ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/03/2018 11:03 EEST | Updated 30/03/2018 11:12 EEST

Πώς άνδρες των ΕΚΑΜ συνέλαβαν στα Πατήσια τον Γεωργιανό «αρχηγό» συμμορίας

Eurokinissi

 

Έδρα στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχουν ποινικοί με «αξιώματα» στον κόσμο της γεωργιανής μαφίας.

Αυτό αποδείχθηκε μετά τη σύλληψη Γεωργιανού την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα. Ο 53χρονος, ο οποίος είχε λάβει στη Ρωσία το μαφιόζικο αξίωμα “Vor v Zakone” (κλέφτης εντός νόμου), φέρεται ως αρχηγός συμμορίας που διέπραττε κλοπές σε σπίτια της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Η σύλληψή του έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης με κινηματογραφικό τρόπο. Πάνοπλοι άνδρες της ΕΚΑΜ έσπασαν την πόρτα ασφαλείας του διαμερίσματός του στην οδό Λειβαδά στα Κάτω Πατήσια και τον έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο. Πριν προλάβει να κουνηθεί ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Το όνομά του φιγουράρει στη ρωσική ιστοσελίδα «primecrime.ru», όπου αναρτώνται οι φωτογραφίες και τα στοιχείων των πιο διαβόητων κακοποιών που έχουν περάσει από ρωσικό έδαφος. Σε μία από τις φωτογραφίες απεικονίζεται δίπλα από 62χρονο, ο οποίος είχε συλληφθεί το Δεκέμβριο του 2015 στο Καβούρι Αττικής, ως ένας από τους αρχηγούς της γεωργιανής μαφίας στην Ελλάδα. Οι αστυνομικοί τον αποκαλούσαν «κουτσό αρχηγό», καθώς συντόνιζε από αναπηρικό αμαξίδιο κύκλωμα που ευθύνεται για τουλάχιστον 170 διαρρήξεις στην Αττική.

O 53χρονος που συνελήφθη την Τρίτη φέρεται να γνώριζε καλά τον 62χρονο, που βρίσκεται από τότε στη φυλακή. Το «αξίωμα» που είχε λάβει στη Ρωσία ονομάζεται «κλέφτης εντός νόμου». Η ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι όταν κάποιος γίνει “Vor v Zakone”, τότε σταματάει να λαμβάνει μέρος σε διαρρήξεις και κλοπές. Και αυτό γιατί γίνεται αρχηγός και αποδέκτης όλων των κερδών από την εγκληματική δράση. Συνηθίζεται, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις να έχει φυσική παρουσία στο σημείο των επιθέσεων, κάτω όμως από όλα τα απαραίτητα «μέτρα προστασίας» για εκείνον.

Η συμμορία του 53χρονου, που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής στις αρχές της εβδομάδας με τη σύλληψη συνολικά έξι ατόμων, λειτουργούσε σαν μία καλοκουρδισμένη επιχείρηση. Τα μέλη της «εργάζονταν» από Δευτέρα έως Παρασκευή και έπαιρναν «ρεπό» τα Σαββατοκύριακα. Τη μία εβδομάδα έκαναν διαρρήξεις στην Πελοπόννησο, την επόμενη στη Στερεά Ελλάδα και τη μεθεπόμενη στην Πελοπόννησο. Η αφετηρία τους ήταν η Αθήνα, από όπου έφευγαν για την επαρχεία με τρία διαφορετικά αυτοκίνητα. Ο αρχηγός έμπαινε πάντα στο τελευταίο κατά σειρά, προκειμένου να υπάρχουν προπομποί σε περίπτωση μπλόκων της ΕΛ.ΑΣ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και παραβάσεις των νόμων που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τα ναρκωτικά, τα όπλα και τους αλλοδαπούς.