ΔΙΕΘΝΕΣ
02/09/2020 08:11 EEST | Updated 14/09/2020 08:08 EEST

Πώς άνοιξαν τα σχολεία εν μέσω πανδημίας σε άλλες χώρες της Ευρώπης - 10 παραδείγματα

Και τι γίνεται με την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Xinhua News Agency via Getty Images
Μαθήτριες σε σχολείο στη Νίκαια της Γαλλίας την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, 1η Σεπτεμβρίου 2020. 

Τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη ανοίγουν ξανά με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και οι κυβερνήσεις επιμένουν πως οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις τους έπειτα από μήνες διαδικτυακών μαθημάτων που επέβαλε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Κάθε χώρα βέβαια ακολουθεί τη δική της προσέγγιση προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους μετάδοσης του ιού. 

Ηνωμένο Βασίλειο 

Τα δημοτικά σχολεία ξανάνοιξαν την 1η Ιουνίου, ξεκινώντας με κάποιες ηλικιακές ομάδες μαθητών. Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας 15 έως 18 ετών, επέστρεψαν στις τάξεις τους στις 15 Ιουνίου. Οι μαθητές όλων των ηλικιών επιστρέφουν σε κανονικό σχολικό ωράριο για τη νέα σχολική χρονιά αυτήν την εβδομάδα. Τα σχολεία της Σκωτίας άνοιξαν ξανά στις 11 Αυγούστου.

Πρόσφατη έρευνα για κυρίως τα αγγλικά σχολεία δείχνει ότι το 96% των σχολείων χωρίζεται σε τάξεις με μικρές ομάδες, αποκαλούμενες «φυσαλίδες», κάθε ομάδα διατηρεί μια ασφαλή απόσταση από τις άλλες ομάδες για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Η συντριπτική πλειοψηφία σχεδιάζει να αλλάξει τους χρόνους διαλειμμάτων και να κάνει κλιμακωτές τις ώρες προσέλευσης στα σχολεία, σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών Σχολείων.

Οι κανόνες για τη χρήση μάσκας και άλλον προστατευτικό εξοπλισμό ποικίλουν: οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες προσώπου σε κοινόχρηστους χώρους εάν επιβληθεί lockdown στις περιοχές τους. Στη Σκωτία, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές κατά την είσοδο στο σχολείο. 

 

Γαλλία

Οι μαθητές ηλικιών άνω των 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκα σε όλους τους χώρους του σχολείου, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών. Τα σχολεία πρέπει να περιορίζουν την ανάμιξη διαφορικών ομάδων τάξεων, να αερίζουν και να απολυμαίνουν τις αίθουσες.

Η φυσική παρουσία στο σχολείο είναι υποχρεωτική, αν και τα σχολεία μπορούν να προσαρμοστούν σε περιπτώσεις αύξησης τοπικών κρουσμάτων της Covid-19, για παράδειγμα, περιορίζοντας την φυσική παρουσία για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Σε περίπτωση έντονου ξεσπάσματος σε περιφερειακό επίπεδο, τα σχολεία μπορεί να κλείσουν προσωρινά.

Στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά στην ίδια τάξη δεν χρειάζεται να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις. Τα δημοτικά μπορεί να χωριστούν σε τάξεις από 8 έως 15 μαθητές που θα εναλλάσσονται μεταξύ μισών ημερών στην τάξη και σε διδασκαλία από το σπίτι. Στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όλοι οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο για τουλάχιστον κάποιες μέρες την εβδομάδα. 

Γερμανία

Τα παιδιά έχουν επιστρέψει στο σχολείο σε κανονικούς ρυθμούς από τις αρχές Αυγούστου. Στα περισσότερα κρατίδια, μαθητές και δάσκαλοι υποχρεούνται να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εκτός αν κάθονται στα θρανία τους.

Οι τάξεις και οι διαφορετικές ηλικίες μαθητών πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του σχολείου κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Οι πόρτες και τα παράθυρα θα παραμένουν ανοιχτά όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι περισσότεροι δάσκαλοι επέστρεψαν στο σχολείο, αν και πολλοί είναι εκείνοι που πίεζαν για λήψη επιπλέον μέτρων προστασίας. Ορισμένα διαδικτυακά μαθήματα συνεχίζονται σε ειδικές περιστάσεις. 

 

Ιταλία

Τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται να ανοίγουν σήμερα Δευτέρα. 

Επιστρέφουν, στα θρανία πέντε εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες μαθητές, σε σύνολο οκτώ εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων παιδιών ηλικίας έξι με δεκαεννέα ετών.

Σε περιοχές όπως η Σαρδηνία, η Καμπανία με πρωτεύουσα τη Νάπολη και η Απουλία με πρωτεύουσα το Μπάρι, αποφασίσθηκε αναβολή μίας εβδομάδας, λόγω του ότι στις 20 και 21 του μηνός τα περισσότερα σχολεία της Ιταλίας θα μετατραπούν σε εκλογικά τμήματα, λόγω δημοψηφίσματος και τοπικών εκλογών.

Η υπουργός Υγείας Λουτσία Ατσολίνα παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος», αλλά προσέθεσε ότι τα όποια προβλήματα προκύψουν θα λυθούν το γρηγορότερο δυνατό, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στις κύριες οδηγίες που δόθηκαν έως τώρα, αναφέρεται ότι τα παιδιά -όταν παρακολουθούν το μάθημα και τηρούν τις καθορισμένες αποστάσεις ασφαλείας- δεν θα πρέπει να φορούν μάσκα. Όμως, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλες τις υπόλοιπες σχολικές δραστηριότητες, όπως και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε ότι η μέτρηση της θερμοκρασίας των παιδιών θα γίνεται από τους γονείς -στο σπίτι- και όχι έξω από τα σχολεία.

Όσο για τα μονοθέσια θρανία που παρήγγειλε η ιταλική κυβέρνηση, τα περισσότερα δεν έχουν ακόμη παραδοθεί και αναμένεται να είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν, από τους μαθητές, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Όπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές, όλοι περιμένουν να διαπιστώσουν αν η επαναλειτουργία των σχολείων θα προκαλέσει αύξηση του δείκτη μετάδοσης και κατά πόσον η προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων θα επιτρέψει τον περιορισμό νέων εστιών μόλυνσης. 

Ολλανδία

Τα ολλανδικά δημοτικά και γυμνάσια άρχισαν να ανοίγουν σταδιακά τον Αύγουστο, σε κανονικούς ρυθμούς.

Τα μαθήματα σε δημοτικά και γυμνάσια γίνονται με φυσική παρουσία. Ούτε οι μαθητές ούτε οι δάσκαλοι υποχρεούνται να φορούν μάσκες. Μερικοί δάσκαλοι ήταν απρόθυμοι να επιστρέψουν στην εργασία τους και ορισμένα σχολεία εισήγαγαν τους δικούς τους κανόνες για τη χρήση μάσκας.

Εάν ένας μαθητής μολυνθεί με τον κορονοϊό, όλοι στο σπίτι του πρέπει να μείνουν σε κατ’οίκον περιορισμό για 10 ημέρες. Τα παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να υποβληθούν στο διαγνωστικό τεστ. Οι νεότεροι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν τα σχολικά μαθήματα ακόμη και με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά πρέπει να μένουν στο σπίτι εάν έχουν πυρετό. 

 

ASSOCIATED PRESS
Ημέρα της Γνώσης, η 1η Σεπτεμβρίου στη Ρωσία που σηματοδοτεί την μεγάλη γιορτή για το άνοιγμα των σχολείων και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

 

Νορβηγία

Τα σχολεία άνοιξαν ξανά σταδιακά από τις 27 Απριλίου.

Τα παιδιά δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκες και το σχολικό ωράριο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο.

Τα διαδικτυακά μαθήματα δεν είναι πλέον επιλογή. Οι συμμαθητές θα πρέπει να μένουν μεταξύ τους χωρίς να αναμιγνύονται στο σχολείο με μαθητές άλλων τάξεων. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, κάθε τάξη έχει ένα διαφορετικό χώρο στο προαύλιο . Οι ώρες των διαλειμμάτων είναι επίσης κλιμακωτές. Τα παιδιά με συμπτώματα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να εξεταστούν για λοίμωξη από Covid-19. Στα νηπιαγωγεία, τα παιδιά μπορούν να προσέλθουν ακόμη και αν έχουν συνάχι αλλά πρέπει να μείνουν στο σπίτι εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά. 

Πολωνία

Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές εντός της σχολικής αίθουσας. Οι διευθυντές των σχολείων αποφασίζουν για τη χρήση μάσκας σε κοινόχρηστους χώρους και για το αν θα κατανείμουν τις ώρες μαθημάτων. Αιτήματα ορισμένων σχολείων και δήμων για καθυστέρηση της έναρξης του νέου σχολικού έτους απορρίφθηκαν. Δημοτικά και γυμνάσια σε πόλεις όπως στην Βαρσοβία, έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών και ορισμένοι εκπαιδευτικοί λένε ότι θα είναι αδύνατο να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής απόστασης ακόμη και με κλιμακωτά ωράρια. Οι οικογένειες που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο έως 10.000 ζλότι (περίπου 2.300 ευρώ). 

Ρωσία

Τα σχολεία άνοιξαν την 1η Σεπτεμβρίου. 

Οι ώρες διδασκαλίας και διαλειμμάτων θα είναι κλιμακωτές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε κοινόχρηστους χώρους. Θερμομετρήσεις θα γίνονται στο σχολείο. Οι μαθητές με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη θα απομονώνονται. Η σύσταση στα παιδιά είναι να φορούν μάσκα αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Το προσωπικό θα φορά μάσκες διαρκώς, εκτός εάν στέκεται σε ασφαλή απόσταση από τους μαθητές.

Η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν προσφέρεται ως εναλλακτική. 

JORGE GUERRERO via Getty Images
Δασκάλες στην Ισπανία υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό πριν το άνοιγμα των σχολείων. 

 

Ισπανία

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άνοιξαν το ακαδημαϊκό έτος στις περιφέρειες κατά τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Η φυσική παρουσία στο σχολείο είναι υποχρεωτική, όπως και η χρήση μάσκας μέσα στην τάξη για παιδιά ηλικιών έξι ετών και άνω. Οι μαθητές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα. Η κοινωνική αποστασιοποίηση πρέπει να τηρείται, εκτός από τα μέλη μιας «φυσαλίδας», μιας μικρής ομάδας παιδιών που πρέπει να απέχουν από μέλη άλλων «φυσαλίδων». Θερμομετρήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί, στο σχολείο ή στο σπίτι.

Σουηδία

Τα σουηδικά σχολεία παρέμειναν ανοιχτά από την αρχή της πανδημίας και υποδέχθηκαν τους μαθητές στα μέσα Αυγούστου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι τοπικές αρχές αποφασίζουν πώς θα χειριστούν πιθανές εστίες, με επιλογές όπως το κλείσιμο μεμονωμένων σχολείων.

Κάθε σχολείο είναι υπεύθυνο για την τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με την κοινωνική απόσταση και την υγιεινή. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές.

Ορισμένοι δήμοι άλλαξαν τα σχολικά προγράμματα για να αποφύγουν συνωστισμούς σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Η απόφαση να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά δεν οδήγησε σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των μαθητών σε σύγκριση με τη γειτονική Φινλανδία, όπου τα σχολεία έκλεισαν προσωρινά, σύμφωνα με κοινή έκθεση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας των δύο χωρών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)