ΔΙΕΘΝΕΣ
27/03/2018 11:28 EEST

Πώς είναι να είσαι πρόσφυγας και να πέφτεις στα χέρια της τουρκικής ακτοφυλακής; Ένα βίντεο και δύο μαρτυρίες για έναν κοινό εφιάλτη

Anadolu Agency via Getty Images

Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την συγκράτηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και τον ταυτόχρονο περιορισμό των προσφυγών στη γείτονα χώρα, έχει δεχθεί πολύ μεγάλη κριτική για πολλούς λόγους, κυρίως πολιτικούς και ανθρωπιστικούς. Μεταξύ των βασικών επιχειρημάτων, στην δεύτερη περίπτωση, ήταν πάντοτε η αρνητική επίδοση της Τουρκίας σε θέματα που άπτονται του σεβασμού στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι προβληματισμοί και η κριτική αποσιωπήθηκαν και αγνοήθηκαν προκειμένου υπάρξει ένας κατευνασμός των φωνών εντός της ΕΕ που ήθελαν «εδώ και τώρα» και με κάθε κόστος αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος.

Τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων βιώνουν φυσικά οι ίδιοι οι πρόσφυγες που όπως έχουν δει και έχει καταγγελθεί αναρίθμητες φορές μέχρι σήμερα, πέφτουν θύματα, ξυλοδαρμού, παράνομων συλλήψεων ακόμη και βασανιστηρίων.

Μια τέτοια ιστορία είναι και αυτή του Αλαντίν και της Μπούσρα από τη Συρία που μαζί με τα παιδιά τους προσπάθησαν να δραπετεύσουν από την Τουρκία και να φτάσουν στη χώρα μας με ένα πλεούμενο. Η πρώτη προσπάθειά τους όμως, όπως και των συνεπιβατών τους στο πλεούμενο, έπεσε στο κενό όταν εντοπίστηκαν από μέλη της Τουρκικής Ακτοφυλακής. 

Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν άγριες. Ο Αλαντίν τραβούσε σε βίντεο όσα έγιναν πάνω στο πλεούμενο καταγράφοντας τον πανικό, τον φόβο, τα ουρλιαχτά κυρίως των γυναικών και των παιδιών αλά αιτ τις βιαιοπραγίες των Τούρκων οι οποίοι στη συνέχεια χτυπούσαν τους επιβαίνοντες πρόσφυγες με γκλοπ. Ο ξυλοδαρμός, όπως καταγγέλλει, έγινε ακόμη πιο άγριος μετά τη σύλληψη τους.

«Άρχισαν να χτυπάνε τους άνδρες. Δεν μπορούσαμε να τους πλησιάσουμε. Τραβούσαν στην άκρη τα παιδιά επειδή έκλαιγαν και φώναζαν τον πατέρα τους. Φοβόμουν πολύ για τον σύζυγό μου. Είχαν συγκεντρώσει όλους τους άνδρες και τους χτυπούσαν», λέει ο Αλαντίν στο BBC και συνεχίζει: «Με τράβηξαν στην άκρη και άρχισαν να με χτυπάνε στην κοιλιά και όταν προσπαθούσα να κουνηθώ με κλωτσούσαν. Αυτό ήταν το ταξίδι μας». Τους ισχυρισμούς τους επιβεβαιώνει και η σύζυγός του, που με τη σειρά της περιγραφεί το πόσο φοβήθηκε όταν είδε να παίρνουν στην άκρη τον άντρα της και να τον χτυπούν, ενώ τα παιδιά της τρομαγμένα έκλαιγαν και φώναζαν τον πατέρα τους.  

Η οικογένεια προσπάθησε να περάσει στην Ελλάδα ξανά, και τη δεύτερη φορά τα κατάφερε.

Ο Αλλαντίν και η Μπούσρα φυσικά δεν είναι οι μόνοι πρόσφυγες που καταγγέλλουν πως έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από άνδρες των τουρκικών αρχών. Όπως λέει ο Ομάρ Αλ Σαϊντ της ελληνικής ΜΚΟ «Starfish Foundation», μέλη οργανώσεων και εθελοντές έχουν δει πάρα πολλά βίντεο ανάλογου περιεχομένου που έχουν τραβήξει πρόσφυγες οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα με κάθε μορφής πλεούμενο. Όπως εξηγεί, αυτές οι μορφές κακοποίησης προσφύγων από τις τουρκικές αρχές φαίνεται να είναι κάτι το οποίο αναγκάστηκαν να υποστούν πολλοί από τους πρόσφυγες που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη χώρα μας προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.

 

Σημειώνεται πως η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες που διατυπώνονται σε βάρος της ακτοφυλακής και εν προκειμένω προβάλλονται μέσω του βίντεο του BBC.