Πώς και γιατί επελέγη η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την Προεδρία

Επιλογή με έντονο συμβολισμό αλλά και υψηλή πολιτική σημασία.
.
.
Eurokinissi

Παραμονές Πρωτοχρονιάς και στην συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους δημοσιογράφους, είχε δώσει κάποια στοιχεία που θα είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα για την επιλογή του.

Όπως είχε αποκαλύψει σε «πηγαδάκι», η επιλογή του θα ήταν τέτοια που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να προσπαθήσει πολύ για να μην την υποστηρίξει. Αυτό λοιπόν που είχε διαφανεί ήταν ότι η επιλογή του Πρωθυπουργού δεν θα προερχόταν από τον πολιτικό χώρο του κυβερνώντος κόμματος αλλά από τον ευρύτερο κεντροαριστερό.

Πλέον η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μετά από μία σημαντική πρωτιά ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ετοιμάζεται να γίνει και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνουν γιατί η κ. Σακελλαροπούλου είναι μία εξαιρετική πρόταση για την Προεδρία.

Πρόκειται λοιπόν για μια επιλογή:

-Ενωτική. Επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της. Η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα την στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν.

-Προοδευτική. Ως δικαστής είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή. Επίσης, είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Αξιοκρατική. Με την απόφασή του ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους.

Σύμφωνα με συνομιλητές του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να προτείνει επίσης και να εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσωπο από τον παραταξιακό χώρο της ΝΔ. Δεν το έκανε όμως, καθώς ο στόχος του είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Και όπως σημειώνουν με νόημα, η συγκεκριμένη επιλογή σε αυτή τη θέση, έχει έντονο συμβολισμό. Γιατί, η νέα Πρόεδρος συμβολίζει τη νέα εποχή εθνικής αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα