Πως μια και μόνο λέξη εξηγεί γιατί οι Δανοί είναι από τους πιο ευτυχισμένους λαούς του κόσμου

Όχι, δεν είναι το ευρέως γνωστό hygge.

Οι Δανοί έχουν τη φήμη ενός από τους πιο ευτυχισμένους λαούς του κόσμου. Αγαπούν το χουχούλιασμα, το γνωστό hygge, που έχει δώσει το όνομά του σε μια δημοφιλή τάση διακόσμησης.

Το hygge δεν είναι μόνο τάση στη διακόσμηση, είναι ολόκληρη κοσμοθεωρία. Σημαίνει όλες εκείνες τις στιγμές που περνάνε στον καναπέ μπροστά στο τζάκι διαβάζοντας ένα ωραίο βιβλίο, σκεπασμένη με μια μαλακή κουβέρτα -κατά προτίμηση φτιαγμένη με το υπέροχο μαλλί από τα νησιά Φερόε. Ή μια ήρεμη βραδιά με τους αγαπημένους ανθρώπους, πίνοντας ζεστή σοκολάτα, καφέ, ή gløgg (ζεστό κρασί) ανάλογα με την ώρα και την εποχή.

Βέβαια, αυτή η εικόνα είναι σχεδόν ειδυλλιακή. Δεν σημαίνει ότι και οι Δανοί δεν έχουν μαύρες μέρες. Τι κάνουν λοιπόν για να διατηρήσουν τον τίτλου του ευτυχισμένου λαού;

Λένε τη μαγική λέξη: «pyt» (πιούντ).

Όπως το hygge, έτσι και το pyt δεν έχει ακριβή μετάφραση. Κάποιες ερμηνείες είναι το «δεν πειράζει», «μην ανησυχείς» και ανάλογα τέτοια. Αλλά αυτή η λέξη κρύβει κάτι πιο βαθύ από το «δεν πειράζει», που δεν μπορεί να περιγράφει τη θετική αύρα της λέξης. Το pyt χρησιμοποιείται για να εκφράσει ότι κάποιος αποδέχεται ότι μια κατάσταση είναι έξω από τον έλεγχό του, και παρόλο που ενοχλείται, δεν σπαταλά τον χρόνο του και την ενέργειά του να το σκέφτεται. Το δέχεται και πάει παρακάτω. Το pyt χρησιμοποιείται για να συμπαρασταθούμε σε κάποιον που είναι σε μια ανάλογη κατάσταση, σαν συμβουλή.

Το pyt είναι μια λέξη που αγαπούν τόσο πολύ οι Δανοί, που τον Σεπτέμβριο του 2018 επιλέχθηκε ως η αγαπημένη λέξη του έθνους, σε έναν διαγωνισμό την «εβδομάδα βιβλιοθήκης». Περιέργως, το hygge δεν μπήκε καν στη λίστα.

Ο Steen Bording Andersen, πρόεδρος της Danish Library Association, βλέπει σε αυτή τη νίκη την αντανάκλαση της ζωής χωρίς άγχος που αγαπούν οι Δανοί. Θέλουν να είναι ήρεμοι και χαλαροί.

Πηγή: BBC