Πόρτο: 10+1 λόγοι για να γίνει ο επόμενος προορισμός σας

Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
Porto by night
Porto by night

Υπάρχει μια πόλη στο Νότο της Ευρώπης που το όνομά της είναι συνώνυμο του καλού κρασιού, γέφυρες ενώνουν τις δυο πλευρές της κι ένα τραμ σας μεταφέρει ως τον Ωκεανό. Αν έχετε ήδη ταξιδέψει με το νου, διαβάστε τους 10+1 λόγους που θα κάνουν το Πόρτο τον επόμενο προορισμό σας.

1. Ο ποταμός Douro:

Το Πόρτο είναι χτισμένο στις όχθες του Douro κι ο πιο εύκολος τρόπος να το γυρίσετε -έστω και περιμετρικά- είναι να κάνετε κρoυαζιέρα. Καραβάκια ξεκινούν κάθε μισή ώρα από την Ribeira -την περιοχή δίπλα στο ποτάμι- και με €12.5 σας κάνουν βόλτα για μία ώρα, ώστε να μάθετε τα πάντα για καθεμία από τις έξι γέφυρες που ενωνουν τις δύο πλευρές του ποταμού.

Επιπλέον, αν θέλετε να δοκιμάσετε καλό κρασί και να δείτε τη διαδικασία παραγωγής του, με αυτοκίνητο, καραβάκι τρένο ή λεωφορείο, αξίζει να κάνετε μια εκδρομή κατά μήκος του Douro μέχρι να φτάσετε σε κάποιο παραδοσιακό οινοποιείο ή Quinta στα προτογαλικά. Παραπάνω πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Douro River
Douro River

2. Η γέφυρα Dom Luís I:

Ο δεύτερος λόγος για να επισκεφτείτε το Πόρτο είναι για χάρη της πιο διάσημης γέφυρας από αυτές που ενώνουν τις δύο πλευρές του Douro. Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν της πόλης και δεν είναι άλλη από τη γέφυρα Dom Luís I.

3. Η Ribeira:

Η Ribeira είναι ίσως το πιο κοσμοπολίτικο σημείο του Πόρτο με πολλά εστιατόρια και μπαρ. Αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και τα καταπληκτικά χτίσματά της ονομάζονται old houses of Miragaia.

*Στη βόλτα σας θα περάσετε αποσδήποτε απέξω από το Casa do Infante, ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης, στο οποίο γεννήθηκε ο πρίγκιπας Henry o Εξερευνητής.

Half Rabbit
Half Rabbit

4. Η Gaia:

Στη Gaia, ακριβώς απέναντι από τη Ribeira, θα βρείτε τα κελάρια του φημισμένου Porto (Port Wine Cellars). Τα τρία πιο γνωστά από αυτά -για επίσκεψη και δοκιμή κρασιού- δεν έχουν πορτογαλικό όνομα, είναι τα Kopke, Churchill και Sandeman.

*Μπορεί το Porto να μην είναι του γούστου μου, στο Bacchus vini, ένα πολύ όμορφο wine bar δίπλα στη Dom Luis I, δοκίμασα πορτογαλικά κρασιά που μου άρεσαν πολύ.

5. Η Francesinha:

Η Francesinha είναι το χαρακτηριστικό έδεσμα της περιοχής, μεγειρεμένη σε σάλτσα μπύρας και ντομάτας, με πολλά είδη κρέατος και μία στρώση τυριού από πάνω. Αν και όλοι μου οι φίλοι μου τη συνέστησαν, προτίμησα τα θαλασσινά και το μπακαλιάρο σε όλες του τις εκδοχές.

*Τυπικό πιάτο αποτελεί και το Tripas à moda do Porto, αν τα εντόσθια είναι στις γεύσεις σας.

*Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε μπακαλιάρο στο Bacalhau και θαλασσινά στο Grupo Desportivo Infante D. Henrique. Για μια ολοκληρωμένη άποψη πάνω στην τοπική κουζίνα περάστε από το εστιατόριο Abadia.

Θαλασσινά στο Grupo Desportivo Infante D. Henrique
Θαλασσινά στο Grupo Desportivo Infante D. Henrique

6. O Aτλαντικός:

Ένας άλλος καλός λόγος για να ταξιδέψετε ως το Πόρτο είναι για να δείτε τον Ατλαντικό! Ακολουθήστε με το τραμ τον ποταμό μέχρι να βγείτε στο Foz do Douro. Οι φάροι στο σημείο που ο Douro συναντά τη θάλασσα και το γεμάτο φοίνικες Passeio Alegre θα σας εντυπωσιάσουν.

7. Πόρτο by night:

Όλοι οι δρόμοι γύρω από τον Torre dos Clérigos, την Galeria de Paris αλλά και την Rua Miguel Bombarda αποτελούν την πιο όμορφη περιοχή του κέντρου και είναι γεματοι μέρα και νύχτα. Ωστόσο, όμορφα μπαράκια υπάρχουν στη Gaia αλλά και στη Ribeira. Το Πόρτο, αν κοιμάται ποτέ, κοιμάται αργά!

8. Praça Carlos Alberto:

Ναι, μια πλατεία μπορεί να αποτελέσει το λόγο που θα επισκεφτείτε μια πόλη… Η Praça Carlos Alberto είναι το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσετε, να συνεχίσετε, αλλά και να κλείσετε τη μέρα σας. Εκεί θα βρείτε τα πάντα, από καφέ κι εστιατόρια μέχρι μουσεία κι υπαίθριες αγορές.

*Αν το brunch είναι μέσα στις συνηθειές σας, κλείστε από νωρίς τραπέζι στο Zenit.

Azulejos
Azulejos

9. Livraria Lello:

Στο Πόρτο βρίσκεται το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο της Ευρώπης, η Livraria Lello, κι ίσως το νούμερο ένα αξιοθέατο της περιοχής. Θα αναγνωρίσετε το κτίριο από την τεράστια ουρά που σχηματίζουν οι επισκέπτες για να το δουν.

10. Τα azulejos:

Azulejos λέγονται τα διάσημα πλακάκια της Πορτογαλίας τα οποία είναι ζωγραφισμένα με ιστορίες από βασιλείς, πολέμους κι εξερευνήσεις. Στο Πόρτο στολισμένη με γαλάζια azulejos είναι η Igrega Paroquial de Santo Ildefonso, ο σταθμός São Bento, με πάνω από 20.000 azulejos στους τοίχους του, κι η Capela das Almas.

11. Οι κονσέρβες:

Το καλύτερο σουβενίρ που έχω δει ποτέ είναι ίσως οι designάτες κονσέρβες με ψάρια και θαλασσινά που βρήκα στο Πόρτο. Μη σας παραπλανεί η συσκευασία, τρώγονται κανονικά!

Η γέφυρα Dom Luís I
Η γέφυρα Dom Luís I

Αναδημοσίευση από το It Girl.