Πώς να φροντίσουμε τα κατοικίδια μας σε περίπτωση που νοσήσουμε από κορονοϊό

Ο έγκαιρος προγραμματισμός αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τους τετράποδους φίλους μας.
smrm1977 via Getty Images

Καθώς η πανδημία του COVID-19 είναι σε πλήρη εξέλιξη πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων, ανησυχούν τί θα συμβεί σε περίπτωση που οι ίδιοι νοσήσουν ή ακόμα χειρότερα, χρειαστεί να νοσηλευθούν.

Παρότι είναι λογικό να προκαλεί άγχος μία τέτοια πιθανότητα, οι ειδικοί εξηγούν πως ο έγκαιρος προγραμματισμός αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τους τετράποδους φίλους μας.

Ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία είμαστε εν γένει προετοιμασμένοι για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η πανδημία του κορονοϊού φέρνει νέα δεδομένα που σημαίνει ότι απαιτείται και διαφορετικό σχέδιο.

Οπως είπε η Αν Λεβίν, διευθύντρια του Brooklyn Bridge Animal Welfare Coalition, στην HuffPost «προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους ιδιοκτήτες κατοικιδών ώστε να κατανοήσουν, πως το πλάνο που μπορεί να είχαν σχεδιάσει υπό κανονικές συνθήκες, ίσως δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή».

LightFieldStudios via Getty Images

Φροντίζουμε να έχουμε αρκετές προμήθειες σε τρόφιμα και φάρμακα

Εάν χρειαστεί να μπούμε σε καραντίνα λόγω κορονοϊού, που σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε στο σπίτι, καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί τροφή για το κατοικίδιο μας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Οσο για τα φάρμακα, οι προμήθειες θα πρέπει να καλύπτουν ένα διάστημα τριάντα ημερών.

Μην ξεχνάμε την άμμο που χρειαζόμαστε για την τουαλέτα της γάτας μας.

Βρίσκουμε τον κατάλληλο αντικαταστάτη - Πρέπει να μένει σε μικρή απόσταση από εμάς

Πάντα, ακόμη και σε κανονικές περιόδους, πρέπει να έχουμε υπ′ όψιν κάποιον στον οποίον θα μπορούμε να εμπιστευτούμε τη φροντίδα του κατοικιδίου μας (εφόσον εμείς ή άλλο μέλος της οικογένειας μας αδυνατεί). Αν όμως το άτομο αυτό ζει μακριά, θα είναι δύσκολο να μας προσφέρει την βοήθεια του, καθώς η μετακίνηση αυτόν τον καιρό είναι περιορισμένη, ενώ μπορεί να προκύψει και καθολική απαγόρευση.

Συνεπώς, το άτομο που θα αναλάβει την φροντίδα του κατοικίδιου μας, πρέπει να κατοικεί σε κοντινή απόσταση από το σπίτι μας.

Μην ξεχνάμε πως έχουμε ως αρχή το «μένουμε σπίτι».

Βεβαιωνόμαστε πως ο αντικαταστάτης μας είναι προετοιμασμένος κατάλληλα

Φροντίζουμε να έχουμε δώσει τα κλειδιά του σπιτιού μας στον άνθρωπο που θα αναλάβει να μας αντικαταστήσει. Επίσης, οι τροφές, τα φάρμακα, τα παιγχνίδια, το λουρί - οδηγό για την βόλτα, πρέπει βρίσκονται κοντά στην πόρτα και σε ευδιάκριτο σημείο, καθώς είναι σίγουρο, πως από την στιγμή που έχουμε νοσήσει από τον κορονοϊό, ο αντικαταστάτης μας, το τελευταίο που θέλει να κάνει, είναι να ψάχνει να τα βρεί.

Η σωστή ενημέρωση αποτελεί πολύτιμη βοήθεια. Με άλλα λόγια, έχουμε ετοιμάσει ένα πλήρη φάκελο ή ντοσιέ, μέσα στο οποίο υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, σχετικά με το κατοικίδιο μας.

Σε αυτό έχουμε καταγράψει τις ώρες του φαγητού, όπως και την ποσότητα, έχουμε σημειώσεις σχετικά με την συμπεριφορά του, ιατρικό ιστορικό, το βιβλιάριο με τα εμβόλια που έχει κάνει, τις συνήθειες του, αγαπημένες και μη και βέβαια το τηλέφωνο του κτηνιάτρου.

Δεν βλάπτει να υπάρχει και ένα αντίγραφο αυτού, δίπλα στην είσοδο του σπιτιού μας μαζί όλα τα παραπάνω αντικείμενα.

AP Photo/Damian Dovarganes

Πάιρνουμε τις σωστές προφυλάξεις

Αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία, που να αποδεικνύουν πως τα κατοικίδια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους, εντούτοις, το Κέντρου Ελέγχου Επιδημιών (CDC) και η Ιατρική Ενωση Κτηνιάτρων (American Veterinary Medical Association), των Ηνωμένων Πολιτειών, συνιστούν να προστατεύουμε και την υγεία των κατοικιδίων μας.

Σε περίπτωση που έχουμε νοσήσει από τον COVID-19 και δεν υπάρχει άλλο άτομο στο σπίτι που να φροντίσει το κατοικίδιο μας, πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας, πριν έρθουμε σε επαφή μαζί του αλλά και μετά. Φοράμε μάσκα προσώπου και πλένουμε καλά και με επιμέλεια τα πιατάκια νερού και φαγητού αλλά και τα παιγχνίδια του.

Αν και δεν είναι απόλυτα σαφές πόσο καιρό μπορεί να επιζήσει ο ιός πάνω στην γούνα ενός ζώου, πολλοί ειδικοί προτείνουν για καλύτερη υγειινή, το μπάνιο του κατοικίδιου με ειδικό σαμπουάν ή, εναλλακτικά, το σκούπισμα της γούνας του με βρεμένο πανί μαζί με λίγο σαπούνι και νερό.

Κατοικίδια προς υιοθέτηση

Αν συμμετέχουμε σε πρόγραμμα φροντίδας κατοικιδίων προς υιοθεσία και τα έχουμε σπίτι μας, βοηθώντας τα τοπικά καταφύγια ή κέντρα διάσωσης, η τακτική επικοινωνία μαζί τους είναι απαραίτητη, καθώς η τελική ευθύνη βαραίνει αυτά.

Ετσι σε περίπτωση που νοσήσουμε, ή νιώσουμε κάποια από τα συμπτώματα του κορονοϊού, ενημερώνουμε αμέσως το συγκεκριμένο κέντρο ή καταφύγιο, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατότο το πλάνο μεταφοράς τους σε κάποιο άλλο σημείο ή εθελοντή, που θα παρέχει την απαραίτητη φροντίδα.

Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να κρατήσουμε αρχείο υγείας, με όλες τις ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί κατά την διάρκεια που τα έχουμε σπίτι μας, σε περίπτωση που προκύψει κάτι απρόοπτο.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.