Economist: Γιατί η πολωνική κυβέρνηση προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη

Economist: Γιατί η πολωνική κυβέρνηση προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη
MALBORK, POLAND - NOVEMBER 23: (SOUTH AFRICA AND POLAND OUT) Prime Minister Beata Szydlo addresses those brought in from the areas of Mariupol and Donbass in the Ukraine on November 23, 2015 at the 22nd Polish Air Force Base in Malbork, Poland. Ukrainian citizens with Polish origin arrived in Poland as a part of the program of resettlement for Poles from the war torn regions in the Ukraine (Photo by Michal Fludra/Getty Images Poland/Getty Images)
MALBORK, POLAND - NOVEMBER 23: (SOUTH AFRICA AND POLAND OUT) Prime Minister Beata Szydlo addresses those brought in from the areas of Mariupol and Donbass in the Ukraine on November 23, 2015 at the 22nd Polish Air Force Base in Malbork, Poland. Ukrainian citizens with Polish origin arrived in Poland as a part of the program of resettlement for Poles from the war torn regions in the Ukraine (Photo by Michal Fludra/Getty Images Poland/Getty Images)
Gallo Images via Getty Images

Στο επίκεντρο δημοσιεύματος του Economist βρίσκεται η Πολωνία, η οποία θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα «success stories» της Ευρώπης: Από την είσοδό της στην Ε.Ε. το 2004, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει διπλασιαστεί, οπότε και θα ήταν δόκιμο να θεωρεί κανείς ότι οι Πολωνοί θα έβλεπαν με συμπάθεια το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει ακριβώς, καθώς από τότε που ανέλαβε ηνία η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας, υπό το κόμμα του «Νόμου και της Δικαιοσύνης» (PiS), στις 16 Νοεμβρίου, η σχέση αυτή – όπως αναφέρει ο Economist- δείχνει να κινδυνεύει.

Η επιτυχία του PiS φαίνεται να εξηγείται από την έλλειψη δημοτικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης, της οποίας ηγήθηκε to ΡΟ. «Μετά από οκτώ χρόνια υπό το ΡΟ, πολλοί Πολωνοί είχαν κουραστεί, το κόμμα αντιμετωπιζόταν ως “καριερίστικο”, χωρίς στόχο και επαφή. Αλλά επίσης διεύρυνε τους ορίζοντές του, “τρέχοντας” μια καμπάνια που το έκανε να φαίνεται πολύ πιο μετριοπαθές. Γηραιότεροι, αγρότες ψηφοφόροι απαρτίζουν ακόμα τον πυρήνα της στήριξής του. Αλλά κατά τη διάρκεια των εκλογών ήρθε πρώτο μεταξύ του ηλικιακού γκρουπ των 18-29 ετών. Και από τότε που κέρδισε τις εκλογές τον Οκτώβριο με άνω του 37% των ψήφων, η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί. Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει τη στήριξή του 42%» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, ο Economist αναφέρει ότι ότι από τότε που ανέλαβε το PiS, έχουν εγκαταλειφθεί όλα τα προσχήματα περί μετριοπάθειας. Η πραγματική δύναμη δεν βρίσκεται στα χέρια της πρωθυπουργού, Μπεάτα Τσίντλο, αλλά σε αυτά του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι. Πριν τις εκλογές, η Τσίντλο δεσμεύτηκε ότι δεν θα δώσει το υπουργείο Άμυνας στον Αντόνι Μακίρεβιτς, έναν από τους πιο ακραίους συνωμοσιολόγους του κόμματος- ωστόσο ο Μακίρεβιτς (επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Κατσίνσκι) έγινε υπουργός Άμυνας.

Το PiS εδραιώνει τον έλεγχό του και σε άλλους τομείς, τονίζει ο Economist, απομακρύνοντας τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας και βάζοντας δικούς του, ματαιώνοντας τον διορισμό πέντε συνταγματικών δικαστών (ιδεολογικών αντιπάλων του), αψηφώντας προειδοποίηση δικαστηρίου ότι η εν λόγω ενέργεια μπορεί να είναι αντισυνταγματική. Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έδωσε χάρη στον Μάριους Καμίνσκι, φίλο του Κατσίνσκι, που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας, όταν ήταν επικεφαλής υπηρεσίας κατά της διαφθοράς. Πλέον, έχει αναλάβει ακόμα ισχυρότερη θέση, αυτή του συντονιστή υπηρεσιών ασφαλείας. Το υπουργείο Πολιτισμού προσπάθησε να μπλοκάρει θεατρική παραγωγή με γυμνό, ενώ κυρώσεις επιβλήθηκαν σε δημοσιογράφο που πίεσε τον υπουργό για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Τέτοιες εξελίξεις στο εσωτερικό δημιουργούν προβληματισμούς, αλλά η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Ευρώπη και την εξωτερική πολιτική- αναφέρει ο Economist- φαίνονται ακόμα πιο ανησυχητικές, καθώς το πρωί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων σε άρθρο του άσκησε έντονη κριτική στη συμφωνία στην Ε.Ε. περί ανακατανομής προσφύγων, χαρακτηρίζοντάς την «νεκρή». Η Τσίντλο δεν φαίνεται ιδιαίτερα σύμφωνη με αυτούς τους σχεδιασμούς, λέγοντας ότι ελπίζει πως η Ευρώπη θα υιοθετήσει μια πιο «λογική» προσέγγιση απέναντι στη μεταναστευτική κρίση. Επίσης, το PiS τάσσεται κατά των πολιτικών της Ε.Ε. σχετικά με το κλίμα, με το 85% του πολωνικού ηλεκτρισμού να προέρχεται από εργοστάσια άνθρακα, με την ανέγερση περισσότερων να βρίσκεται στα σχέδια.

Η νέα κυβέρνηση φαίνεται να ασχολείται περισσότερο με εσωτερικά ζητήματα, καθώς είναι οι οικονομικές πολιτικές που «καίνε» περισσότερο τους ψηφοφόρους του. Το πώς οι κοινωνικές πολιτικές που έχει υποσχεθεί το κόμμα θα χρηματοδοτηθούν είναι ασαφές, καθώς οι αλλαγές (προς τα πάνω) που έχει υποσχεθεί σε συντάξεις είναι δαπανηρές, και οι προταθέντες φόροι σε τράπεζες και σουπερμάρκετ θα καλύψουν μόνο τμήμα του κόστους, σύμφωνα με το think-tank Polityka Insight. Το έλλειμμα προϋπολογισμού θα μπορούσε να αγγίξει το 4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Επίσης, με τον πληθυσμό να γηράσκει και πολλούς νέους να φεύγουν για άλλες χώρες της Ε.Ε., η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης φαντάζει καταστροφική επιλογή.

Πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες δημόσια φαίνονται να τηρούν συγκρατημένη στάση απέναντι στη νέα κυβέρνηση της Πολωνίας. «Μιλώντας σε κλειστούς κύκλους, πολλοί προβληματίζονται. Η παραγωγική συνεργασία Πολωνίας – Γερμανίας θα μπορούσε να καταρρεύσει για το μεταναστευτικό...ενώ το PiS θα μπορούσε να “αγριέψει” περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου παρά να “εξημερωθεί”. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη έχει άλλη μια “αδέξια/ περίεργη” χώρα να αντιμετωπίσει» καταλήγει ο Economist.

Δημοφιλή