ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2019 18:01 EET

Πολωνία: Σεξουαλική κακοποίηση 382 ανηλίκων από κληρικούς την τελευταία 30ετια

198 από τα θύματα ήταν κάτω των 15 ετών.

Agencja Gazeta / Reuters

Τουλάχιστον 382 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στην Πολωνία από το 1990 έως το 2018, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που παρουσίασε την Πέμπτη η Πολωνική Καθολική Εκκλησία.

Η έκθεση αναφέρει ότι 198 από τα θύματα ήταν κάτω των 15 ετών. «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα οδυνηρό, τραγικό ζήτημα, καθώς συνδέεται με ανθρώπους της εκκλησίας, οι οποίοι είχαν κοινωνική εμπιστοσύνη και αυτή η κοινωνική εμπιστοσύνη παραβιάστηκε τόσο τραγικά», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Μάρεκ Γεντρασέφσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Οι Πολωνοί επίσκοποι πέρυσι ζήτησαν από τα θύματα κακοποίησης συγχώρεση και άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία για να «προσδιορίσουν τα αίτια αυτών των πράξεων».

Τον περασμένο μήνα, η πολωνική φιλανθρωπική οργάνωση «Μην φοβάσαι»  η οποία υποστηρίζει τα θύματα κακομεταχείρισης, παρέδωσε τη δική της έκθεση στον Πάπα Φραγκίσκο, στην οποία υπολόγισε ότι τουλάχιστον 384 ανήλικοι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από κληρικούς στην Πολωνία.

Οι ακτιβιστές λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος.

Στην Πολωνία, οι καθολικοί ιερείς έχουν μεγάλο κοινωνικό κύρος και συχνά οι πιστοί Πολωνοί υποπτεύονται τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης για στημένες κατηγορίες.

Η Πολωνία παραμένει μια από τις πιο «πιστές» χώρες της Ευρώπης. Σχεδόν το 85% του πληθυσμού της χώρας των 38 εκατομμυρίων κατοίκων προσδιορίζονται ως Ρωμαιοκαθολικοί και περίπου 12 εκατομμύρια πηγαίνουν στην εκκλησία κάθε Κυριακή.

Πηγή: Reuters