανάγκη ύπαρξης «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με ανθρώπους που ξέρουν τα θέματα, λογικούς που θα ξέρουν να χτίζουν συμμαχίες, χωρίς μανιχαϊσμούς». Συμμαχίες, όπως αυτή με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, «τον μόνο ίσως σύμμαχό μας αυτήν τη στιγμή στο μέτωπο κόντρα στις πολιτικές του Βερολίνου», και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Σημείωσε ότι «το πακέτο Γιούνκερ είναι η νέα πηγή χρηματοδότησης και ίσως μια ένδειξη πως η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα (και όχι μόνο η Ελλάδα) χρειάζεται μεγάλες κινήσεις επεκτατικής οικονομικής πολιτικής» και πως από το νέο ΕΣΠΑ η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει μέχρι το 2020 σε ποσά της τάξης των 20 δισ.

Είπε πως πρέπει να υπάρξει ενεργότερη ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η διευθέτηση του χρέους με μεγάλη χρονική παράταση των λήξεων, μείωση των επιτοκίων, διευθέτηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ, στη βάση μιας ικανής περιόδου απαλλαγής από την εξυπηρέτησή του, θα δώσουν στην οικονομία και την κοινωνία τη δυνατότητα και τους πόρους να ανασυνταχθούν, μέσα σε ένα πλαίσιο γενναίων αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσαφηνίσει τη στάση που θα κρατήσει στη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, τόνισε ότι το Ποτάμι δεν θα διευκολύνει πολιτικές σύγκρουσης με την Ευρώπη και ότι το ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτο.

Τονίζοντας την ανάγκη ήθους της πολιτικής στο εσωτερικό, ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε ως πρώτη προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης με άμεση βελτίωση της ποιότητας νόμων και κανόνων, κυβερνητικό σχεδιασμό και συντονισμό, και σωστή χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Ανακοινώνοντας δε ότι τις επόμενες μέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα οι συνδυασμοί του κόμματος σε όλη την Ελλάδα, είπε πως αυτοί θα περιλαμβάνουν νέα πρόσωπα, τα οποία έχουν πετύχει στη ζωή τους και μπορούν να σταθούν οδηγοί σε μια καινούργια πορεία της χώρας, αλλά και τους συμμάχους του Ποταμιού που έχουν εμπειρία της πολιτικής.

Σε επίπεδο αλλαγών τάχθηκε υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας, υπέρ της απλούστευσης των νόμων και της μηχανογράφησης παντού, υπέρ της δραστικής μείωσης του κυβερνητικού μηχανισμού, της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία με 180 ψήφους.

Σχετικά με την οικονομία, είπε ότι το ελάχιστο μηνιάτικο των 480 ευρώ είναι προκλητικά χαμηλό και ότι οι μισθοί στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψουν στα προ κρίσεως επίπεδα με αυξήσεις 5% τον χρόνο, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Απέκλεισε κάθε συζήτηση για κούρεμα καταθέσεων και πρόσθετους φόρους, ενώ για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι κανείς δεν χάνει το σπίτι που μένει και έκανε λόγο για άμεση επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ώστε να καλύψει όλες τις οικογένειες που πραγματικά ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. «Τα πλεονάσματα αρχίζουν να μετράνε αφού πρώτα όλοι έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε, επίσης, ότι για το κόμμα του προτεραιότητα έχει η νέα γενιά και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν αλλαγές σε όλα: από το εκπαιδευτικό σύστημα, ως την ενίσχυση νέων μικρών επενδύσεων από νέους, στην πληροφορική, στις σύγχρονες δυναμικές καλλιέργειες, με προοπτική πρωτίστως των εξαγωγών, αλλά και των επενδύσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η βιομηχανία που πρέπει να ενισχυθούν.

Τέλος ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το Ποτάμι τρίτη δύναμη, τόνισε ότι «η ευθύνη είναι μεγάλη της τρίτης διερευνητικής εντολής» και πως το κόμμα του μπορεί να ανταπεξέλθει, βάζοντας σε θέσεις ευθύνης τούς ικανούς και λογικούς χωρίς προστάτες.

Δημοφιλή