Πομπέο: Ο φόνος Σολεϊμανί εντάσσεται σε μια νέα στρατηγική αποτροπής των εχθρών των ΗΠΑ

Προειδοποίηση προς τη Ρωσία και την Κίνα.
ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε τη Δευτέρα πως ο Κασέμ Σολεϊμανί σκοτώθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής αποτροπής προκλήσεων από αντιπάλους των ΗΠΑ, η οποία ισχύει και για την Κίνα και τη Ρωσία- αποδυναμώνοντας περαιτέρω τον ισχυρισμό πως ο κορυφαίος Ιρανός στρατηγός στοχεύθηκε επειδή σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων.

Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Χούβερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ο Πομπέο δεν αναφέρθηκε στην απειλή επικείμενων επιθέσεων που σχεδιάζονταν από τον Σολεϊμανί. Μόνο απαντώντας σε ερώτηση επανέλαβε τον προηγούμενο ισχυρισμό πως η αποτροπή τέτοιων σχεδίων ήταν ο λόγος για την αμερικανική επίθεση με drone εναντίον του δεύτερου ισχυρότερου αξιωματούχου του Ιράν.

Η ομιλία του, «Η αποκατάσταση της αποτροπής: Το ιρανικό παράδειγμα» επικεντρώθηκε σε αυτό που χαρακτήρισε ως στρατηγική της κυβέρνησης για τη δημιουργία «πραγματικής αποτροπής» εναντίον του Ιράν, μετά από προηγούμενες πολιτικές των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών που ενθάρρυναν την «κακόβουλη δραστηριότητα» της Τεχεράνης.

Δημοκρατικοί και κάποιοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές επέκριναν την κυβέρνηση για το πρόσχημα της αυτοάμυνας, υποστηριζόμενο από πληροφορίες που δεν αποκαλύφθηκαν, περί επερχόμενων επιθέσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι οι πιθανοί στόχοι περιελάμβαναν τέσσερις αμερικανικές πρεσβείες.

Την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είπε ότι δεν είχε δει πληροφορίες που να υποδείκνυαν επικείμενες επιθέσεις σε πρεσβείες.

Ο Τραμπ τη Δευτέρα έριξε νέο «λάδι στη φωτιά», λέγοντας πως «δεν έχει στα αλήθεια σημασία» αν ο Σολεϊμανί αποτελούσε επικείμενη απειλή.

Ο Πομπέο είπε πως υπήρχε «μεγαλύτερη στρατηγική» πίσω από τον φόνο Σολεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, επίλεκτης δύναμης για επιχειρήσεις στο εξωτερικό του Ιράν.

«Ο πρόεδρος Τραμπ και όσοι είμαστε στην ομάδα εθνικής ασφαλείας του επανιδρύουμε την αποτροπή- πραγματική αποτροπή- εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν» είπε.

«Ο αντίπαλός σου πρέπει να κατανοεί όχι μόνο ότι έχεις τη δυνατότητα να του προκαλέσεις κόστος, αλλά και ότι έχεις τη βούληση να το κάνεις» είπε ο Πομπέο, προσθέτοντας ότι η πυρηνική συμφωνία του 2015 για το Ιράν από την οποία αποσύρθηκε ο Τραμπ το 2018 είχε αποθρασύνει την Τεχεράνη.

«Η Αμερική αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην καλύτερη θέση ισχύος όσον αφορά στο Ιράν που έχουμε βρεθεί ποτέ» είπε, υποδεικνύοντας τη ζημιά που έχει προκληθεί στην ιρανική οικονομία από τις αμερικανικές κυρώσεις που επανέφερε ο Τραμπ μετά την απόσυρσή του από την πυρηνική συμφωνία.

«Η σημασία της αποτροπής δεν περιορίζεται στο Ιράν» είπε ο Πομπέο. «Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να αποτρέπουμε τους αντιπάλους για να υπερασπιστούμε την ελευθερία. Αυτό είναι το νόημα της δουλειάς του προέδρου Τραμπ, για να γίνουν οι ένοπλες δυνάμεις μας ισχυρότερες από ποτέ άλλοτε».

Ο ίδιος επικαλέστηκε την επανέναρξη της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας θανατηφόρου χαρακτήρα στην Ουκρανία, για άμυνα απέναντι στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αποσχιστές, την απόσυρση του Τραμπ από μια συμφωνία ελέγχου εξοπλισμών με τη Μόσχα και τις δοκιμές ενός νέου αμερικανικού πυραύλου cruise μέσου βεληνεκούς. Ο Πομπέο επίσης υπέδειξε τις αμερικανικές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα Νότιας Κίνας ως απάντηση στη στρατιωτικοποίηση διαφιλονικούμενων νησιών από την Κίνα και την επιβολή δασμών από τον Τραμπ σε εισαγωγές από την Κίνα ως πτυχές της στρατηγικής αποτροπής της κυβέρνησης.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα