Πώς επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους

Με αποστάσεις, προστατευτικά πλεξιγκλάς και αντισηπτικά. Άλλοι δεν επιστρέφουν καθόλου.
Maskot via Getty Images

Για περίπου δύο μήνες έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους οι κάτοικοι των περισσότερων ευρωπαϊκών πόλεων μετά από εντολή των κυβερνήσεων τους με στόχο την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αυτή την ώρα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε έναν και μοναδικό σκοπό: Την ασφαλή επιστροφή των ατόμων στην δουλειά.

Οι οδηγίες που παρέχουν οι εταιρείες αλλά και οι αξιωματούχοι της υγείας προϊδεάζουν μεταξύ άλλων και για το πώς μπορεί να μοιάζει ο χώρος εργασίας του μέλλοντος.

Οι επισημάνσεις εστιάζουν στην ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής απόστασης και του περιορισμού των προσωπικών επαφών. Για την επίτευξη όμως των στόχων αυτών, οι χώροι εργασίας θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν, τα χρονοδιαγράμματα να προσδιοριστούν εκ νέου και κάποιες καθημερινές μας συνήθειες -όπως για παράδειγμα το διάλειμμα με τους συναδέλφους στο καφέ και η συζήτηση γύρω από ένα γραφείο- να αλλάξουν.

Ακόμα και η κοινή χρήση ενός στυλό μπορεί να είναι επικίνδυνη για δύο ανθρώπους. Οι θέσεις εργασίας θα είναι πλέον απομακρυσμένες, ενώ οι υπάλληλοι μιας εταιρείας δεν θα μπορούν πλέον να τρώνε το μεσημεριανό τους μαζί.

Η βρετανική έκδοση της HuffPost συγκεντρώνει μερικά από τα μέτρα προστασίας που έχουν υιοθετηθεί στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- πόλεις.

Προστασία με πλεξιγκλάς, λιγότερα γραφεία και νέες συνήθειες με τον ανελκυστήρα

DINUKA LIYANAWATTE / REUTERS

Στην Γαλλία, οι γενικοί κανόνες προβλέπουν την διατήρηση απόστασης τουλάχιστον τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων ανάμεσα σε δύο εργαζομένους, σύμφωνα με την γαλλική HuffPost. Eάν ωστόσο δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, οι εργοδότες οφείλουν να δίνουν μάσκες στους υπαλλήλους τους.

Οι επιφάνειες στην εργασία, οι τουαλέτες και τα πόμολα στις πόρτες θα πρέπει επίσης να απολυμαίνονται σε καθημερινή βάση ακόμα και αρκετές φορές την ημέρα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει η εταιρεία να παρέχει αντισηπτικά στον κάθε υπάλληλο.

Στην Ισπανία, ορισμένες εταιρείες απομακρύνουν τα γραφεία το ένα από το άλλο, ενώ περιορίζουν τον αριθμό των ατόμων στο ανσασέρ.

Οι εργαζόμενοι γενικά θα πρέπει να προτιμούν να χρησιμοποιούν τις σκάλες κι αν πρέπει οπωσδήποτε να μεταβούν σε κάποιο όροφο με το ανσασέρ θα πρέπει να μην στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον και να απολυμαίνουν τα χέρια τους.

Οι ταινίες στο δάπεδο είναι απαραίτητες ώστε να βοηθούν τους υπαλλήλους να απέχουν μεταξύ τους. Ήδη, σε ολόκληρη την Ευρώπη οι κατασκευαστές πλεξιγκλάς επισημαίνουν πως το υλικό έχει τεράστια ζήτηση, καθώς οι εταιρείες σπεύδουν να εγκαταστήσουν διαχωριστικά σε καταστήματα και γραφεία.

Η πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους θα πρέπει να είναι περιορισμένη για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Θερμομέτρηση και βραχιολάκια εγγύτητας

PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

Εκτός όμως από την αναδιάρθρωση των χώρων εργασίας, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που επιλέγουν κι άλλους τρόπους για την προστασία των εργαζομένων. Για παράδειγμα, αρκετές επιχειρήσεις στην Ισπανία και τις ΗΠΑ έχουν κάνει ήδη σχεδιασμούς για θερμομέτρηση στις εισόδους των χώρων εργασίας.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων επιτρέπει προσωρινά στις εταιρείες να εμπορεύονται συστήματα υπέρυθρης θερμικής κάμερας για χρήση σε χώρους εργασίας, όπως εργοστάσια και αποθήκες, για την παρακολούθηση των θερμοκρασιών των εργαζομένων.

Άλλες πάλι ακολουθούν μεθόδους που θα διασφαλίσουν πως οι εργαζόμενοι κρατούν τις απαραίτητες μεταξύ τους αποστάσεις. Μια μικρή ομάδα υπαλλήλων σε ένα εργοστάσιο της Ford στο Μίσιγκαν δοκιμάζει τα λεγόμενα «βραχιόλια εγγύτητας», που προειδοποιούν τους συναδέλφους όταν κάποιος πλησιάζει πολύ τον άλλον. Υπάλληλοι στο λιμάνι της Αμβέρσας δοκιμάζουν επίσης παρόμοια βραχιολάκια αυτόν τον μήνα.

Περισσότερο περπάτημα, ποδηλασία και εργασία από το σπίτι

VALERY HACHE VIA GETTY IMAGES

Η επιστροφή όμως των ατόμων στους χώρους εργασίας προϋποθέτει και την ασφάλεια κατά την μεταφορά τους εκεί.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα που επανεξέτασε την προσέγγισή της όσον αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες, δίνοντας το παράδειγμα ενός μοντέλου που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν και άλλα κράτη.

Οι προβλέψεις περιλαμβάνουν συχνό καθαρισμό και απολύμανση των μέσων μεταφοράς αλλά και μόνιμη εγκατάσταση αντισηπτικών τα οποία θα χρησιμοποιούν οι επιβάτες.

Την Δευτέρα, την πρώτη μέρα επιστροφής στην «κανονικότητα», το μετρό στο Παρίσι ήταν γεμάτο. Το ίδιο συνέβη και στο Λονδίνο.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, πολλά άτομα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, ενώ σε γενικές γραμμές η πολιτεία ζητά από τους πολίτες να στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Στο Παρίσι, η δήμαρχος, Ανν Χιντάλγκο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβληθούν όρια στην κυκλοφορία αυτοκινήτων και ότι οι επιβάτες στις δημόσιες συγκοινωνίες θα πρέπει να έχουν υπογράψει σχετικό έγγραφο από τους εργοδότες τους για να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς τις πρωινές και τις βραδινές ώρες αιχμής.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, και άλλες χώρες, διευρύνονται τα πεζοδρόμια, αυξάνονται οι λωρίδες για τους ποδηλάτες ενώ περιορίζεται ο αριθμός των αυτοκινήτων.

Το κράτος, έτσι κι αλλιώς, σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα εθνικό σχέδιο ποδηλασίας για να δώσει κίνητρα στους ανθρώπους που κάνουν ποδήλατο και που περπατούν.

Νέος τρόπος εργασίας: Ολα από το σπίτι

CHESNOT VIA GETTY IMAGES

Πέρα όμως από τα μέτρα προφύλαξης που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κάθε επιχείρηση, υπάρχουν κι αυτές που σκέφτονται σοβαρά να μην αναγκάσουν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας, δεδομένου ότι η δουλειά τους μπορεί να γίνει και από το σπίτι.

Στην Νέα Υόρκη, οι κολοσσοί, Barclays, JPMorgan Chase και Morgan Stanley, δήλωσαν σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, πως είναι σχεδόν απίθανη η επιστροφή στα γραφεία.

Την Τρίτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ έστειλε μέιλ στους υπαλλήλους του πως αν το επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, ακόμα και μετά την λήξη της πανδημίας.

Σχεδόν το 60% των Γάλλων που δουλεύουν από την κατοικία τους ελπίζουν πως θα συνεχίσουν να το πράττουν, είτε σε τακτική βάση, είτε όχι.

Για χιλιάδες ωστόσο υπαλλήλους η τηλεργασία είναι μια πολυτέλεια. Στις ΗΠΑ, τα Starbucks άνοιξαν ξανά και ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν άμεσα πίσω.

Ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο αυτοκινήτων της εταιρείας στο Fremont της Καλιφόρνια, θα ανοίξει ξανά την επόμενη Δευτέρα, σε αντίθεση με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.

Δημοφιλή