«Πόρτα» στη Ρωσία από συνεδρίαση 30 χωρών για την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρωσικές κυβερνοσυμμορίες λειτουργούν με τη σιωπηρή έγκριση του Κρεμλίνου.
Kacper Pempel via Reuters

Η Ρωσία δεν κλήθηκε να παρακολουθήσει μια τηλεσυνάντηση 30 χωρών με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία αποσκοπεί στην καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής λυτρισμικού (ransomware) και άλλων εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Πολλές συμμορίες ransomware λειτουργούν από την Ουκρανία και τη Ρωσία, λένε ειδικοί στον κυβερνοασφάλεια του ιδιωτικού τομέα. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές δήλωσαν ότι οι ρωσικές κυβερνοσυμμορίες λειτουργούν με τη σιωπηρή έγκριση του Κρεμλίνου, αλλά δεν ελέγχονται άμεσα από την κυβέρνηση.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο ημέρες, θα περιλαμβάνει έξι συνεδρίες και θα συζητηθούν θέματα όπως η αντιμετώπιση της κατάχρησης εικονικού νομίσματος για τη νομιμοποίηση πληρωμών λύτρων, η δίωξη εγκληματιών ransomware, η χρήση διπλωματίας για την καταπολέμηση του ransomware και η βοήθεια των εθνών να γίνουν πιο ανθεκτικά σε τέτοιες επιθέσεις.

Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα ηγηθούν των συζητήσεων. Αλλα κράτη που συμμετέχουν στη συνάντηση είναι ο Καναδάς, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Ουκρανία, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, η Νότια Αφρική, η Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εχουμε ενεργές συζητήσεις με τους Ρώσους, αλλά στο συγκεκριμένο φόρουμ δεν κλήθηκε να συμμετάσχει», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της διοργάνωσης, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποκλείει τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μελλοντικές εκδηλώσεις.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ασχολούνται άμεσα με τη Ρωσία για το ζήτημα του ransomware στο πλαίσιο της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων ΗΠΑ-Κρεμλίνου, η οποία καθοδηγείται από τον Λευκό Οίκο και έχει συσταθεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπάιντεν ανέβασε τις προσπάθειες για τη αντιμετώπιση της κυβερνοασφάλειας στα ανώτερα ανώτερα επίπεδα της διοίκησής του, μετά από μια σειρά επιθέσεων φέτος που απειλούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις προμήθειες ενέργειας και τροφίμων των ΗΠΑ.

Οι χάκερ προκάλεσαν διαταραχές στα καύσιμα στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο, όταν στοχοποίησαν έναν αγωγό που διευθύνεται από την Colonial Pipeline.

Δημοφιλή