ΔΙΕΘΝΕΣ
22/07/2019 13:06 EEST

Πολωνία: 25 συλλήψεις για τις ομοφοβικές επιθέσεις στην πρώτη διαδήλωση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Οι επιθέσεις γίνονται με τις «ευλογίες» του κυβερνώντος κόμματος.

ASSOCIATED PRESS

Οι πολωνικές αρχές συνέλαβαν 25 άτομα στην πόλη Μπιάλιστοκ της ανατολικής Πολωνίας μετά από τις ομοφοβικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη χώρα το απόγευμα του Σαββάτου.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψε δεκάδες άνδρες να επιτίθενται σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και μια γυναίκα.

 Με αφορμή τις επιθέσεις, η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ελτσμπιέτα Βίτεκ σχολίασε στο Twitter: «Διασφαλίζουμε την ασφάλεια των πολιτών ανεξαιρέτως ιδεών, αξιών και πεποιθήσεων. Κάθε άνθρωπος που παραβιάζει τους νόμους, είναι υπεύθυνος των πράξεών του». 

Η επίθεση έρχεται μετά τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για περισσότερα δικαιώματα στη χώρα, λίγους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Το κόμμα που βρίσκεται στην Εξουσία, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), χαρακτήρισε τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ως απειλή για τις παραδοσιακές πολωνικές αξίες. Σε προεκλογική του ομιλία, ο επικεφαλής του Κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, προέτρεψε τους πολίτες να ψηφίσουν το μόνο κόμμα «που διασφαλίζει ότι οι πολωνικές αξίες θα προστατευθούν απόλυτα», χαρακτηρίζοντας τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων «ξένες αξίες που αποτελούν απειλή για την ταυτότητα και το έθνος μας».

JERZY BALISKI via Getty Images

Το εν λόγω κόμμα, το οποίο έχει σταθερά καθολική βάση, προσπάθησε επίσης να παραβιάσει και τα δικαιώματα των γυναικών. Το 2016, εισήχθη νόμος που θα απαγόρευε τις αμβλώσεις ακόμη και μετά από περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή όταν η ζωή της μητέρας βρισκόταν σε κίνδυνο. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε μετά από διαμαρτυρίες.

JERZY BALISKI via Getty Images

Το PiS ανέλαβε την εξουσία το 2015 και παραμένει δημοφιλές χάρη στις γενναιόδωρες πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας, τη χαμηλή ανεργία και την εθνικιστική ρητορική.

Πηγή: Euronews