Πως μια ομάδα θρησκευόμενων νέων απειλεί να σβήσει τα κόκκινα φανάρια του Άμστερνταμ για πάντα

Η πορνεία στην Ολλανδία είναι νόμιμη, αρκεί να αφορά «συναινετικό σεξ μεταξύ ενηλίκων». Αυτό όμως τώρα μπορεί να αλλάξει.
Kaveh Kazemi via Getty Images

Τα κόκκινα φανάρια του Άμστερνταμ είναι κάτι σαν ορόσημο για την ολλανδική πρωτεύουσα. Η πορνεία στην Ολλανδία είναι νόμιμη βάσει νόμου, αρκεί να αφορά «συναινετικό σεξ μεταξύ ενηλίκων». Αυτό όμως τώρα μπορεί να αλλάξει.

Μια ομάδα θρησκευόμενων νέων μάζεψε υπογραφές (από 42.000 άτομα) και έστειλε επίσημο αίτημα στο ολλανδικό κοινοβούλιο απαιτώντας να δίνει ποινικά κολάσιμη η πορεία, ακολουθώντας το σκανδιναβικό μοντέλο.

Σύμφωνα με το σκανδιναβικό μοντέλο, που έχει υιοθετηθεί από την Σουηδία, την Νορβηγία, την Ισλανδία, την Βόρεια Ιρλανδία και τη Γαλλία, οι πελάτες αντιμετωπίζουν ποινές.

Οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν έφτασαν τον αριθμό που ορίζει ο νόμος ώστε να αναγκαστεί το κοινοβούλιο να εξετάσει εάν θα αλλάξει τους νόμους για την πορνεία, που είναι από τους πιο ελαστικούς όσον αφορά στην αγοραπωλησία του σεξ.

justhavealook via Getty Images

Τι υποστηρίζει η εκστρατεία

Οι νέοι ακτιβιστές που οργάνωσαν την εκστρατεία με τίτλο «Είμαι ανεκτίμητη», αυτοχαρακτηρίζονται φεμινιστές και θρησκευόμενοι και υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που οι νόμοι της Ολλανδίας επιτρέπουν την πορνεία είναι ξεπερασμένος, εκμεταλλεύεται τις γυναίκες και ότι η Ολλανδία πρέπει να υιοθετήσει το σκανδιναβικό μοντέλο.

Υποστηρίζουν ότι οι χώρες που υιοθέτησαν το μοντέλο αυτό είχαν τα εξής αποτελέσματα:

  • λιγότεροι άνθρωποι πλήρωναν για σεξ,
  • η χώρα έγινε λιγότερο ελκυστική για τους διακινητές ανθρώπων,
  • λιγότεροι άνθρωποι έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την πορνεία.

Στην καμπάνια τους πόζαραν στα social media κρατώντας πινακίδα με το μήνυμα «Ik ben onbetaalbaar» (είμαι ανεκτίμητη), μαζί με το «αν ήταν η αδερφή σου;» και το «η πορνεία είναι και η αιτία και η συνέπεια της ανισότητας».

Οι αντιδράσεις

Όλο αυτό δεν έγινε χωρίς αντιδράσεις. Γυναίκες που εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ λένε ότι το κάνουν από επιλογή και εάν περάσει νέος νόμος, θα κάνει τη δουλειά τους πιο επικίνδυνη.

Γυναίκες που δουλεύουν πίσω από τις κόκκινες βιτρίνες, μιλώντας στο BBC είπαν ότι το κάνουν από επιλογή -αν και από τις συζητήσεις προέκυψε ότι συχνά θεωρούσαν ότι οι συνθήκες δεν επέτρεπαν εναλλακτικές λύσεις.

Αυτό περιλαμβάνει ανύπαντρες μητέρες που αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν χρήματα ώστε τα παιδιά τους στη Ρουμανία να λάβουν μια αξιοπρεπή εκπαίδευση και οι νέες γυναίκες που έχουν υποπέσει σε καταχρήσεις και η αυτοεκτίμησή τους έχει κατακρεουργηθεί.

Η Foxxy, μέλος της ένωσης των ανθρώπων που εργάζονται στην βιομηχανία του σε, προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής ποινών στους πελάτες, θα έβλαπτε τις ίδιες τις πόρνες.

AFP via Getty Images

«Αυτή η προσπάθεια κάνει κακό στους εργαζόμενους στο σεξ. Είναι άνθρωποι που διαβάζουν τη Βίβλο που προσπαθούν να μας σταματήσουν», λέει.

«Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ θα εργάζονται παράνομα, και τότε είναι πιο πιθανό να υποστούν βία. Οι πελάτες θα ξέρουν ότι δεν θα μπορούμε να πάμε στην αστυνομία, θα είμαστε πολύ πιο εκτεθειμένοι, οι πελάτες θα προσπαθούν να βγάζουν τα προφυλακτικά και θα κινδυνεύουμε περισσότερο να κολλήσουμε HIV. Αυτό συνέβη στη Γαλλία όταν εφαρμόστηκε το σκανδιναβικό μοντέλο».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε στο BBC ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει τα μέτρα κατά της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και να χρηματοδοτήσει προγράμματα για να βοηθήσει τους ανθρώπους που εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ, να εγκαταλείψουν την πορνεία.

Αλλά οποιαδήποτε δραστική ανατροπή των σημερινών φιλελεύθερων νόμων της Ολλανδίας, θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις από εκείνους -στην πολιτική και την κοινωνία- που βλέπουν την πορνεία ως σύμβολο ελευθερίας και όχι εκμετάλλευσης.

Πηγή: BBC