Πως είναι τα Χριστούγεννα όταν δίνεις για πρώτη φορά Πανελλήνιες

Δύο μαθήτριες μιλούν στη HuffPost Greece και μια ψυχολόγος δίνει 10 συμβουλές για τα παιδιά. Η Μαρία ζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό στους πρόποδες του Κόζιακα, δεν κάνει φροντιστήριο και θέλει να περάσει Ιατρική ή Βιολογία. Η Ιωάννα θέλει να πετύχει σε μια σχολή που να της προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση. Έτσι, πρώτη της επιλογή είναι το Οικονομικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής.
Ιωάννα Μέξη για HuffPost Greece

Χριστούγεννα, δέντρο, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αγαπημένοι άνθρωποι και ξεκούραση.

Κάπως έτσι σκεφτόμαστε όλοι μας τις γιορτές. Να δούμε τους ανθρώπους μας, να χαλαρώσουμε, να φάμε και να κάνουμε μόνο πράγματα που μας ευχαριστούν.

Η Ιωάννα Μέξη, 17 ετών, από την άλλη ελπίζει ότι αυτή την χαλαρότητα θα την ζήσει σε όλο της το μεγαλείου του χρόνου. Φέτος έχει έναν πολύ σημαντικό στόχο. Να πετύχει στις Πανελλήνιες.

Θέλει να πετύχει σε μια σχολή που να της αρέσει αλλά και να προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση. Έτσι, πρώτη της επιλογή είναι το Οικονομικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής. Δεν είναι και εύκολος στόχος. Έχει περίπου 18.000 μόρια, μόλις 1.000 μόρια δηλαδή πιο κάτω από την Ιατρική Αθηνών.

Αν και οι καθηγητές της λένε ότι είναι σημαντικό σε αυτές τις γιορτές να ξεκουραστεί και να γεμίσει μπαταρίες, η ίδια θα επιτρέψει στον εαυτό της μόνο τρεις ημέρες ξεκούραση τα Χριστούγεννα και μια την Πρωτοχρονιά. Ίσως και δύο. «Ο βαθμός που θα γράψω πανελλήνιες είναι αυτός που θα καθορίσει και την υπόλοιπη ζωή μου», μου λέει. Αισθάνεται, όπως ίσως όλα τα παιδιά της ηλικίας της που προετοιμάζονται για Πανελλήνιες, ότι τώρα ζει την πιο σημαντική περίοδο της ζωής της.

Η επιλογή της σχολής δεν ήρθε τυχαία. «Όταν σκεφτόμουν τι θέλω να περάσω, υπήρχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου το θέμα της εργασία. Το μέλλον μου πως θα είμαι; Θα έχω δουλειά ή δεν θα έχω; Θα καταλήξω να εργαστώ σε κάτι άλλο από αυτό που θα περάσω; Οι καθηγητές μας λένε να μην το σκεφτόμαστε αυτό και να περάσουμε σε μία σχολή που μας αρέσει. Αλλά εγώ σκέφτομαι και το μέλλον», μου λέει. Έτσι επέλεξε το Οικονομικό της Στρατιωτικής. Αν δεν τα καταφέρει, θα της άρεσε και η Αστυνομία, που έχει λιγότερα μόρια αλλά προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση.

«Για να εκπληρώσω τον στόχο μου, που είναι 17.000 με 18.000 μόρια, πρέπει να διαβάζω πολύ. Και έχω βάλει ένα πρόγραμμα γι’ αυτό». Δίνει τέσσερα μαθήματα (Μαθηματικά, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Προγραμματισμό και Έκθεση) και η καθημερινότητά της περιλαμβάνει σχολείο, μια μικρή ξεκούραση μιας ώρας, φροντιστήρια (που ξεκίνησε από τον Ιούλιο) και μετά περίπου τέσσερις ώρες διάβασμα. Τα Σαββατοκύριακα πάλι, το διάβασμα γίνεται 8ωρο και ξεκινάει από τις 9 το πρωί.

H Ιωάννα Μέξη
H Ιωάννα Μέξη
Ιωάννα Μέξη

Έχει σκοπό να τηρήσει αυστηρό πρόγραμμα και μέσα στις γιορτές. Θα κάνει κανονικά τα φροντιστήριά της και θα διαβάσει λίγο περισσότερο αφού δεν έχει σχολείο. Αλλά θα επιτρέψεις τον εαυτό της να ξεκουραστεί για τρεις μέρες τα Χριστούγεννα και άλλη μια («μπορεί και δύο», μου λέει όταν το ξανασκέφτεται) την Πρωτοχρονιά. «Τι θέλεις να κάνεις τις ημέρες που θα ξεκουραστείς; Να δει τους φίλους της, τους συγγενείς της, να βγει;», την ρωτάω. «Ναι, σίγουρα όλα αυτά αλλά και να ΚΟΙΜΗΘΩ! Περιμένω πραγματικά τα επόμενα Χριστούγεννα για να τα χαρώ. Και ελπίζω να έχω περάσει εκεί που θέλω».

Ζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό, δεν κάνει φροντιστήριο και θέλει να περάσει Ιατρική ή Βιολογία

Η καθημερινότητα της Μαρίας Κεραμά, 17 ετών, είναι λίγο διαφορετική από την πλειοψηφία των παιδιών που δίνουν Πανελλήνιες.

Ζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό στους πρόποδες του Κόζιακα του νομού Τρικάλων, το Καλονέρι. Ξυπνάει κάθε μέρα στις 6.30 το πρωί, παίρνει το λεωφορείο, κάνει μια διαδρομή 40 περίπου λεπτών και φτάνει στα Τρίκαλα που είναι το σχολείο της. Πέρσι τελείωσε τη χρονιά με 19,6. Ξεκίνησε φροντιστήρια για να την βοηθήσουν με τις Πανελλήνιες, αλλά η απόσταση τη δυσκόλευε πολύ. Έτσι σταμάτησε και αποφάσισε να διαβάσει μόνη της. «Είχα ξεκινήσει να κάνω κάποια φροντιστήρια πέρυσι το πρώτο τετράμηνο αλλά ήταν εξουθενωτική αυτή η κατάσταση και ένιωθα ότι έχανα χρόνο από το διάβασμα. Έπρεπε να κάτσω μετά το σχολείο στα Τρίκαλα για το φροντιστήριο, επέστρεφα αργά σπίτι και με το πρωινό ξύπνημα ήμουν πάρα πολύ κουρασμένη και δεν είχα ούτε χρόνο, ούτε συγκέντρωση για να διαβάσω. Όταν είδα ότι δεν αποδίδει αυτός ο τρόπος, σταμάτησα και τώρα διαβάζω σπίτι μόνη μου», μου λέει.

Έχει βάλει ένα πρόγραμμα διαβάσματος μόνη της. Θα τελειώσει το σχολείο 13.35 και θα πάρει το λεωφορείο για το χωριό στις 14.05. Θα φτάσει σπίτι της περίπου 14.45, θα φάει θα κοιμηθεί λίγο και μετά θα αρχίσει τη δουλειά για το μέλλον που ονειρεύεται. Διάβασμα τουλάχιστον μέχρι τις 12 το βράδυ και στις 6.30 το πρωί ξανά ξύπνημα για μια νέα μέρα στο σχολείο.

Δίνει Χημεία, Φυσική, Βιολογία και Έκθεση. «Έχω κάνει και εγώ το πρόγραμμα μου και βγάζω ότι είναι για την μέρα. Επικεντρώνομαι συνήθως σε ένα μάθημα αλλά επειδή μπορεί να είναι κουραστικό μπορεί να διαβάσω και δεύτερο, για να υπάρχει μια εναλλαγή». Την ενδιαφέρουν οι επιστήμες υγείας. «Μου αρέσει κάτι πιο πρακτικό, οπότε θα μου άρεσε να περάσω Ιατρική ή Μοριακή Βιολογία, που έχει να κάνει με εργαστήρια».

urbazon via Getty Images

Γενικά τα Χριστούγεννα στο χωριό τα περνάνε οικογενειακά. Έρχονται και φίλοι από Τρίκαλα ή την Αθήνα που έχουν εξοχικά, οπότε η παρέα μεγαλώνει.

-Φέτος πως θα περάσεις τις γιορτές;

-Σίγουρα θα διαβάζω αυτές μέρες, αλλά θα προσπαθήσω να κάνω και κάτι για να ξεκουραστώ. Και σίγουρα θα ξεκλέψω λίγο χρόνο για να δω τους φίλους μου.

-Πώς φαντάζεται ότι θα είναι τα επόμενα Χριστούγεννα;

-Αλήθεια δεν ξέρω. Ελπίζω να περάσω σε μια σχολή που μου αρέσει. Διαφορετικά, αν δεν το καταφέρω, θα ξαναδώσω. Δεν θα ήθελα να συμβιβαστώ με κάτι που δεν μου αρέσει. Δηλαδή να νιώθω ότι έχω προσπαθήσει και τελικά να καταλήξω να κάνω κάτι που δεν αγαπώ.

Και αυτό που αγαπά είναι η Ιατρική και η Βιολογία.

«Τα παιδιά στις γιορτές πρέπει να γεμίσουν τις μπαταρίες τους»

Σίγουρα, τα περισσότερα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες φέτος τα καταβάλει το άγχος. Όμως οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουν ένα διάλειμμα και να είναι για λίγο ξέγνοιαστα, πριν μπουν ξανά στο απαιτητικό τους πρόγραμμα.

Το βασικό, σύμφωνα με την ψυχολόγο – παιδοψυχολόγο, Έλσα Δημοπούλου, είναι τα παιδιά να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Ο γονιός πρέπει να μην πιέζει το παιδί αυτές στις ημέρες, να το αφήσει να λειτουργήσει όπως εκείνο νιώθει καλύτερα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν έχεις χρόνο να ξεκουραστείς στις γιορτές, έστω κάποιες μέρες, δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Έχεις ενέργεια, έχεις ξεκουραστεί, ώστε να μην νιώθεις πολύ άγχος μετά. Χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιες ημέρες ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς», λέει στη HuffPost Greece.

Ακολουθούν 10 συμβουλές για τα παιδιά από την κ. Δημοπούλου.

1. Να ξεκουραστούν, να κάνουν μια εκδρομή ώστε να μπορούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

2. Να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητες τους

3. Να μειώσουν το άγχος αν θα τα καταφέρουν.

4. Αν έχουν βάλει υψηλούς στόχους, να μείνουν ευχαριστημένοι με όσα έχουν επιτύχει μέχρι τώρα.

5. Να χαλαρώσουν και να βρεθούν με την οικογένεια και τους φίλους τους, με τους δικούς τους ανθρώπους.

6. Να μειώσουν το άγχος εάν θα ευχαριστήσουν τους άλλους με την απόδοσή τους και να εστιάσουν ότι αυτό που κάνουν είναι για να πραγματοποιήσουν τα δικά τους όνειρα. Δεν πρέπει να σκέφτονται ότι το κάνουν για τους γονείς τους.

7. Να βρουν ελεύθερο χρόνο για κάποια ενδιαφέροντα που θέλουν, ότι τους αρέσει.

8. Για όσους δεν το έχουν κάνει ακόμη, οι γιορτές και ο ελεύθερος χρόνος που θα έχουν, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Γνωρίζοντας τις κλήσεις και τα ταλέντα τους, θα βοηθηθούν ώστε να οραματιστούν τον εαυτό τους, πως θα ήθελαν να είναι στο μέλλον και αυτό θα μειώσει το άγχος των εξετάσεων, αφού θα έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

9. Επειδή θα έχουν χρόνο με τον εαυτό τους, να μην κάνουν αρνητικές σκέψεις αλλά θετικές για την πορεία τους. Όταν έχεις χρόνο σκέφτεσαι και τα αρνητικά πολλές φορές, που είναι λάθος.

10. Εάν κάποια παιδιά νιώθουν ότι έχουν περισσότερο χρόνο μέσα στις γιορτές για να κάνουν επαναλήψεις ή να διαβάσουν, τα αφήνουμε να κάνουν όπως νιώθουν καλύτερα. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και αν αυτή είναι η ανάγκη του, να το κάνει, αλλά να αφήσει και χρόνο για ξεκούραση. Είναι πολύ σημαντικό να γεμίσουν τις μπαταρίες τους αυτό το διάστημα για να συνεχίσουν με περισσότερη όρεξη την υπόλοιπη χρονιά.

Δημοφιλή