Μαγειρεύοντας για τον Πρόεδρο: Τρεις σεφ του Λευκού Οίκου αφηγούνται

«Πρόκειται για αφανείς ήρωες».
)
Pool via Getty Images
)

Η κουζίνα του Λευκού Οίκου δεν μοιάζει με καμία άλλη κουζίνα στην Αμερική. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές κουζίνες στο ιστορικό κτίριο. Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς είναι να μαγειρεύει κάποιος σε μια από αυτές τις κουζίνες;

Μιλήσαμε σε τρία άτομα που έχουν εμπειρία από πρώτο χέρι, για το πως είναι να μαγειρεύει κάποιος στο Λευκό οίκο, για τους προέδρους και τις οικογένειες τους.

Pool via Getty Images

Οι σεφ στον Λευκό Οίκο προέρχονται είτε από τον στρατό είτε από τον χώρο της εστίασης.

«Πρόερχονται από το Ναυτικό το Λιμενικό Σώμα και κάποιοι από την Αεροπορία», απαντάει ο Μπίλ Γιόσες, πρώην ζαχαροπλάστης του Λευκού Οίκου, κατά την περίοδο, 2006 - 2014, που σήμερα έχει το δικό του καφέ στην Νέα Υόρκη.

Ο Γιόσες δεν είχε υπηρετήσει στον στρατό. Στον Λευκό Οίκο βρέθηκε όταν του ζητήθηκε να φτιάξει μία τούρτα για τον πρόεδρο Μπούς το 2006.

Ευχαριστήθηκε και με το παραπάνω την θητεία του στον Λευκό Οίκο και έχει πάντα να πει ένα καλό λόγο για τους συναδέλφους του.

«Πρόκειται για αφανείς ήρωες».

Ο σεφ Αντρε Ρας υπηρέτησε στον στρατό και έγινε γνωστός από μία φωτογραφία την ώρα που ψήνει στο γκριλ, του Λευκού Οίκου.

Η θητεία του ξεκίνησε το 1997, όταν τον σύστησε ένας από τους δάσκαλους του και του δόθηκε η ευκαιρεία να μαγειρέψει για τον Μπίλ Κλίντον, όπου και διέπρεψε. Συνέχισε να μαγειρεύει στον Λευκό Οίκο μέχρι και το 2018.

«Αρπαξα την ευκαιρία αμέσως. Επρεπε να δώσω τον καλύτερο μου».

Ο σεφ Μάρτι Μόντζιελο, ιδιοκτήτης του Προεδρικού Γαστρονομικού Μουσείου των Ηνωμένων Πολιτειών και βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού, μαγείρεψε για τρία χρόνια στο Καμπ Ντέιβιντ, την εξοχική κατοικία του εκάστοτε αμερικανού προέδρου και στον Λευκό Οίκο. Από το 1993 έως το 1996. «Ημουν στην κορυφή του κόσμου. Πέρασα τέλεια. Μαγείρευα στο Καμπ Ντέιβιντ και ενίοτε και στον Λευκό Οίκο, κυρίως για σημαντικά δείπνα αλλά και κάποιες εκδηλώσεις».

Πού τρώει η προεδρική οικογένεια

Είναι δελεαστικό να σκεφτόμαστε τον Λευκό Οίκο ως απλά ένα μέρος όπου η οικογένεια του προέδρου ζει και τρώει, αλλά είναι κάτι περισσότερο από μια κατοικία.

«Το Οβάλ Γραφείο βρίσκεται στη δυτική πτέρυγα και η κουζίνα σερβίρει μεσημεριανό γεύμα στον πρόεδρο, στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και στους καλεσμένους τους σε μία τραπεζαρία που χωράει 60 άτομα», λέει ο Γιόσες.

Η κατοικία είναι άλλο κτίσμα. Εκεί ο Γιόσες ετοίμαζε τα γλυκά και το πρωινό, το μεσημεριανό και το δείπνο παρέα με μία ομάδα τεσσάρων ατόμων, για την προεδρική οικογένεια και τους καλεσμένους της. Βέβαια ο πρόεδρος το μεσημέρι τρώει συνήθως στο Οβάλ Γραφείο.

«Σπάνια, αργά το βράδυ, να ζητηθεί από το προσωπικό της κουζίνας, να μαγειρέψει. Αν και θεωρητικά δουλεύαμε 24 ώρες την ημέρα, εφτά μέρες την εβδομάδα, δεν μας ζητήθηκε ποτέ κάτι να μαγειρέψουμε, ακόμα και στις έκτακτες συναντήσεις που είχαν σε καιρούς κρίσεων».

Courtesy of Bill Yosses

Τι γίνεται στις δεξιώσεις

«Είναι σαν να δουλεύεις σε κουζίνα ξενοδοχείου, εστιατορίου αλλά και για πριβέ δείπνο, μαζί. Από τραπέζια λίγων ατόμων, με πέντε το πολύ έξι πιάτα μέχρι δεξιώσεις, όπως όταν δέχεται ο πρόεδρος ξένους ηγέτες. Τότε η πίεση είναι μεγάλη και συνήθως δουλεύουν δέκα άτομα ακόμα και για ένα μόνο πιάτο. Καλύτερα όμως να έχεις περισσότερο προσωπικό πάρα το αντίθετο», λένε τόσο ο Γιόσες όσο και ο Ρας.

Ο Μόντζιελο, ιταλικής καταγωγής κρατάει ως ανάμνηση την φορά που ετοίμασε το μενού γαι την δεξίωση προς τιμήν του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, στα τέλη της δεκαετίας του 90, καλεσμένη στην οποία ήταν και η Σοφία Λόρεν.

«Οσο για την ασφάλεια του προέδρου. Αυτή κάνει απλά την δουλειά της. Πυροβόλα όπλα, πύραυλοι είναι μόνο ένα μέρος που ”έχεις το δικαίωμα να δεις”. Υπάρχουν πολλά περισσότερα», δηλώνει ο σεφ, Μάικλ Λομόνακο.

SAUL LOEB via Getty Images

Τα αγαπημένα πιάτα των προέδρων

Τόσο ο Μπάρακ Ομπάμα όπως και ο προκάτοχος του, Τζορτζ Μπους, είχαν αδυναμία στις πίτες.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένεια του, λάτρευαν κάθε είδους πίτα. Γεμιστές με φρούτα το καλοκαίρι, ή με κρέμα και επικάλυψη σοκολάτας. Στον Μπους άρεσαν περισσότερο οι γλυκές πίτες και λιγότερο οι αλμυρές», μας λέει ο Γιόσες.

Η γαλλική εκπαίδευση στη ζαχαροπλαστική, που είχε ο Γιόσες, αποτέλεσε εφαλτήριο, προκειμένουν να κάνει πολλά διαφορετικά γλυκά για τους προέδρους και το προσωπικό του Λευκού Οίκου και πάντα ξεπερνούσε τον εαυτό του.

Και όπως λέει ο Μόντζιελο, «Οπως συμβαίνει και στα εστιατόρια, ο πελάτης έχει πάντα δίκιο και πάντα θέλεις να τον ευχαριστήσεις».

Πηγή: HuffPost US