Πολωνία: Η επέτειος της απελευθέρωσης του Άουσβιτς τιμήθηκε χωρίς τη Ρωσία

Η Μόσχα κατηγορεί τη Βαρσοβία για «ιστορικό αναθεωρητισμό» καθότι δεν κλήθηκε για πρώτη φορά παρόλο που ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Αουσβιτς.
Agencja Wyborcza.pl via Reuters

Για πρώτη φορά ρωσική αντιπροσωπεία δεν προσκλήθηκε σε τελετή μνήμης για την απελευθέρωση του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου στη σημερινή Πολωνία.

Η Ρωσία εκπροσωπείται στην εκδήλωση, καθώς το στρατόπεδο στην κατεχόμενη Πολωνία απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό.

Όμως φέτος, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, το μουσείο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου αρνήθηκε να προσκαλέσει Ρώσους αξιωματούχους και ο διευθυντής του παρομοίασε τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Σε απάντηση, η Ρωσία κατηγόρησε το μουσείο ότι προσπαθεί να «ξαναγράψει την ιστορία».

Στην εκδήλωση την Παρασκευή, ο διευθυντής του μουσείου Πιοτρ Σιβίνσκι είπε ότι το Άουσβιτς δημιουργήθηκε από τη ναζιστική «μεγαλομανία» και μια «παρόμοια άρρωστη μεγαλομανία» και ένας «παρόμοιος πόθος για εξουσία» έφεραν την καταστροφή της Μαριούπολης και του Ντόνετσκ από τη Ρωσία.

Ο Πιοτρ Σιβίνσκι, διευθυντής του Μουσείου Άουσβιτς-Μπίρκεναου, μιλά κατά την 78η Επέτειο της Τελετής Απελευθέρωσης του Άουσβιτς - Μπιρκενάου και την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Ο Πιοτρ Σιβίνσκι, διευθυντής του Μουσείου Άουσβιτς-Μπίρκεναου, μιλά κατά την 78η Επέτειο της Τελετής Απελευθέρωσης του Άουσβιτς - Μπιρκενάου και την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
NurPhoto via Getty Images

Μιλώντας σε ένα ακροατήριο στο οποίο συμμετείχαν επιζώντες του στρατοπέδου συγκέντρωσης, προειδοποίησε ότι «για άλλη μια φορά, αθώοι άνθρωποι σκοτώνονται μαζικά στην Ευρώπη».

″Η Ρωσία, ανίκανη να κατακτήσει την Ουκρανία, αποφάσισε να την καταστρέψει. Το βλέπουμε καθημερινά, ακόμα και όπως στεκόμαστε εδώ. Και έτσι μας είναι δύσκολο να σταθούμε εδώ σήμερα”.

Αντιδρώντας στην απόφαση, η Ρωσία είπε ότι οι Σοβιετικοί στρατιώτες που απελευθέρωσαν το Άουσβιτς δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

«Ανεξάρτητα από το πώς προσπαθούν οι Ευρωπαίοι ”μη εταίροι” μας στις προσπάθειές τους να ξαναγράψουν την ιστορία με έναν νέο διαφορετικό τρόπο, η μνήμη των σοβιετικών ηρώων-απελευθερωτών και της φρίκης του ναζισμού δεν μπορεί να διαγραφεί», ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εκδήλωση της Παρασκευής σηματοδοτεί την 78η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης στην κατεχόμενη από τους ναζί Πολωνία, από τον σοβιετικό στρατό. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι δολοφονήθηκαν εκεί από τους Ναζί στο Ολοκαύτωμα.

Πηγή: BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα