ΔΙΕΘΝΕΣ
05/11/2019 07:25 EET | Updated 05/11/2019 07:32 EET

Πολωνία: Μυρμήγκια επέζησαν σε πυρηνικό καταφύγιο επειδή έτρωγαν τα πτώματα των «συντρόφων» τους

Οι επιστήμονες μιλούν για ένα σύνηθες φαινόμενο.

AlexVey via Getty Images

Μια αποικία μυρμηγκιών φαίνεται πως επιβίωσε για χρόνια μετά την παραμονή της σε ένα πυρηνικό καταφύγιο στην Πολωνία, ενώ όπως όλα δείχνουν έμεινε ζωντανή επειδή έφαγε όσα μυρμήγκια είχαν πεθάνει με το πέρασμα των χρόνων.

Οι ερευνητές έφτασαν στα χνάρια των μυρμηγκιών το 2013 χάρη σε μια αποστολή που πραγματοποιούσαν. Το 2016 η επιστημονική ομάδα επέστρεψε στο σημείο και διαπίστωσε έκπληκτη ότι η αποικία ήταν ακόμα εκεί και μάλιστα είχε αυξηθεί.

Οι μελετητές αντίκρισαν εκατομμύρια έντομα, από τα οποία όμως απουσίαζε η βασίλισσα, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η αναπαραγωγή.

Στη συνέχεια κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για να καταφέρουν να επιβιώσουν έτρωγαν μόνο πτώματα άλλων νεκρών μυρμηγκιών.

Οι επικεφαλής του Μουσείου και Ινστιτούτου Ζωολογίας στην Πολωνική Ακαδημία Επιστημών στη Βαρσοβία τόνισαν επίσης πως τα έντομα ανήκαν σε μια μεγαλύτερη αποικία που ζούσε στο έδαφος κοντά σε μερικούς σωλήνες που οδηγούσαν σε μια υπόγεια δεξαμενή.

Οι πρώτες τους εκτιμήσεις ανέφεραν την ύπαρξη περίπου ενός εκατομμυρίου μυρμηγκιών.

Άλλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα έδειξαν επίσης πως ο κανιβαλισμός μεταξύ των εν λόγω εντόμων είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και ότι ακόμα και τα πτώματα των «συντρόφων» τους μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημαντική πηγή τροφής και όχι μόνο σε περιόδους που δεν έχουν τι να φάνε.

(Με πληροφορίες από Independent)