ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/04/2015 10:14 EEST | Updated 30/04/2015 10:40 EEST

Εκτός υπουργικού συμβουλίου το πολυνομοσχέδιο

Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου

Δεν θα παρουσιαστεί σήμερα Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο στο υπ. Συμβούλιο και το Brussels Group, όπως έγινε γνωστό.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η ημερήσια διάταξη του υπουργικού συμβουλίου έχει ως εξής:

1. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες (εισήγηση Πρωθυπουργού).

2. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα σχέδια νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων:

a. Σχέδιο νόμου σε στάδιο επεξεργασίας «Ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» (Εισηγητής ο Υπουργός Α. Μπαλτάς)

b. Σχέδιο νόμου υπό κατάθεση «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» (Εισηγητές ο Υπουργός Α. Μπαλτάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Α. Κουράκης)

c. Σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» (Εισηγητές ο Υπουργός Α. Μπαλτάς και ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Σ. Κοντονής.

3. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για τα αμέσως επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. (ν. 4324/2015). Εισήγηση για το σχέδιο νόμου (σε επεξεργασία) για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων.

4. Συζήτηση για τον προγραμματισμό νομοθετικού έργου άλλων Υπουργείων για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και για την εφαρμογή της Α.Π. Υ155/1-4-2015 εγκυκλίου του Πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της Κυβερνητικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το σημερινό Brussels Group αρχίζει σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες «σε θετικό κλίμα, όπως φάνηκε και στο χθεσινό Euro Working Group», όπου θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση εμμένει στις "κόκκινες γραμμές" της» και εξηγούν: «όχι μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού. Κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση παραμένουν τα εργασιακά, η μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ». Ξεκαθαρίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος» .

Τέλος αναφέρουν ότι στο «σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο στις 5.00 το απόγευμα στην Βουλή θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, θα επιβεβαιωθούν οι "κόκκινες γραμμές"».