Πώς να απολυμάνουμε το σφουγγάρι της κουζίνας από μικρόβια και ιούς

Εχει τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων μετά από τα φίλτρα αποστράγγισης.

Εκτός αν το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ολοκαίνουργο, είναι σχεδόν βέβαιο πως «φιλοξενεί» κάθε είδους μικρόβια. Μερικά από αυτά μπορεί απλώς να δημιουργούν μια ανεπιθύμητη μυρωδιά άλλα πάλι ενδεχομένως να μας προκαλέσουν μία τροφική δηλητηρίαση.

Σύμφωνα με την Τζάνιλιν Χάτσινγκς, μέλος της επιστημονικής ομάδας της εταιρείας, StateFoodSafety που ειδικεύεται στην εκπαίδευση - πιστοποίηση της ασφάλειας τροφίμων, τα σφουγγάρια, «αν είναι βρώμικα μπορούν να μεταδώσουν μικρόβια στις επιφάνειες με τις οποίες θα έρθουν σε επαφή, από πιάτα και μαχαιροπίρουνα έως τον πάγκο της κουζίνας και σκεύη μαγειρικής».

Ποιοι τρόποι υπάρχουν

Όπως τονίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχουν δύο τρόποι για να απολυμάνουμε κατά 99% το σφουγγάρι της κουζίνας προκειμένου να είναι ασφαλές για χρήση.

Πλυντήριο Πιάτων

Το πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων, τοποθετώντας το στο πάνω ράφι.

«Η υψηλή θερμοκρασία του νερού κατά την διάρκεια της πλύσης, απολυμαίνει ταυτόχρονα το σφουγγάρι και τα πιάτα μας», λέει η Δρ. Τζένιφερ Κουίνλαν, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, του πανεπιστημίου Ντρέξλερ.

Φούρνο Μικροκυμάτων

Βρέχουμε το σφουγγάρι, και το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό.

«Θα δούμε το νερό να εξατμίζεται. Και εδώ, είναι η υψηλή θερμοκρασία που σκοτώνει τα μικρόβια», μας λέει η Δρ. Τζένιφερ Κουίνλαν, αν και όπως τονίζει δεν είναι η καλύτερη δυνατή μέθοδος, απολύμανσης.

Ποιούς τρόπους να αποφεύγουμε

Ζεστό νερό και σαπούνι

Το νερό της βρύσης δεν είναι αρκετά ζεστό για να απαλλαγούμε από τα μικρόβια, σύμφωνα με την Δρ. Τζένιφερ Κουίνλαν. Θα μπορούσαμε να μουλιάσουμε το σφουγγάρι μας σε νερό που ζεστάναμε στον βραστήρα, αλλά καλό θα ήταν να το αποφεύγαμε. Μόνο εάν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων ή πλυντήριο πιάτων, ακολουθούμε την παραπάνω μέθοδο.

Χλωρίνη

Η υψηλή θερμοκρασία είναι πιο αποτελεσματική από την χλωρίνη, μας εξηγεί η Δρ. Τζένιφερ Κουίνλαν. «Είναι η θερμοκρασία που σκοτώνει τα μικρόβια». Παράλληλα υπάρχει πάντα η περίπτωση το σφουγγάρι να μην απορροφήσει παντού την χλωρίνη, ενώ σε περίπτωση που δεν ξεπλυθεί καλά να μεταφέρει υπολείμματα στα σκεύη μαγειρικής, στις επιφάνειες της κουζίνας και κατ′ επέκταση στο ίδιο το φαγητό.

Γιατί πρέπει να το απολυμαίνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα

Μούχλα και βακτήρια είναι οι βασικοί λόγοι για να απολυμαίνουμε το σφουγγάρι της κουζίνας.

Μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι κολοβακτηρίδια κρύβονται στο 44% των κουζινών κυρίως σε σφουγγάρια και πετσέτες χειρός. Και μπορεί το βακτήριο E. Coli να είναι ακίνδυνο μπορεί όμως να προκαλέσει διάρροια, κράμπες και εμετό.

Σε έρευνα που διεξήχθη στην Ιαπωνία διαπιστώθηκε ότι τα σφουγγάρια της κουζίνας είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σε βακτήρια μετά από τα φίλτρα αποστράγγισης.

Να σημειωθεί πως το σφουγγάρι μπορεί να φιλοξενήσει και άλλους τύπους βακτηρίων, όπως σταφυλόκοκο και καμπυλοβακτήριο, που επίσης προκαλούν διάρροια.

«Η καλύτερη πρακτική είναι η καθημερινή απολύμανση», μας συστήνει η Δρ. Τζένιφερ Κουίνλαν.

“Το σφουγγάρι θέλει συχνή αλλαγή. Δύο εβδομάδες είναι η κατάλληλη στιγμή για να το ξεφορτωθούμε, υποστηρίζει η Τζάνιλιν Χάτσινγκς.”

Πότε πρέπει να το πετάξουμε

Το σφουγγάρι θέλει συχνή αλλαγή. Δύο εβδομάδες είναι η κατάλληλη στιγμή για να το ξεφορτωθούμε, υποστηρίζει η Τζάνιλιν Χάτσινγκς.

«Η αντικατάσταση του κάθε δύο εβδομάδες θα εμποδίσει τα βακτήρια να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν, ενώ το ίδιο κάνουμε σε περίπτωση δυσοσμίας καθώς και όταν αρχίζει να θρυμματίζεται».

Μία άλλη μελέτη του 2017, προτείνει ότι ο καλύτερο τρόπος για να απομακρύνουμε τα βακτήρια από την κουζίνα δεν επιτυγχάνεται τόσο με την απολύμανση ενός σφουγγαριού όσο με την αντικατάσταση του.

Πηγή: Insider.com