Πόλωση και «αντάρτικο» από τον πρόεδρο της πΓΔΜ για τις επίσημες γλώσσες της χώρας

Πόλωση και «αντάρτικο» από τον πρόεδρο της πΓΔΜ για τις επίσημες γλώσσες της χώρας
Ognen Teofilovski / Reuters

Πιέσεις σε όλα τα επίπεδα για κάθε θέμα εξωτερικής αλλά και εσωτερικής πολιτικής δέχεται ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ο οποίος κατηγορείται διαρκώς από την αντιπολίτευση και εμμέσως από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας για την υιοθέτηση πολιτικών που βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η κριτική αυτή μάλιστα έχει ενταθεί με αφορμή τις διπλωματικές ζυμώσεις για πιθανή εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της χώρας και των σφοδρών αντιδράσεων που υπάρχουν για οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα.

Στο εσωτερικό της χώρα όμως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει και ένα πρόσθετο ζήτημα που δεν είναι άλλο από ευαίσθητο θέμα της αλβανικής μειονότητας, που σήμερα εκτιμάται πως αποτελεί το 25% του πληθυσμού της χώρας. O δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης είναι αλβανικής καταγωγής και προέρχονται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι που στήριξε τον Ζάεφ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Ζάεφ και η κυβέρνηση του, είχε δεσμευθεί πως η αλβανική θα γίνει η δεύτερη επίσημα αναγνωρισμένη γλώσσα της χώρας μετά την Σλαβομακεδονική. Η σχετική νομοθετική πράξη μάλιστα πέρασε, αν και με ισχνή πλειοψηφία, από το κοινοβούλιο της χώρας αλλά δεν έχει γίνει ακόμη νόμος του κράτους καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Γ.Ιβόνοφ αρνείται να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Μια ακόμη συζήτηση επί του θέματος σε επίπεδο Βουλής, θα διεξαχθεί στις 29 Ιανουαρίου και εφόσον υπάρξει και πάλι θετική ανταπόκριση θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία ενώ ο πρόεδρος Ιβάνοφ μπορεί να αρνηθεί και μια δεύτερη φορά. Εάν όμως υπάρξει και τρίτη θετική ψήφος τότε είναι υποχρεωμένος να υπογράψει.

Ο ίδιος, απέστειλε στο σώμα της Εθνοσυνέλευσης μια επιστολή 14 σελίδων στην οποία φαίνεται πως επιχειρηματολογεί επί της απόφασής του να μην υπογράψει ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ενημερωτική ιστοσελίδα Telegraf, o Iβάνοφ υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο θέμα θα η απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί με ενισχυμένη και όχι απλή πλειοψηφία και επικρίνει την όλη διαδικασία θέτοντας και θέμα «κατάχρησης της ευρωπαϊκής σημαίας» αν και το σημείο αυτό δεν έχει διευκρινιστεί.

Το όλο θέμα φαίνεται να έχει επίσης διχάσει την κοινή γνώμη στη χώρα αλλά και τις σχέσεις της μειονότητας με την πλειοψηφία του πληθυσμού σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως τα πνεύματα είναι οξυμένα εξαιτίας των εθνικών θεμάτων που είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Το πιο ισχυρό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE είναι επίσης ενάντια στον νόμο και πιστεύει ότι ο ηγέτης του SDSM και Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ακολουθούν μια διαλυτική, για την χώρα πολιτική και σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της, όπως γράφει η ιστοσελίδα Zurnal.

«Με την επικύρωση της συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, ο Ζάεφ δεσμεύτηκε να διαγράψει και να αλλάξει την ιστορία της πΓΔΜ. Φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει και με τις διαπραγματεύσεις για το νέο όνομα της χώρας, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών δεν αντιδρά όταν “μακεδονική σημαία” τυλίγεται στις φλόγες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE απέχουν πάνω από ένα μήνα από τις εργασίες του κοινοβουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση βουλευτών και υποστηρικτών του κόμματος σχετικά με τα βίαια γεγονότα στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ στις 27 Απριλίου 2017. Ωστόσο, αποφάσισαν να σταματήσουν την αποχή και δηλώνουν πως «Με την παρουσία μας στη Βουλή θα επιχειρήσουμε για μια ακόμη φορά να πείσουμε τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τους κινδύνους και τις συνέπειες από την υιοθέτηση του νόμου, ο οποίος όχι μόνον αποκλίνει από το πλαίσιο του Συντάγματος και της Συμφωνίας της Οχρίδας, αλλά θέτει σε υποδεέστερη θέση τους Τούρκους, τους Ρομά, τους Σέρβους, τους Βόσνιους και τα μέλη όλων των λοιπών εθνοτικών κοινοτήτων στη χώρα».

Ο Ζάεφ αναδείχθηκε πρωθυπουργός τον περασμένο Μάιο με 62 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών και έτσι τελείωσε μια πολύμηνη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής του είναι η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ υποσχέθηκε οικονομική ανάπτυξη και τερματισμό της διαφθοράς μέσα από σειρά μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: Β92 και πρόσθετες πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή