ΔΙΕΘΝΕΣ
05/12/2018 16:31 EET

Πώς η νομιμοποίηση της κάνναβης μπορεί να «σώσει» το μετρό της Νέας Υόρκης

Bloomberg via Getty Images

Την ώρα που όλο και περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ νομιμοποιούν τη χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους, η Νέα Υόρκη έχει ακόμη έναν λόγο να την «αγκαλιάσει»: θα μπορούσε να σώσει το μετρό της πόλης.

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά δεν είναι. Σύμφωνα με τους New York Times, αρκετοί αξιωματούχοι της Πολιτείας και του Δήμου έχουν αρχίσει να συζητούν την νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας, βλέποντας τα μεγάλα έσοδα που εκτιμάται ότι αυτή θα επιφέρει, ως μια μεγάλη οικονομική ευκαιρία, προκειμένου να ανακαινιστεί το δίκτυο του υπογείου σιδηροδρόμου της πόλης. Εργο που πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, αλλά το κόστος του είναι σχεδόν απαγορευτικό, μιας και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν πάνω από 40 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για μια ιδέα μάλλον ριζοσπαστική, που προς το παρόν βρίσκεται σε θεωρητικό επίπεδο. Ωστόσο, το γεγονός ότι έχει μπει στην ατζέντα της επιτροπής που συστάθηκε για να βρει τρόπους χρηματοδότησης του έργου, μαρτυρά ότι, όσο πρωτότυπη κι αν ακούγεται, τουλάχιστον συζητείται επίσημα.

Μέχρι πρόσφατα, κάθε συζήτηση περί νομιμοποίησης σταματούσε στην άτεγκτη στάση του κυβερνήτη της Πολιτείας, Αντριου Κουόμο, ο οποίος εμφανιζόταν κάθετα αντίθετος. Ωστόσο, όταν η χρήση νομιμοποιήθηκε στις γειτονικές πολιτείες του Νιου Τζέρσεϊ και της Μασαχουσέτης, ο Κουόμο άρχισε να εμφανίζεται πιο διαλλακτικός και πρόσφατα γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αρχίσει να συντάσσεται ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο δεν αποκλείεται να τεθεί προς διαβούλευση και ψήφιση στις αρχές του 2019.

Ερωτηθείς, πάντως, αν αυτό σχετίζεται με τα σχέδια ανακαίνισης του δικτύου συγκοινωνιών, δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο, με εκπρόσωπό του να αναφέρει ότι έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας που διαχειρίζεται το θέμα των εσόδων που θα προκύψουν από ενδεχόμενη νομιμοποίηση.

Αυτή τη στιγμή, η χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς λόγους είναι νόμιμη σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ, με πιο πρόσφατη «προσθήκη» το Μίσιγκαν. Στο Κολοράντο, τα καταστήματα πώλησης είχαν πέρσι τζίρο 1,5 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 247 εκατομμύρια κατευθύνθηκαν σε φόρους. Οι εν λόγω πολιτείες χρησιμοποίησαν τη νέα αυτή πηγή εσόδων σε διάφορες κατευθύνσεις: από τα σχολεία μέχρι τη βελτίωση των συγκοινωνιών τους.

Στη Νέα Υόρκη, τα έσοδα των εμπλεκόμενων στη «μαύρη» αγορά της μαριχουάνας υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 3,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία των Υπηρεσιών Υγείας, που τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης. Κατά την ίδια έρευνα, υπολογίζεται ότι αν η αγορά αυτή καταστεί νόμιμη, θα μπορούσε να επιφέρει στην Πολιτεία φορολογικά έσοδα που μπορεί να φτάσουν και τα 670 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Είναι, λοιπόν, πολλά τα λεφτά...

Sponsored Post